Skocz do zawartości
acess

Pytanie Do Posiadaczy Lg L227wt-pf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy u was na tych monitorach w tym kolorze

jest jakby mała kratownica ? czy donrmalnie wam wyświetla ten szary obraz bo u mnie tak

a takze czy u was też są takie zacieki na stronie głównej Purepc ?

post-159989-1212442533_thumb.png

post-159989-1212442944_thumb.png

Edytowane przez acess

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przejmuj się - tak ma być w modelach na matrycach TN.

Modele oparte na TN mają zwykle 18 bitowy kolor (6 bit/kanał) co daje 262144 kolory. Za pomoca ditheringu symulowana jest paleta 16777216 barw. To co widzisz to właśnie dithering - Twój monitor nie wyświetla koloru R042 G042 B042 tylko dwie barwy najbardziej zbliżone obok siebie umieszczone na wzór siatki - i jak sam widzisz .... to widać ;)

Takich artefaktów nie ma na monitorach PVA/MVA/IPS bo mają realną paletę 24 bit czyli 16777216 barw (inaczej 8 bit/kanał) (nielicząc niechlubnych wyjątków jak Samsung 971, 193).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te smugi ?

http://forum.purepc.pl/index.php?act=attac...st&id=21378 na stronie głownej PUREPC.pl

Niestety nie mogę zobaczyć tego na żywo ale prawdopodobnie to błędy niedokładnego zapisu LUT ... widać błędy jeśli zmienisz kolory w OSD monitora na inne niż natywne (np. zmienisz kontrast z domyślnego i/lub odejmiesz R pozostawiając G B nietknięte).

Takich błędów nie ma na monitorach z zapisem 10 i więcej bit LUT .

ps. monitor podłączony przez DVI-D ? ... bo jeśli nie to ew. smugi mogą wynikać z niedoskonałości połączeń analogowych.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki , a moge wiedziec co to jest zapis LUT ? a w OSD monitora nic zmieniane zmiany nie dają ciągle są te okropne smugi

tak jest podłączony gniazdem DVI-D

może to być wada monitora ?

Edytowane przez acess

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki , a moge wiedziec co to jest zapis LUT ? a w OSD monitora nic zmieniane zmiany nie dają ciągle są te okropne smugi

tak jest podłączony gniazdem DVI-D

może to być wada monitora ?

Te smugi są chyba po prostu narysowane na grafice, przynajmniej ja je widze na notebooku i na LCD benq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te smugi są chyba po prostu narysowane na grafice, przynajmniej ja je widze na notebooku i na LCD benq

ale patrzysz oczywiscie na strone www.purepc.pl

a nie na screena :D ?

bo screen bedzie wygladał na kazdym monitorze tak samo

Edytowane przez acess

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale patrzysz oczywiscie na strone www.purepc.pl

a nie na screena :D ?

bo screen bedzie wygladał na kazdym monitorze tak samo

Mam teraz CRT podłączonego analogowo - po lewej jest tekst na białym tle a po prawej na już szarym "gradientowym" tle poza tym obszarem widzę smugi ... tam gdzie nie ma tekstu obok (czyli niżej - nie ma po prawej nic poza szarym gradientowym tłem) na tym szarym tle smug już nie ma - wady mojego analogowego niedoskonałego sprzętu bo smug być nie powinno.

--------------------

POPRAWA - są faktycznie smugi [w górnej części gradientu] :rolleyes: (tak poprzesuwałem żeby tekstu nie było a smugi zostały) - czyli ten Diamondtron nie taki badziewny :P

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm piszesz o stronie głównej ? jeśli tak to obserwujesz tekst na białym tle ? bo nei rozumniem zbytnio , chodzi mi popprostu o to tło na stronie głównej czy ma smugi bo juz niewiem czego to wina

Wygląda na to że są poziome smugi na tle (monitor CRT) - ale tylko w górnej części strony głównej bo jak zjadę niżej to niema tego "rozmytego bandingu". Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak , a na stronie głównej jak to tło jest rozłożone ?

Na stronie głównej jest oczywiście gradient od ciemnej góry do jaśniejszego dołu i tam gdzie jest ten gradient widzę poziome "belki" - jakby banding (to wszystko jeśli nie przewijasz strony niżej). Po przewinięciu strony niżej już jest jednolita szarość (jeden kolor, brak już gradientu i ... zniekształceń w postaci poziomych belek). Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co Ty widzisz [na swoim monitorze] nie wygląda u mnie tak samo [na moim monitorze]. Musiałbym zrobić dokładne zdjęcie mojego monitora wyświetlającego tę stronę i zamieścić (uprzedzam że nie mam aparatu) ... albo musiałbyś porównać na własne oczy (najlepiej jeden monitor obok drugiego).

U Ciebie banding może być większy z powodu niedokładnego zapisu barw przez elektronikę monitora.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli to BAD monitora ? czy wada producenta ?

Pozdrawiam i dziękuje za wszystko

Takie monitory LCD się dzisiaj głównie produkuje (te tańsze czyli na matrycach TN - bo w lepszych np. NEC 1990SX, EIZO S1932 opartych na PVA z zapisem 10-12 bit [30-36 bitowy kolor z czego jest "wybierany" 24 bitowy] nie ma takich "krzaków").

ps. nie ma za co :wink:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi