Skocz do zawartości
Football Fan

Chieftec 360w I 9600gso ? Czy Zasilacz Nie Daje Rady ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poprzedni temat został usunięty z działu grafika więc mam nadzieję, żę tutaj jest odpowiednio. Poniżej umieszczam oryginalny opis problemu ale od tamtego czasu dowiedziałem się jeszcze, że 9600gso od galaxy, inno3d czy leadteka wymaga w zależności od producenta od 26-30A na linii +12V, w instrukcji mojego zasilacza jest wyraźnie napisane +12V- 17A czy to jest problem tego co opisałem poniżej ? dziękuje za pomoc

WItam,

W sobotę zakupiłem Palita 9600GSO 384mb, przełożyłem karty(stara karta to 7900GS) i myślałem, że wszystko będzie ok jak tylko odinstaluje wszystkie stery i zainstaluje nowe, niestety miałem blue screeny gdy wychodziłem z gier więc strzeliłem formata. Wydawało się, że wszystko jest ok ale dzisiaj rano pojawiły się dziwne resety podczas wchodzenia do różnych programów typu, atitool, rivatuner, cpuz, gpuz itp., zdarzyło się to też podczas łączenia z internetem, resety dziwne ponieważ nie ma żadnych niebieskich ekranów a podgląd zdarzeń jest czysty, poprostu wchodzę do programu komputer zamiera na kilka sekund i reset(mimo, że wyłączyłem w windowsie opcje resetowania w takich sytuacjach). Miałem dziwne podejrzenia co do windowsa więc strzeliłem format teraz jest czysty system, wszystkie sterowniki najnowsze pół godziny było ok i znowu wchodząc do atitool reset, nie zdarza się to też za każdym razem. Mój komputer to płyta asus m2n4-sli athlon x2 4800 9600GSO 2gb ram caviar 80gb x-fi xtreme music, nagrywarka i wszystko to na zasilaczu chieftec 360W. Sprzęt był podkręcony i testowany pare godzin orthosem, atitoolem i furmarkiem wszystko było dobrze zero artefaktów itp. temperatury w normie jeszcze jedna rzecz była podejrzana ponieważ mimo OC widocznego w biosie z 2.5ghz na 2.75ghz wszystkie te diagnostyczne programy pokazywały 2.42ghz, próbowałem podkręcać ręcznie i za pomocą ai overclock w biosie asusa, poprawnie predkosc procesora itp wyswietlaja tylko jak jest na defaulcie. Może to zasilacz za słaby do tego sprzętu ? Pomóżcie bo już nie wiem co z tym zrobić

jeśli chodzi o próbę rzeczywistego grania to gralem w grida przez 30 min i próbowałem mass effect zero artefaktów wszystko działało normalnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam głupie pytanie

Czy podłączyłeś dodatkowe zasilanie przez przejściówkę ?

Bo ten stary chieftec chyba nie ma wtyczki do karty graficznej.

Chociaż z drugiej strony ja bym raczej obstawiał że zasilacz nie wyrabia

Zwłaszcza jeśli ma swoje lata. 17A na 12V to 204W chyba troszeczkę za mało na taką konfigurację.

EDIT---

No jeszcze jest możliwość że karta jest niesprawna.

Ale wg mnie w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić zasilacz.

Edytowane przez marcin3112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin podłaczyłem normalnym wejściem 6pin tym samym, którym był podłączony 7900GS. Komputer wrócił właśnie z serwisu, przez 3 godziny był testowany, dysk, ramy, procesor, grafika, płyta obejrzana i im ani razu taki reset nie wystąpił, nawet karte podkręcali i też nie było resetów... ehhh i teraz znów mam go w domu na próbe czy u mnie dalej będą resety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm czyli myslisz ze listwa zasilajaca do ktorej wszystko podlaczone albo same gniazdko w scianie moze byc jakos uszkodzone czy felerne ? tylko wlasciwie gdyby tak bylo to tez powinno sie dziac wczesniej a nie dopiero po wymianie na nowa karte

Niekoniecznie bo nowa karta ma inny pobór prądu i wydzielanie ciepła. Jeśli zwisy zależą od otoczenia to przyczyny warto poszukać w otoczeniu

(temperatura otoczenia lub jakość dostarczanego prądu do komputera)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miejsce komputera raczej nie sprzyja wentylacji w pokoju cieplo ale chyba wiadomo jaka teraz pogoda :) temperatury procesora i karty sa w porzadku 37 idle dla procesora i 48 dla grafiki(ale chodzi na automatycznych obrotach i przy tej temp ma ma najnizsze) wiec to bym raczej odrzucil na ta chwile no a jesli chodzi o jakosc pradu itp to juz wymiekam bo nie sprawdze :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierniki nie są drogie i sprawdzenie napięcia w gniazdku to nie problem. Niektóre listwy EVER po wielokrotnym wkładaniu i wyjmowaniu

wtyczki tracą kontakt, czasami może być też jakieś przebicie w instalacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie się chyba wstrzymam z tymi miernikami, 3 godziny komputer włączony, specjalnie wiele razy włączałem atitool, cpuz i speedfana i żadnych resetów jak poprzednio. Teraz procesor jest bez oc, grafika lekko oc na 600/1800 ale cięzko mi uwierzyć, że to oc procesora i grafiki było powodem skoro parogodzinne testy orthosa, atitool i furmarka były bez problemowe nawet przy oc procesora na 2.75 i grafiki na 650/2000. Rozsądnie będzie chyba teraz jeszcze zostawic brak oc procesora a grafike na 600/1800 i jeśli nic się nie będzie działo spróbować wrócić do poprzedniego oc żeby zobaczyc co i jak ?

Edytowane przez Football Fan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy OC 600/1800 jeszcze daje radę ale np 650/2000 to już bedzie za dużo ? Wcześniej niby tak chodziło i testy przechodziło no ale były te resety... czyli jeśli chcę kręcić procesor i grafikę wyżej to mimo wszystko muszę zaopatrzyć się w nowy zasilacz ? Jeśli tak to jaki byłby odpowiedni powiedźmy do 250-300 zł czy taki Chieftec 560W będzie ok a może wystarczy Chieftec 450W ? Niżej linki do tych dwóch, akurat daje te bo wiem, że mogę je nabyć jutro od ręki.

Chieftec 560

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,27526/

Chieftec

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,18095/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wytrzymało siedem godzin, znowu robiłem test wchodzenia do tych programów, do speedfana weszło normalnie a jak nacisnąłem ikonke atitoola to od razu komputer zamarł i reset... tak samo zero bsod, czysty podgląd zdarzeń. I jak tu pokazać np w serwisie o co chodzi jak się to może stać po godzinie jak i po siedmiu... wymiękam i nie wiem co dalej robić ale najbliżej jestem nowego zasilacza

edit. zauważyłem ciekawą rzecz w cpuz napięcie procesora co parę sekund się waha między 1.344-1.360 ale czy to coś znaczy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

edit. zauważyłem ciekawą rzecz w cpuz napięcie procesora co parę sekund się waha między 1.344-1.360 ale czy to coś znaczy ?

Zaraz nakrzyczą że napięcia mierzy się miernikiem. :)

Coś znaczy bo to odczyty (z bardzo marnego ale miernika) i wskazuje na niestabilne zasilanie CPU tyle że to nie musi być zasilacz

bo przykładowo płyta może nie dawać rady utrzymać napięcia CPU (jakiś porządny nawiew na sekcję zasilania by się przydał aby wykluczyć

temperaturę jako przyczynę).

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie może być to co piszesz a zdaniem kolesia z serwisu może jakaś niekompatybilność miedzy grafika a plyta albo grafika a ramami ale wtedy chyba jakis blue screen czy cos w podgladzie zdarzen powinno byc ? duzo hipotez a ja cały czas do tego zasilacza dąże, może to najłatwiejsze wytłumaczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz napiszę: zasilacz ma za słabą 12V do OC takiego sprzętu.

Przykładowo taki Enermax Pro82+ 385W (pozornie niewiele więcej niż obecne 360) ma dwie linie 12V po 20A (łącznie do 30) oddzielnie

dla CPU i karty graficznej. Obecny zasilacz ma mocną 5v (do starego typu komputerów) która na niewiele się przydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co tu dużo gadać [gluteus maximus] zbita kupiłem chiefteca 550W pół godziny wszystko ok potem znowu chciałem wejść do speedfana i reset... już całkiem sie zgubiłem w tym... Może któraś z części komputera po prostu nie lubi tego typu programów i raz na jakiś czas się wysypuje ?

edit. zmieniłem jeszcze gniazko i listwe zasilajacą na nowszą i mniej kabli podłączone pewnie nic nie da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze, ze nikt nie czyta chyba moich postow... mowilem, ze zasilacz napewno nie jest za slaby do 9600GSO/GT i jeszcze do OC... sam mam z 17A i od 1,5 miecha zero zwisow, niestabilnosci... a zasilacz sie prawie nie grzeje (wiec po co tu 550W)

cos musi Ci sie przegrzewac lub jest niestabilne (ram, grafa walnieta etc.)

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarny w żadnym wypadku nie ignorowałem twoich postów po prostu zakup zasilacza to wynik większej ilośći osób obstawiających zasilacz to raz, a dwa uznałem, że nowy zasilacz też się przyda jeśli chodzi o przyszłą modernizację. Ciekawa sprawa właściwie od tego jednego razu o 12 nie zdażył się jeden reset i zastanawiam się czy metoda włączania tych programów, którą stosuje ma na to jakiś wpływ... robię tak, tylko naciskam na ikonkę programu poprzez start i nie ruszam myszką, żadnego ruchu tylko 1 klik, wcześnij naciskałem i wiadomo od razu przechodziłem kursorem na środek ekranu, żeby nie było, że robię to rzadko do tej 12 to już po 30-40 razy wchodziłem do speedfana, atitoola i cpuz, czyżby coś z komunikacją myszki z windowsem czy jakby to nazwać ? Pewnie to nie ma wpływu ale fakt jest taki, że z tą metodą komputer wytrzymał najdłużej bez resetów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wymień zasilacz. Ja przy konfiguracji X2 6000+, 2GB DDR2 800, 7600GST, itp, itd miałem restarty kompa i najlepsze jest to że występowały różnie. Miałem Chiefteca 410W, wymieniłem na Tagana 530W i problemu nie ma. Teraz jak zmieniłem grafikę na 9600GT Innovision to z kolei CS:Source mi się wiesza i restart kompa, czego wcześniej nie miałem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymień zasilacz. Ja przy konfiguracji X2 6000+, 2GB DDR2 800, 7600GST, itp, itd miałem restarty kompa i najlepsze jest to że występowały różnie. Miałem Chiefteca 410W, wymieniłem na Tagana 530W i problemu nie ma.

No przecież już wymienił :lol2:

Też miałem Chiefa 410W i restarty, które po wymianie na nowszy model 400W ustały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem nie orientuje sie do konca jak to jest z OC obecnie ale z tego co wiem 95% rzeczy mozna krecic ale jest tez te 5% ktore niezbyt sie da. Moze akurat tobie sie taki trafil. skoro mowisz ze bez OC jest stabilnie.

Tak sie zastanawiam czemu jeszcze przed zakupem nie sprawdziles kompa w innym gniazdku (lub nawet pokoju - inne gniazdko inna wentylacja). Moze problem tkwi wlasnie w temperaturze?? moze chipset sie za bardzo grzeje i strzela resety. Moze tez jaka glupotka typu kabel IDE cos sie przelamal (tez tak mialem ze walil resety bo kabel raz stykal raz nie) i po prostu stad ta nieregularnosc resetow. Zreszta nie wiem gdzie mieszkasz ale ja mieszkam na slasku i kurz tez robi swoje ;] moze po prostu odkurzyc w obudowie wystarczy.

Edytowane przez Bull_Byk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi