Skocz do zawartości
reyden

Problem Z Instalacją Sterów Do Via Unichrome Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę od tego że kumpel poprosił mnie abym naprawił mu kompa , bo mu coś świruje .

Objawy miał takie że nie zawsze były widoczne obrazy z karty ( czasami nawet ekran BIOS-a / POST nie było widać ) .

Tylko raz udało nam się załadować system - ekran działał normalnie .

Potem to nie było nic widać , słychać było że system się ładuje .

Więc zabrałem się za reinstalkę XP , samo kopiowanie plików było widoczne ( niebieskie ekrany ) , ale kiedy rozpoczęła się właściwa instalacja to ekran był czarny .

Było słychać że system coś robi , ale nic nie było widoczne .

Wstępnie stwierdziłem uszkodzenie monitora lub kabla .

Zabrałem kompa do siebie , na moim monitorze było wszystko widoczne , instalacja szła poprawnie , tylko raz system poprosił o stery do VGA od VIA , dałem anuluj bo nie miałem ze sobą płytek ( myślałem źe systemowe wystarczą na początek- OS to XP SP2 ) .

Po zakończeniu instalacji OS-a zabrałem się za instalację sterów do VGA sciągniętych z VIA Arena - i tu się okazało że instalator karty nie widzi .

Nawet jak doinstaluję stery do chipsetu , dalej jest to samo .

W menarżerze urządzeń karta jest w ogóle nie widoczna , zaś Everest Home ją widzi normalnie .

Czyżby karta była uszkodzona ??

Płyta to Asus K8V-MX ( S754 ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi