Skocz do zawartości
Kyorlin

Pompka Dla Prostego Ukladu(2 Bloki)

Rekomendowane odpowiedzi

...Juz wczesniej pisalem na forum o moim problemem z pompka od WC,ale czas na krotkie przypomnienie;) Kupilem Zestaw Kandalf LCS i zanim mnie wszyscy zjada to od razu powiem ze nie dla WC tylko dla wygladu+radiator dobrze ustawiony+duzo miejsca. Poniewaz to moje pierwsze WC to poczytalem troche,uznalem ze pompka wystarcza,bloki tez nie sa skomplikowanej budowy(Thermaltake-jakos raczej srednia) wiec powinno starczyc.Pochodzilo 3 miesiace i zaczelo buczec.Sruby sprawdzone,uklad dobrze odpowietrzony wiec zostala wada konstrukcyjna.

Bloki: Mam GF8800 Ultra oraz Intela Q6700 skreconego na 3Ghz a wiec delikatnie, na idle tak z 50-55 stopni na rdzeniach,full load 65-nie wiem czy to dobrze.wyczytalem ze jak mam T powyzej 65 stopni to lepiej dalej nie krecic albo nabic lepsze chlodzenie(brak srodkow nie pozwolil na druga opcje;) )

Radiator i wentylatory:360 z 3 wentylatorami,120 z tylu,maly wiatraczek na plycie glownej.

Weze 9,5mm.

Bloki jak wygladaja mozna zobaczyc w tej recenzji-->http://www.3dgameman.com/content/view/7514/48/

Producent pisze ze pompka ma wydajnosc 500l/h,ale toc hyba niezgodne z prawda;) Dodatkowo stres,ze buczy i mozliwosc ze sie moze rozpasc w kazdej chwili tez juz mi sie przejadly.

Pan w cooling.pl powiedzial ze Black Water Silent Pump 12v starczy na moj uklad. Przeczytawszy pare testow np. na ShackIt musze sie zapytac-naprawde? Czy tez wybrac D-tek DB-1? Moge na pompke wydac okolo 200 zl,plus maly rezerwuar do wygody.

Celuje w kompromis ciszy i wydajnosci(choc uklad z obydwiema tymi cechami na wysokim poziomie bylby mile widziany:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym CI polecil albo kupic odrazu w sklepie LAING DDC albo uzbroic sie w cierpliwosc i kupic taniej na allegro LAING DDC + jakis rezik :)

ogolnie pompka bardzo cicha (jesli dobrze odpowietrzysz) i bardzo wydajna (nawet z duzym zapasem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pan w cooling.pl powiedzial ze Black Water Silent Pump 12v starczy na moj uklad. Przeczytawszy pare testow np. na ShackIt musze sie zapytac-naprawde? Czy tez wybrac D-tek DB-1? Moge na pompke wydac okolo 200 zl,plus maly rezerwuar do wygody.

Celuje w kompromis ciszy i wydajnosci(choc uklad z obydwiema tymi cechami na wysokim poziomie bylby mile widziany:))

To kup uzywanego DDC 1T na allegro, w granicach 150pln da sie go dostac, zreszta zastanawiam sie czy wogole nie kupic nowego DDC zamiast D-tek DB-1. Roznica w cenie nieznaczna, za to wydajnosciowo jest sporo lepsza i masz szeroki wybor topow i rezow do niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnij o tym Silent Goownie ;) Chcesz mieć pompkę na lata, wybierz coś sprawdzonego ... Laing'a. Tak jak mówisz, masz akurat tyle pieniędzy wiec sie mieścisz, reza ewentualnie możesz kupić trochę później jak sie fundusze znajdą.

Dobra pompka to jednak poczucie pewności że nic sie nie stanie i w nocy można spokojnie spać. No i lepiej wydać pieniądze raz a dobrze niż potem wymieniać co roku.

Na wc bym nie oszczędzał za bardzo, dobry układ będzie działać bez potrzeby wymiany jakichkolwiek kloców przez lata i przeżyje niejedną zmianę platformy.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oszczędzać można tylko trzeba wiedzieć na czym ;) pompkę najlepiej nową ale bloki czy chłodnica można kupić używkę :D. Trochę pielęgnacji i może wyglądać jak nowe. Juz nie będę wspominał że za 120zł można mieć naprawdę elo blok renomowanej zagramanicznej firmy :D

Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok poszedlem za rada,pogrzebalem w skarpetach i znalazlem jeszcez troche kasy:D Jak szalec to szalec. Oto zestaw

Pompka Laing DDC 12V 1T --->http://www.cooling.pl/laing-ddc-12v-1t-pompa-wc,produkt,1431.html

Pudlo do wyciszenia -->http://www.cooling.pl/watercool-laing-silentstar-ddcbox-lt,produkt,120548.html

Rezerwuar --->http://www.cooling.pl/black-water-otank-250,produkt,2035.html

I teraz tak.Mam w obudowie Cage na dyski 3.Rozumiem ze to pudlo do wyciszenia zajmie dwa sloty si? Tylko pojawia sie pytanie-Cage jest na gorze budy,kolo zasilacza.Czy jest roznica czy pompka jest nad czy pod blokami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu zagladaj czesciej na allegro. Coraz czesciej pojawiaja sie bardzo fajne podzespoly do WC w bardzo atrakcyjnych cenach, tylko trzeba odpowiednio szybko zareagowac, bo amatorow na nie jest dosc duzo :)

DDC w tej chwili ma calkiem przystepna cene, w stosunku do cen z przed roku na przykad. Do tego delikatnie uzywany rezik Swiftecha, w stylu MCRES micro i w dosc atrakcyjnej cenie masz fajna podstawe ukladu, ktora poradzi sobie i z baardzo rozbudowanymi ukladami.

Jonathan ma D-Tek dB-1 w swoim ukladzie, zajrzyj w jego galerie, przesiadal sie z CR2 i byl bardzo zadowolony, zreszta zawsze mozesz dopytac jak sie to sprawdza. Ze wzgledu na popularnosc i pozytywne opinie o DDC na pewno bylo by ja latwiej i lepiej sprzedac, gdybys kiedys zrezygnowal z WC, to tez bym bral pod uwage przy zakupie.

EDIT:

heh... 3 minutki sie spoznilem...

Jest roznica, bo jesli pompka bedzie najwyzszym punktem ukladu i rez tez bedzie ponizej wtedy bedziesz mial problem z odpowietrzeniem, do tago jak w ukladzie znajdzie sie powietrze to na bank bedzie w pompce i jak ja wtedy odpalisz na samym powietrzu morzesz sie z nia pozegnac :)

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damn...no to musze szukac sposobu na zmiane boxa z gory na dol. Podsumowujac pompka co najmniej D-tek db-1 najlepiej Laing,rezik, pompka jak najnizej w ukladzie i kombinowac z wyciszeniem:) Wielkie dzieki za pomoc. Dam znac jeszcze jak chodzi jak juz zainstaluje:)

EDIT:RAdiator mam z przodu budy.Rozumiem ze przeplyw optymalny to pompka->radiator->cpu->gpu->rez ?

Edytowane przez Kyorlin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie Arni nie mam pojęcia co to zdjęcie ma do poruszonego tematu!!

Zacznijmy od tego że jeżeli pompka będzie w najwyższym punkcie to bez przechylania budy na boki lub stawiania do góry nogami w ogóle układu nie napełni.

aaaa

już zczaiłem :D sry

Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damn...no to musze szukac sposobu na zmiane boxa z gory na dol.

Z tego co mi sie wydaje to masz Kandalfa LCS, nie masz tam czegos takiego na dyski

Dołączona grafika

A pompke z topem pod spod, zmiesci sie :)

Daj fotke srodka twojej bydy z GX2 i calym sprzetem co tam siedzi. Lepiej bedzie planowac wiedzac co tam jest i ile miejsca zajmuje.

EDIT:RAdiator mam z przodu budy.Rozumiem ze przeplyw optymalny to pompka->radiator->cpu->gpu->rez ?

Nie ma znaczenia... jednak przeplyw "najwygodniejszy" to polaczenie wylotu reza z wlotem pompki, reszta zalezy tylko i wylacznie jak ladniej i wygodniej bedzie Ci poprowadzic weze, no i troszke tez od polozenia poszczegolnych elementow (znaczenie ma to troszki przy odpowietrzaniu, trzeba tak coby bylo latwiej, pozniej nie robi juz roznicy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem dzis lainga z pudelkiem wyciszajacym-pasuje tam na dol jak ulal:D Tylko dodam troche gabki na spod i gore by wypelnic miejsce. Problem mam z rezem-Gdzie powinien byc?Na gorze ukladu najlepiej?Na dole?Obojetne? Mam Swiftech MCRES-MICRO -->http://www.cooling.pl/swiftech-mcresmicro,produkt,1571.html mzona go chyba wszedzie zainstalowac:D I ma rzepy:D Chcialem O-tanka 170 od black watera ale nie mam gdzie go wtrynic bez powznej modyfikacji budy a na to bak mi czasu.

EDIT:Poszukam aparatu i moe pozniej zdjecia wkleje

Edytowane przez Kyorlin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tylko nadziej ze Laingi beda zachowywac sie tak samo na dniach kupuje tylko caly cas nie wiem czy jednego czy dwa :? pociagnac pewnie i pociagnie jedna (4 bloki dwie chlodnice 123) tylko pytanie czy lepsze tempy by nie byl na dwoch loopach?

Przepraszam za wejscie w temat nie chce juz zakladac oddzielnego

Edytowane przez Miczq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi