Gość Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Yo Nękają mnie 3 następujące problemy: :arrow: jak się zapisuje :::równania procesu dysocjacji elektrolitycznej soli:::, np: MgSO4 => ??? :arrow: jak się zapisuje :::otrzymywanie soli w reakcji metali z kwasmi::: kwas + metal = sól + wodór np: Mg + H2SO4 => ??? :arrow: jak się zapisuje :::reakcję zoobojętniania kwasu z zasadą dzięki której powstaje sól i woda::: kwas + zasada ---> sól + woda np: 2KOH + H2SO4 => ??? Prosiłbym bo szczegółowe wyjaśnienie tych 3 rzeczy bo w ogóle ich nie kumam :cry: przez 2 tygodnie nie chodziłem do szkoły a teraz przyjdę akurat na klasówkę :cry: HELP ME Za pomoc Wielkie Dzięki!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
||Falcon|| Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 heh, ja cie pociesze, ze tez tego ni w zab nie rozumiem :) Ale za to w weglowodorach smigam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 No ja cię pocieszę jeszcze bardziej, z tego co napisałeś nic nie rozumiem (zupełnie jak by to było pismo obcych :wink: :lol: ) od czasów liceum o chemi zupełnie zapomniałem, a kiedyś byłem w tym podobno dobry :lol: 8) i po co to komu jak parę lat po szkole już nic się nie pamięta? :wink: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewy Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Yo Nękają mnie 3 następujące problemy: :arrow: jak się zapisuje :::równania procesu dysocjacji elektrolitycznej soli:::, np: MgSO4 => ??? :arrow: jak się zapisuje :::otrzymywanie soli w reakcji metali z kwasmi::: kwas + metal = sól + wodór np: Mg + H2SO4 => ??? :arrow: jak się zapisuje :::reakcję zoobojętniania kwasu z zasadą dzięki której powstaje sól i woda::: kwas + zasada ---> sól + woda np: 2KOH + H2SO4 => ??? Prosiłbym bo szczegółowe wyjaśnienie tych 3 rzeczy bo w ogóle ich nie kumam :cry: przez 2 tygodnie nie chodziłem do szkoły a teraz przyjdę akurat na klasówkę :cry: HELP ME Za pomoc Wielkie Dzięki!!! 2- MgSO4 + H2 (strzałka w góre) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 2- MgSO4 + H2 (strzałka w góre) eehh bardziej bym się ucieszył jak byś mi to wytłumaczył :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewy Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 2- MgSO4 + H2 (strzałka w góre) eehh bardziej bym się ucieszył jak byś mi to wytłumaczył :D Pomógłbym ci z pozostałymi ale musze narazie kończyć . Co do tłumaczenia to jest definicja metal + kwas = sól + wodór Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 kwasy i zasady dysocjuja (ropadaja sie w wodzie) na czesci: kwasy -> wodor + reszta kwasowa (np.SO4[2-] z kwasu siarkowego ->H2SO4, CL[-] z solnego ->HCL, itd.) poszczegolne "elementy" z nich (wodor i reszta kwasowa) maja okreslona wartosciowosc (ladunek), ktora okresla ile elemntow o przeciwnym ladunku moga przylaczyc, pamietac trzeba ze H ma zawsze +1, wiec jesli masz H2SO4 to rozpada sie na 2 wodory o ladunku +1 kazdy -> wiec reszta kwasowa (ktora jest jedna) ma ladunek -2, bo odlaczyly sie od niej 2 wodory, a cala czasteczka kwasu ma ladunek 0 (obojetny). nie ma roznicy czy jest to kwas siarkowy (H2SO4), siarkawy (H2SO3), siarkowodor (H2S), azotowy (HNO3), fosoforowy (H3PO4), wodor w kwasach ma zawsze po dysocjacji ladunek +1, odpowiednie reszty kwasowe musza miec odpowiednia ilosc ladunku ujemnego, zeby zobojetnic wodor. w kwasach powyzej przedstawionych jast to odpowiednio (reszty kwasowe): SO4[-2] bo byly 2XH[+1], SO3[-2] bo byl 1XH[+1], S[-2] bo byl 1XH[+1], NO3[-1] bo byl 1XH[+1], PO4[-3] bo byl 3XH[+1] itd. w zasadzie z zasadami ( :) ) jest podobnie tyle tylko ze dysocjuja na OH[-] i reszte zasadowa, zazwyczaj metal, np.: Mg(OH)2 -> Mg[+2] + 2OH[-1] KOH-> K[+1] + OH[-1] w zasadach trzeba pamietac ze OH ma zawsze - (jeden) a wtedy latwo policzyc ile + musi miec reszta zasadowa (metal). sole biora sie z tad ze lacza sie ze soba jony (reszta kwasowa, reszta zasadowa, H i OH) ktore maja przeciwne znaki: Mg(OH)2 + H2SO4 ->dysocjacja-> Mg[+2] + 2OH[-] + 2H[+] + SO4[-2] -> MgSO4 (bo mg ma 2X+ a so4 2X-) i H2O (bo HOH-> H[+] + OH[-]) jak np. jest Mg + H2SO4 ->(woda)-> Mg[+2] + SO4[-2] + 2H(strzalka do gory) dlaczego Mg nagle zrobilo sie Mg[+2] ? bo byla to reakcja w wodzie i oddalo dwa elektrony 2H (dwom wodorom) ktore dzieki temu nie byly juz 2H[+] tylko 2H (elektron ma ladunek ujemny -> -) i tak to mozesz sobie tlumaczyc, co nie znaczy ze tak jest ale sie sprawdza w zrozumieniu problemu. rownania pisze sie na kartce troszke innaczej niz tu bo nie moge uzyc "polwierszy" i tak wiec wygladaja one troszke innaczej ale chyba wiesz jak zapisuje sie ladunki i ilosci czasteczek jak i atomow w casteczkach ? zycze powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Yo Nękają mnie 3 następujące problemy: :arrow: jak się zapisuje :::równania procesu dysocjacji elektrolitycznej soli:::, np: MgSO4 => ??? :arrow: jak się zapisuje :::otrzymywanie soli w reakcji metali z kwasmi::: kwas + metal = sól + wodór np: Mg + H2SO4 => ??? :arrow: jak się zapisuje :::reakcję zoobojętniania kwasu z zasadą dzięki której powstaje sól i woda::: kwas + zasada ---> sól + woda np: 2KOH + H2SO4 => ??? Prosiłbym bo szczegółowe wyjaśnienie tych 3 rzeczy bo w ogóle ich nie kumam :cry: przez 2 tygodnie nie chodziłem do szkoły a teraz przyjdę akurat na klasówkę :cry: HELP ME Za pomoc Wielkie Dzięki!!! AD1. MgSO4==>Mg2++SO42- Pamietaj ze nie wszystkie da sie rozlorzyc, chyba slabe kwasy sie nie rozkladaja, nie pamietam dobrze :D. Ale ze stosownych notatek z lekcji sie dowiesz. Ad2. Mg + H2SO4 => MgSO4 + H2 Czyli to będzie metal Mg + kwas H2SO4 czyli z tego co ci podalem wynikiem reakcji będzie sól (MgSO4) + H2 . AD3. 2KOH + H2SO4 => K2SO4 + 2H20 To otrzymamy po wyrównaniu stron :D. ZAPAMIETAJ!!!: Metal + Kwas --> sól H2 Wodorotlene + Kwas --> sól H20 tlenek metalu + Kwas --> sól H20 Wodorotlene + bezw.kw.=>> sól H20 Metal + Niemeta =>> sól --- tlenek metalu + bezw.kw.=>> sól --- pozdrowka i jak cos to pytaj :D. Powodzenia :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 ten topic to koszmar !!!!!!!!!!!!!!! (1 klasa LO zagrozony z C , 2 kl LO zagrozony z C) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 ten topic to koszmar !!!!!!!!!!!!!!! (1 klasa LO zagrozony z C , 2 kl LO zagrozony z C) to po co tu zagladasz ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Witam, otóż w zeszłym tygodniu z tego miałem kartkówke, to Ci podam :D na bierząco. :arrow: jak się zapisuje :::równania procesu dysocjacji elektrolitycznej soli:::, np: MgSO4 => ???znaki jonów, które maja być na górze pierwiastka, reszty kwasowej będe Ci zaisaywał w nawiasie. MgSO4--> Mg(+) + SO4(2-) :arrow: jak się zapisuje :::otrzymywanie soli w reakcji metali z kwasmi::: kwas + metal = sól + wodór np: Mg + H2SO4 => ??? Mg + H2SO4 => MgSO4 + H2 (strzałka do góry za wodorem) Mg + 2H (+) + SO4 (2-) -->Mg(+) + SO4(2-) + H2 (strzałka do góry za wodorem) Wszystkie siarczany (VI) oprócz siarczanów baru (Ba) i ołowiu (Pb) rozpuszczają się. :arrow: jak się zapisuje :::reakcję zoobojętniania kwasu z zasadą dzięki której powstaje sól i woda::: kwas + zasada ---> sól + woda np: 2KOH + H2SO4 => ??? 2KOH + H2SO4 => K2SO4 + 2H2O 2K (+) + 2 OH (-) + 2H (+) + SO4 (2-) ==> 2K (+) + SO4 (2-) + 2H2O Wartościowość pierwiastka, reszty kwasowej określa nam jednoznacznie stosunki jonów. Pierwiastek (II wartościowy) ma przy symbolu np.Ca (2+) a SO4 (2-). A oto 6 istotnych regół przy rozpuszczalności wodorotlenków i soli: 1. Wodorotlenki litowców(Li, Na, K, Rb, Cs) i wapniowców( Ca, Sr, Ba) rozpuszczają się, pozostałe nie. 2. Wszystkie azotany rozpuszczają się i dysocjują. 