barchom Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Witam kolegów. Chciałbym abyście powiedzieli mi co sądzicie o moim zestawie, doradzili czy coś zmienić itp. 1. Intel Core2 Duo E8400 3.00 GHz BOX (LGA775, FSB 1333, 6MB, 64-bit) 2. Asus P5K-E WiFi-AP, P35, DualDDR2-800, SATA2, RAID, GBLAN, FW, WLAN, ATX, Core2 3. DDR2 4096MB 800MHz OCZ Reaper HPC (2x 2048MB) CL4-4-4 4. Samsung 750 GB, SATA/300, 32MB, NCQ Spin Point F1 5. DVD-RW Pioneer DVR-215D DVD+/- R/RW/DL SATA OEM Black 6. GeForce 9800GX2 Gigabyte 1024MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E 7. Zasilacz do obudowy ATX 600W be quiet Straight Power E5-600W Ultra Ciche! (zastanawiam się nad kupnem zasilacza z wypinanymi kablami. Czy warto dołożyć 100zł więcej i posiadać ów taki gadżet??) 8. Samsung 20" LCD 2032BW (2ms, DVI, czarny, wide) Cały zestaw to wydatek 4552zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 IMO zestaw bez błędny oprócz zasilacza który jest trochę na wyrost ale jak nie szkoda Ci kasy to jak najbardziej może zostać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Możesz trochę tańszy zasilacz kupić z odpinanymi kablami tylko z nieco mniejszą mocą która i tak spokojnie wystarczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 A po 9800GX2 zajrzyj na forumową giełdę, ktoś tam miał na sprzedaż za ok. 1200zł chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3NV3R Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zestawik sexy po prostu :D ale zmieniłbym mobo i HDD. Co do mobo - czy naprawdę potrzebujesz WiFi? Jeśli nie to ciekawszymi opcjami będą: - DFI LanParty DK P35-T2RS - Foxconn Mars - Abit IX38 QuadGT - ASUS P5E/Maximus Formula (ale tylko po to, żeby zapakować tam BIOS od Rampage Formula) - może uda ci się dorwać gdzieś DFI LanParty LT P35 Jeśli chodzi o HDD, to 750GB Samsung F1, to słaby dysk. Fakt, seria F1 jest bardzo dobra, ale tylko dyski o rozmiarach 320GB, 640GB oraz 1TB, ponieważ te dyski robione są z 332GB talerzy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVBOL Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) Ja bym zmienił tylko minitor... wg. mnie 20' nie opłaca sie kupowac... 100zł dopłacasz i masz 22'... wiec jak kupujesz PC za 4.5k to moim zdaniem nie zrobi to roznicy w kasie a zrobi duzy efekt... Edytowane 2 Czerwca 2008 przez DeVbol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barchom Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Dziękuję za szybkie odpowiedzi i wasze rady. Co do monitora to zostanę jednak przy 20". 22" wydaje mi się jakiś za duży :D. Za tą samą cenę dostanę ZASILACZ 550W z odpinanymi kablami Tak jak napisał D3NV3R "Jeśli chodzi o HDD, to 750GB Samsung F1, to słaby dysk" więc biorę 640GB też samsunga :D. Dzięki bardzo jeszcze raz. Pozdrawiam Bartek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) Dziękuję za szybkie odpowiedzi i wasze rady. Co do monitora to zostanę jednak przy 20". 22" wydaje mi się jakiś za duży :D.nie rób 'błędu' z 20" i jeśli masz miejsce to bierz 22" ;) miałem 15", 17", od ponad roku mam 19" i chętnie bym się przesiadł na 22" albo i 24" eot :) Edytowane 2 Czerwca 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barchom Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 OK tylko możecie mi coś doradzić. Za bardzo nie znam się na LCD (na co trzeba zwracać uwagę). Bardzo podobają mi się monitory Samsunga, dlatego dobrze by było gdyby był to monitor tej firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 samsung 2232BW :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Podpinam sie do slow od D3NV3R, kolejne pytanie czy bedziesz krecil, jesli tak to bierz DFI DK Lanparty P35 T2 lub T2RS (jesli potrzebujesz RAID) Do grania to pamieci najtansze proponuje Kingstony na Elpidach 2x2GB 667 Mhz badz 800Mhz. Mialem 2 komplety w domu i kazdy z nich robil 1000Mhz na 1.95V i wlasnie na w/w plycie DFI. Moga byc rowniez w bradzo dobrej cenie jak za 2x2GB Exceleram 800Mhz. Mam aktualnie je w domu i rowniez 1000Mhz robia w ok. 2.0V a kosztuja niecale 250 PLN za komplet na www.ddr2.pl (tam je kupowalem). Jesli chodzi o grafike to moim zdaniem nie warto ladowac sie GX2, sam sie zastanow chwile dlaczego ludzie, ktorzy ja kupili za grube pieniadze sprzedaja juz w ok. 1200 PLN? Powiem Ci tylko czesciowo. Bo jest to straszna grzalka, zbliza sie premiera nowych Geforce'ow GT200 (ktora bedzie wydajniesza od GX2 o ok. 30% a jest jednordzeniowa), po premierze te GX2 poleca na leb na szyje i nikt nie bedzie chcial ich kupowac. Moim zdaniem jezeli kompa kupujesz juz (premiera GT200 ma byc w drugiej polowie czerwca 2008 czyli za ok 2 tyg.) to lepiej kup sobie obecnie najmocniejsza karte jednordzeniowa, czyli 8800GTS 512 MB (to jest to samo co 9800 GTX tylko z innym biosem i wyzej podkrecanymi zegarami) na tzw. przeczekanie. Wydajnosc 8800GTS 512MB jest bardzo dobra i to juz za cene niecalych 650 PLN. Pozniej jak wyjdzie GT200 i sie ceny ustabiizuja to kupic bedziesz mogl sobie nowego GF'a a na 8800GTS nie stracisz tak jak na GX2. Zasilacz, ktory podales Be-Quiet DP7 550 Watt jest obecnie z Enermax'em Modu 82+ najlepszymi na rynku zasilaczami. Daltego jest to bardzo dobry wybor z Twojej strony. Monitor to tak jak koledzy wczesniej pisali jesli duzy to tylko 22" (nie 20"). Dodatkowo na Twoim miejscu kupilbym jeszcze jakies lepsze chlodzenia na proca bo BOX to nieporozumienie. Jest kilka fajnych chlodzen na rynku ale niektore maja problemy z wejsciem na plyty glowne. Zwykle zawadzaja o radiatory i trzeba troszke sie pogimnastykowac. Jesli wybralbys plyte DFI P35 DK Lanparty to ze swojej strony moge polecic Scythe Infinity Mugen (zero problemow), Pentagram Karakorum (koszyk mocujacy troche trzeba przerabiac bo zawadza o radiator na krawedzi plyty glownej Fredek w temacie o tej plycie zamieszczal zdjecia jak to zrobil (jesli mi sie cos nie pomylilo, chyba ze byl to svende juz nie pamietam), Thermalright 120 Extreme (wchodzi bez problemu w pozimie, w pionie niestety jego rurki Heat pipe zawadzaja rowniez o ten radiator) Ja kupilem male radiatory za 15 PLN od Zalmana na pamieci i nakleilem je tam zamiast fabrycznego i teraz Ultra wchodzi w pionie i poziomie. to tyle ode mnie pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 (edytowane) Jeśli już karta na przeczekanie to bardziej 8800GT niż ta GTS'ka ;) Chyba że mu się nie spieszy i niech poczeka z tym kupnem kompa do premiery GT200 ;) Albo jeszcze inny wariant. Kupić najtańszą (może być używana) karte na PCI EX i poczekaćna GT200 ;) Edytowane 3 Czerwca 2008 przez ManhunT666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barchom Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 (edytowane) Ojjj teraz to daliście mi do myślenia z tą grafą. Co do monitora to mnie przekonaliście:D. A nie wiecie może po premierze GT200 jak będą się prezentować ceny?? Co do kręcenie to się za to nie będę zabierał :), więc czy ten BOX nie starczy?? Edytowane 3 Czerwca 2008 przez barchom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 box Ci wystarczy nawet do OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3NV3R Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Ojjj teraz to daliście mi do myślenia z tą grafą. Co do monitora to mnie przekonaliście:D. A nie wiecie może po premierze GT200 jak będą się prezentować ceny??No właśnie informacje od nVidii wskazują że nie będą najatrakcyjniejsze. Jeśli obietnice ATI odnośnie wydajności zostaną spełnione, to będzie warto wyłożyć te 800zł na 4870 1GB GDDR5 albo 600zł za 4850 512MB GDDR3. nVidia zapowiedziała droższe karty, ale jeszcze zobaczymy jak będzie z ich wydajnością (jeśli będą dwa razy szybsze niż 4870 to warto dać 1100zł zamiast 800zł za coś 2x wolniejszego)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...