Skocz do zawartości
bartos6

Modernizacja Dotychczasowego Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pod koniec wakacji 2008 bedę miał do dyspozycji 1500PLN na doinwestowanie kompa. I teraz na co to wydać?

Konfig mojego komputera:

Mobo: Gigabyte Ga-55s-s3 rev 2.0

Gpu: Gigabyte 8500gt 512mb

Ram: 1gb Kingston

Cpu: Amd 64 x2 3800++ (mini OC@2200mhz ;P)

Zasilacz: Jakiś syf mustang 400w

OS: Vista Home Premium x64 (obsługa do 16gb ram) / Ubuntu x86

Pożyczyłem się raz z ciekawości od kumpla 8800gtx (nie znam producenta) i widać że komp w grach ożył bo 8500gt to totalny low-end, lecz restartował sie z winy zasilacza -za słaby .

Myślałem o zakupie 2x2gb ram kingston/goodram (w dualu) co dałoby w całości 5gb ram.

W grafikach nie jestem obyty ale musi być dla mnie nVidia bo łatwo konfiguruje się ja pod Linux'em.

Do tego markowy zasilacz żeby to wszystko pociągnął i sie nie spalił. Nie mam pojęcia czy zmieszczę się w 1500PLN z zakupem Amd Phenom x3 (bo takiego mobo obsłuży) ale chcę żeby zasilacz miał na niego rezerwę na zamontowanie.

Proszę o rzetelne doradzenie ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem kup 8800GT 512MB, do tego 2x1GB 800Mhz Cl4 / 1066Mhz Cl5 (o ile mobo obsługuje) np. Geil, Patriot (Odradzam kingston DDR2, ale to moje zdanie :D ). Myśle ze 4Gb dodatkowe jest Ci zbedne... ja sam ostatnio mialem porownanie miedzy 2GB a 4GB i róznicy nie odczułem... nawet w grach.. wieć po co przepłacał? :D Mysle że 3Gb starczy Ci aktualnie...

PS. Co Ci w takim wypadku dadza RAM'y w dualu jak i tak masz zamiar zostawic ta kość Kinga 1GB?

Edytowane przez DeVbol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp został zakupiony podczas wakacji 2007 i choć mam tyle kasy to nie muszę koniecznie całej wydać. Podjąłem decyzje że kupię 8800gt lub co jeszcze wyjdzie dobrego, markowy zasilacz 450w (tagan/chieftec/itd.) i dual ram 800mhz cl4 2x2gb co sie równa 4gb, a stary 1gb dołożę do kompa składanego ciotce z części używanych, do których mam dostęp ;)

Dzięki za dyskusję :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi