bartos6 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Witam. Pod koniec wakacji 2008 bedę miał do dyspozycji 1500PLN na doinwestowanie kompa. I teraz na co to wydać? Konfig mojego komputera: Mobo: Gigabyte Ga-55s-s3 rev 2.0 Gpu: Gigabyte 8500gt 512mb Ram: 1gb Kingston Cpu: Amd 64 x2 3800++ (mini OC@2200mhz ;P) Zasilacz: Jakiś syf mustang 400w OS: Vista Home Premium x64 (obsługa do 16gb ram) / Ubuntu x86 Pożyczyłem się raz z ciekawości od kumpla 8800gtx (nie znam producenta) i widać że komp w grach ożył bo 8500gt to totalny low-end, lecz restartował sie z winy zasilacza -za słaby . Myślałem o zakupie 2x2gb ram kingston/goodram (w dualu) co dałoby w całości 5gb ram. W grafikach nie jestem obyty ale musi być dla mnie nVidia bo łatwo konfiguruje się ja pod Linux'em. Do tego markowy zasilacz żeby to wszystko pociągnął i sie nie spalił. Nie mam pojęcia czy zmieszczę się w 1500PLN z zakupem Amd Phenom x3 (bo takiego mobo obsłuży) ale chcę żeby zasilacz miał na niego rezerwę na zamontowanie. Proszę o rzetelne doradzenie ;) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVBOL Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) Moim zdaniem kup 8800GT 512MB, do tego 2x1GB 800Mhz Cl4 / 1066Mhz Cl5 (o ile mobo obsługuje) np. Geil, Patriot (Odradzam kingston DDR2, ale to moje zdanie :D ). Myśle ze 4Gb dodatkowe jest Ci zbedne... ja sam ostatnio mialem porownanie miedzy 2GB a 4GB i róznicy nie odczułem... nawet w grach.. wieć po co przepłacał? :D Mysle że 3Gb starczy Ci aktualnie... PS. Co Ci w takim wypadku dadza RAM'y w dualu jak i tak masz zamiar zostawic ta kość Kinga 1GB? Edytowane 2 Czerwca 2008 przez DeVbol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Najlepszym rozwiązaniem będzie sprzedaż kompa i kupno nowego. A temat zakładasz trochę za wcześnie, wakacje nie kończą się w czerwcu, prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVBOL Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Nie mam pojęcia czy zmieszczę się w 1500PLN z zakupem Amd Phenom x3 (bo takiego mobo obsłuży) Odradzam Phenka... chyba ze jestes fanem AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartos6 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Komp został zakupiony podczas wakacji 2007 i choć mam tyle kasy to nie muszę koniecznie całej wydać. Podjąłem decyzje że kupię 8800gt lub co jeszcze wyjdzie dobrego, markowy zasilacz 450w (tagan/chieftec/itd.) i dual ram 800mhz cl4 2x2gb co sie równa 4gb, a stary 1gb dołożę do kompa składanego ciotce z części używanych, do których mam dostęp ;) Dzięki za dyskusję :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...