3. Siarczany(VI) Baru (Ba) i ołowiu (Pb) nie rozpuszczają się, pozostałe tak. 4. Chlorki, bromki, jodki Srebra (Ag) i ołowiu (Pb) nie rozpuszczają się, pozostałe rozpuszczają się. 5. Węglany, fosforany, siarczki Sodu (Na), potasu (K), i amonu (chyba NH4) rozpuszczają się, pozostałe nie. 6. Sole Sodu (Na), potasu (K), i amonu (chyba NH4) rozpuszczają się. I najważniejsze Wszystkie Tlenki NIE rozpuszczają się :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 "MgSO4 ---> MG+ + SO4 2- jak już, Oj cos Cienko " albo ja jestem jakis niedouczony albo czegos nie rozumiem, ale od kiedy Mg jest jedno wartosciowe (ile ma elektronow na ostaniej powloce?a jaki wzor maja tlenki magnezu?a MgO to niby co jest?a jak wyglada struktora reszty kwasowej z kwasu siarkowego VI? czy nie jest 2-?) ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 ten topic to koszmar !!!!!!!!!!!!!!! (1 klasa LO zagrozony z C , 2 kl LO zagrozony z C) to po co tu zagladasz ??? chyba zbyt doslownie to potraktowales : ) ale ok byc moze to moja wina bo nie uzylem zadnego pozytywnego emotikona i nie wyrazilem sie tak jak powinienem zeby byc odebranym pozytywnie topic to koszmar : ) i to co wczesniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 "MgSO4 ---> MG+ + SO4 2- jak już, Oj cos Cienko " albo ja jestem jakis niedouczony albo czegos nie rozumiem, ale od kiedy Mg jest jedno wartosciowe (ile ma elektronow na ostaniej powloce?a jaki wzor maja tlenki magnezu?a MgO to niby co jest?a jak wyglada struktora reszty kwasowej z kwasu siarkowego VI? czy nie jest 2-?) ??? Mg jest II-wartościowe, to wiem, fakt tu sie pomylilem z dysocjacja , sorka, źle spojrzałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobus Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 ja mialem z tego 5- p.s gosciowa dala takie same przyklady jak w zeszycie a ja wszystko sciaglem no to co sie dziwic:O??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Kubus chcialbym miec takiego nauczyciela :) PS: Jak to sie stalo, ze sciagales i dostales 5-? Jak ty sciagasz ;). PS2: Jestem ciekawy czy ten koles, ktory pytal sie o ta chemie cos rozumie :D. Ja ci drogi kolego radze pojsc do kumpla, bo to trzeba zobaczyc na wlasne oczy i ktos musi ci to wytlumaczyc bo jak nie rozumiesz takich banalow jak kwas + metal to z tego co my tu piszemy nie zrozumiesz za duzo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobus Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 no co to jest tak gosciara ze dwa razy moze przejdzie sie w ciagu lekcji po klasie a tak to stoi caly czas na przodzie. ja rzecz jasna siedze z tylu i przedemną siedzą kumple takze mnie wofgole nie widac :D i trza sciagac... jescze nigdy na chemie nie mialem sciagi!!! a a tak to na kompie pisze... niestety czasochlonne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 Cos mi sie przypomnialo kubus :), nie jestem jednak gorszy :D. I tez zwiazane z chemia. Otoz w tym roku 1lo zajebalismy gosciowi od chemii testy i jako jedyny z 1-szych klas zdobylem maxymalna ilosc punktow oczywiscie dostalem 5 :D. Zdziwko bylo niesamowite, moich 2 kumpli tez dostalo 5 ale i tak mialem max punkcikoff :D a oni 3 albo 2 mniej :D. Wiec powtorze trzeba sciagac!!! Nauczycieli trzeba robic w chu** bo oni sa bezwzgledni :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobus Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 no dokldnie tylko co zes napisale [ciach] bo nie moge rozszyfrowac p.s kobus a nie kubus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 Sorry kobus, tam powinno byc z.a.j.e.b.a.l.i.s.m.y :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 jako jedyny z 1-szych klas zdobylem maxymalna ilosc punktow oczywiscie dostalem 5 :D. Zdziwko bylo niesamowite, moich 2 kumpli tez dostalo 5 ale i tak mialem max punkcikoff :D a oni 3 albo 2 mniej :D. Wiec powtorze trzeba sciagac!!! Nauczycieli trzeba robic w chu** bo oni sa bezwzgledni :). Max???, yba sie przsłyszałem, jak by co to wiesz gdzie zarzucić teshty :wink: :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...