wonters Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Witam, Mam następujący problem. Od 0.5 roku jestem posiadaczem laptopa ARISTO Smart 350V, sprzęt kupiłem jako nowy i nie miałem z nim przez te pół roku problemów, aż do teraz. Mam dziwny problem, polegający na tym, że gdy odpalam jakiś film to komputer się zawiesza, tzn całkowicie zamarza, słychać brzęczący dźwięk z głośnika, na ekranie pojawiają się jakieś artefakty i nic się nie da zrobić, jedynie reset go ratuje. Po ponownym uruchomieniu komputera wszystko wraca do normy, mogę odpalać filmy do woli, ale po jakimś czasie znowu laptop zamarza i jest zgon. Robi mi się tak przede wszystkim w filmach, które odtwarzam GOM Playerem. Co najlepsze w innych odtwarzaczach typu SMPLAYER albo Media Player Classic nie mam z tym problemów. Myślałem, że to program robi jakieś dziwne schizy, ale czasami laptop potrafi się również tak samo zamrozić wtedy kiedy mam otwarty program do nawigacji satelitarnej, np. Microsoft Autoroute. Na początku myślałem, że to wina systemu, że się zawiesza i w tym leży problem, zainstalowałem przed wczoraj świeżutkiego XP wraz z Service Pack 3 i nadal mam ten sam problem. Orientuje się ktoś może w czym leży problem? Fakt laptop nie jest żaden rewelacyjny, ale tak jak wcześniej powiedziałem mam go od 0.5 roku i nigdy nie miałem z nim najmniejszych problemów, a używałem go codziennie przez kilkanaście godzin oglądając filmy właśnie w GOM Player, bo tylko jego używałem do plików avi. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady, co mam zrobić itd. Chyba, że da się przetestować laptopa jakimś programem i wyjdzie czarno na białym w czym leży problem? Dziękuje z góry za odpowiedź, Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 monitorowałes temperatury procesora, może się przegrzewa ? masz na niego gwarancje ? może trzeba będzie oddac do serwisu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 (edytowane) zainstalowałeś XP - powiadasz - a jest to czysty system, bez innych programów czy doinstalowałeś wszystko co było wcześniej? jeśli tak to diagnoza nie jest jednoznaczna - takie efekty może dawać dowolny program, np od GPS aby oszczędzić Ci ponowną instalację proponuję odpalić system z płyty: LinuxLive; VistaLive, BootCD(program z testami poszczególnych podzespołów) dodatkowo Everest - temperatury Dysku i Procka program do odczytu wskazań S.M.A.R.T dysku nie masz przypadkiem zainstalowanego RMClock? albo innego badziewia, który może spowalniać/wyłączać dysk obniżać maxymalnie częstotliwość działania procesora ? jakiś programik typu hdd 3d guard? albo ustawienie w biosie? które przy ruchu laptopa zmusza go do odłożenia głowicy dysku no i teraz najważniejsze - mi osobiście wskazuje to na szwankującą kartę graficzną. w laptopie, diagnozę dla tego podzespołu może być ciężko wystawić, ale objawy najbardziej przemawiają za nią! może zakurzyły się otwory wentylacyjne, brakuje pasty termo-przewodzącej/obluzował się radiatorek i karta się przegrzewa! proponuję na dobrą godzinę odpalić 3d Mark2001(w opcji loop ustawiasz 10razy) i patrzysz czy przejdzie w całości, ale zacznij od jednego. to chyba na tyle - na wszystkie te bolączki jest kartka zwana gwarancją - chyba, że takowej nie posiadasz PozdrawiaM Edytowane 3 Czerwca 2008 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wonters Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 romek-o -> Tak, monitorowałem, oto zrzut ekranu z programu Everest i zerknij na te temperatury: Jeśli chodzi o gwarancje to tak mam gwarancje na laptopa, bo mam go dopiero z 0.5 roku, a gwarancja jest na 24 miesiące, więc jeszcze się załapię, ale sam chciałem dojść do tego co jest powodem tego, że zamarza. Burns -> Tak jest to 100% czysty system, zainstalowałem go + jedynie sterowniki do karty graficznej, dźwięku oraz WIFI i to wszystko, później kodek XviD 1.2 no i program GOM Player, próbowałem odpalać film i zgon, zamarzał obraz i musiałem resetować komputer. Akurat jeszcze wtedy nie miałem zainstalowanego w ogóle programu do GPS, nawet sterownika do anteny, więc to na pewno nie jest przyczyną. Jeśli chodzi o ten LinuxLive oraz VistaLive, BOotCD to nie wiem skąd to mogę zdobyć i jak się pytam posługiwać? Jeśli chodzi o Everest to zrzut ekranu dałem u góry, ale ten SMART to nie wiem skąd znaleźć. RM Clocka nie mam zainstalowanego, bo nie instaluje żadnych śmieci, mam taką zasadę, że instaluje tylko potrzebne rzeczy, a żadnych innych programów dla świętego spokoju nie ruszam. HDD 3D GUard też nie instalowałem, w biosie też raczej nic nie przestawiałem, bynajmniej sobie nie przypominam. A jak się nazywa ta opcja do odłożenia głowicy dysku? Próbowałem odpalić tego 3D Mark 2001 SE, ale niestety nie daje rady się uruchomić, wyskakuje mi takie info: A mam zainstalowane to -> DX81NTpol.exe I co mam zrobić w takim wypadku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianie Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 a ten screen z Everesta był robiony w stresie czy w bezczynności ? Nieznam zabardzo sie na temperturach w palptopach ale wydaje mi się że jak na idle 62C to troche za dużo. Może sie zaczął wieszać dlatego że mamy teraz takie wysokie temperatury na zewnątrz. Jak kupiłeś go pół roku temu to była zima więc są powody do przypuszczania że to przez ten okres letni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 w tych aristo montowali celerony m 4xx i pentium dual core t2080 . Jaki ty masz model procesora. Co do temperatur to sa w miare ok jak na laptopa, na swoim core solo mam podobne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 (edytowane) Jeżeli nic nie robiłeś na kompie to 62 trochę wysoko na procka bo 70/75 to max do odcięcia zapłonu- wentylator kręci się na spodzie lapka ? Linux Live znajdziesz w google co do grafy - podałem 2001,ale czasem pojawia się taka niezgodność biblotek więc zmień go na 2003 pójdzie bez problemu, z odpalonym everestem w tle - on da również popalić prockowi więc bedziesz widział co się dzieje Edytowane 4 Czerwca 2008 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wonters Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 adrianie -> Screen z Everesta był robiony w bezczynności, to znaczy laptop chodził gdzież z 15-20 minut i przez ten czas latałem jedynie po stronach. Laptop był pierwszy raz uruchomiony od samego rana oczywiście. romek-o -> Mam u siebie w laptopie procesor Intel Celeron M. Burns -> No tak, podczas robienia screena nic nie robiłem na laptopie. Tak wentylator kręci się z laptopa i wylatuje ciepłe powietrze, ale mam dziwne wrażenie, że jakby wolniej się to kręciło. Po za tym mam dziwne wrażenie, że jakby mniej tego powietrza wylatywało z tej dziury. Linux Live można używać jeśli mam Windowsa XP SP3? Jeśli chodzi o 3D Mark to okay spróbuję później tego 3D Mark 2003. Okay, zrobię tak jak pisałeś. Jedyne co mnie dziwi to, że dzisiaj np. laptop zawiesił mi się odpalając film w KM Player (dla testu), dzisiaj z kolei nie wyskoczyły mi żadne artefakty, ani nic, po prostu film dalej leciał, kursor mi zniknął i nic nie dało się zrobić, nie działał CTRL+ALT+DEL, ALT+FR itp, jedynie wyłączenie komputera mi pomogło. Dziwne jest to, że ten problem nie dzieje się zawsze i to nie zawsze wtedy kiedy laptop długo chodzi, na początku jego odpalenia jak odpalam film to też mu się to zdarza. Cholera wie, jestem już bezradny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...