acess Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) Witam czy u was na tych monitorach w tym kolorze #424242 jest jakby mała kratownica ? czy donrmalnie wam wyświetla ten szary obraz bo u mnie tak a takze czy u was też są takie zacieki na stronie głównej Purepc ? Edytowane 2 Czerwca 2008 przez acess Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) Nie przejmuj się - tak ma być w modelach na matrycach TN. Modele oparte na TN mają zwykle 18 bitowy kolor (6 bit/kanał) co daje 262144 kolory. Za pomoca ditheringu symulowana jest paleta 16777216 barw. To co widzisz to właśnie dithering - Twój monitor nie wyświetla koloru R042 G042 B042 tylko dwie barwy najbardziej zbliżone obok siebie umieszczone na wzór siatki - i jak sam widzisz .... to widać ;) Takich artefaktów nie ma na monitorach PVA/MVA/IPS bo mają realną paletę 24 bit czyli 16777216 barw (inaczej 8 bit/kanał) (nielicząc niechlubnych wyjątków jak Samsung 971, 193). Edytowane 2 Czerwca 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 a te smugi ? http://forum.purepc.pl/index.php?act=attac...st&id=21378 na stronie głownej PUREPC.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) a te smugi ? http://forum.purepc.pl/index.php?act=attac...st&id=21378 na stronie głownej PUREPC.pl Niestety nie mogę zobaczyć tego na żywo ale prawdopodobnie to błędy niedokładnego zapisu LUT ... widać błędy jeśli zmienisz kolory w OSD monitora na inne niż natywne (np. zmienisz kontrast z domyślnego i/lub odejmiesz R pozostawiając G B nietknięte). Takich błędów nie ma na monitorach z zapisem 10 i więcej bit LUT . ps. monitor podłączony przez DVI-D ? ... bo jeśli nie to ew. smugi mogą wynikać z niedoskonałości połączeń analogowych. Edytowane 2 Czerwca 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) dzieki , a moge wiedziec co to jest zapis LUT ? a w OSD monitora nic zmieniane zmiany nie dają ciągle są te okropne smugi tak jest podłączony gniazdem DVI-D może to być wada monitora ? Edytowane 2 Czerwca 2008 przez acess Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 dzieki , a moge wiedziec co to jest zapis LUT ? a w OSD monitora nic zmieniane zmiany nie dają ciągle są te okropne smugi tak jest podłączony gniazdem DVI-D może to być wada monitora ? Te smugi są chyba po prostu narysowane na grafice, przynajmniej ja je widze na notebooku i na LCD benq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) Te smugi są chyba po prostu narysowane na grafice, przynajmniej ja je widze na notebooku i na LCD benq ale patrzysz oczywiscie na strone www.purepc.pl a nie na screena :D ? bo screen bedzie wygladał na kazdym monitorze tak samo Edytowane 2 Czerwca 2008 przez acess Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) ale patrzysz oczywiscie na strone www.purepc.pl a nie na screena :D ? bo screen bedzie wygladał na kazdym monitorze tak samo Mam teraz CRT podłączonego analogowo - po lewej jest tekst na białym tle a po prawej na już szarym "gradientowym" tle poza tym obszarem widzę smugi ... tam gdzie nie ma tekstu obok (czyli niżej - nie ma po prawej nic poza szarym gradientowym tłem) na tym szarym tle smug już nie ma - wady mojego analogowego niedoskonałego sprzętu bo smug być nie powinno. -------------------- POPRAWA - są faktycznie smugi [w górnej części gradientu] :rolleyes: (tak poprzesuwałem żeby tekstu nie było a smugi zostały) - czyli ten Diamondtron nie taki badziewny :P Edytowane 2 Czerwca 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Hmm piszesz o stronie głównej ? jeśli tak to obserwujesz tekst na białym tle ? bo nei rozumniem zbytnio , chodzi mi popprostu o to tło na stronie głównej czy ma smugi bo juz niewiem czego to wina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) Hmm piszesz o stronie głównej ? jeśli tak to obserwujesz tekst na białym tle ? bo nei rozumniem zbytnio , chodzi mi popprostu o to tło na stronie głównej czy ma smugi bo juz niewiem czego to winaWygląda na to że są poziome smugi na tle (monitor CRT) - ale tylko w górnej części strony głównej bo jak zjadę niżej to niema tego "rozmytego bandingu". Edytowane 2 Czerwca 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) hmm czyli na to wychodzi ze takie tło wstawiono na strone główna ? Edytowane 2 Czerwca 2008 przez acess Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 hmm czyli na to wychodzi ze takie tło wstawione na strone główna ?Na to wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 hmm ale dziwnie ze tylko u gory jest rozmyte u Ciebie bo u mnie od dołu do góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 hmm ale dziwnie ze tylko u gory jest rozmyte u Ciebie bo u mnie od dołu do góryJeśli teraz masz na myśli ten screen który wstawiłeś (po lewej) to są poziome belki na całej powierzchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) tak , a na stronie głównej jak to tło jest rozłożone ? Edytowane 2 Czerwca 2008 przez acess Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) tak , a na stronie głównej jak to tło jest rozłożone ?Na stronie głównej jest oczywiście gradient od ciemnej góry do jaśniejszego dołu i tam gdzie jest ten gradient widzę poziome "belki" - jakby banding (to wszystko jeśli nie przewijasz strony niżej). Po przewinięciu strony niżej już jest jednolita szarość (jeden kolor, brak już gradientu i ... zniekształceń w postaci poziomych belek). Edytowane 2 Czerwca 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 no a u mnie identyko jak na screenie na stronie glownej czyli pol na pol widze wina grafiki i mojego panela a mozesz screena zrobic ze strony glownej ? tła ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 no a u mnie identyko jak na screenie na stronie glownej czyli pol na pol widze wina grafiki i mojego panela a mozesz screena zrobic ze strony glownej ? tła ? http://img522.imageshack.us/img522/5648/beztytuuxd7.png - tak to u mnie wygląda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 i to jest CRT tak ? analog to chyba all dobrze bo u mnie tak wyglada podobnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) To co Ty widzisz [na swoim monitorze] nie wygląda u mnie tak samo [na moim monitorze]. Musiałbym zrobić dokładne zdjęcie mojego monitora wyświetlającego tę stronę i zamieścić (uprzedzam że nie mam aparatu) ... albo musiałbyś porównać na własne oczy (najlepiej jeden monitor obok drugiego). U Ciebie banding może być większy z powodu niedokładnego zapisu barw przez elektronikę monitora. Edytowane 2 Czerwca 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 czyli to BAD monitora ? czy wada producenta ? Pozdrawiam i dziękuje za wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) czyli to BAD monitora ? czy wada producenta ? Pozdrawiam i dziękuje za wszystko Takie monitory LCD się dzisiaj głównie produkuje (te tańsze czyli na matrycach TN - bo w lepszych np. NEC 1990SX, EIZO S1932 opartych na PVA z zapisem 10-12 bit [30-36 bitowy kolor z czego jest "wybierany" 24 bitowy] nie ma takich "krzaków"). ps. nie ma za co :wink: Edytowane 2 Czerwca 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) to dobrze bo myślałem że na serwis już pójdzie ... Dzięki jeszcze raz , jak coś to jeszcze bedę pisał Pozdr. Edytowane 2 Czerwca 2008 przez acess Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...