Skocz do zawartości
Jonny2003

Zwalony Czujnik Brisbane Wyłącza Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Komputer tak jak w opisie. Zwalony czujnik temperatury w procku pokazuje zbyt wysoką temperaturę.

Do tej pory mi to nie przeszkadzało, gdyż nawet po podkręceniu, gdy programy pokazywały jakieś 80-90 stopni, a dotykałem palcem podstawy radiatora koło procka i wszystko było tylko lekko ciepłe olewałem wskazania. Teraz jest inaczej. Są straszne upały i głupi czujnik pokazuje w stresie około 100. I właśnie tutaj jest ogromny problem, bo około setki komp się wyłącza. Mam płytę KN9 z najnowszym biosem który miał poprawić wskazania temperatury ale to nic nie dało. W biosie wyłączyłem opcję wyłączania się kompa po osiągnięciu 100 stopni(wybrałem disabled), tak samo wyłączyłem alarm. Nic z tego komp dalej się wyłącza. Albo ta opcja jest tylko dla ściemy, albo procek sam w sobie ma jakieś zabezpieczenia i słucha głupiego czujnika, albo windows ,albo nie wiem co. Jestem pewny ,że czujnik jest zwalony i nie jest to taka temperatura jaką pokazuje bo min. procek pochodzi z pierwszej serii, , sprawdzałem palcem, po sekundzie od włączenia orthosa temperatura skacze o jakieś 20-30 stopni. Wentyl Freezer 64 pro poprawnie założony więc raczej na pewno to ten głupi czujnik. Nie kręcony komp na defaultach mi się wyłącza tylko sie procek nagrzeje troche. I co tu zrobić? Macie jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy chłodzenie CPU jest dobrze założone (może być zimny radiator i gorący CPU jeśli coś źle przylega albo coś nie tak z pastą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy chłodzenie CPU jest dobrze założone (może być zimny radiator i gorący CPU jeśli coś źle przylega albo coś nie tak z pastą)

Sprawdziłem właśnie przed chwilą w ten sposób, że położyłem kompa bokiem, zdjąłem obudowę, "nagrzałem" procek do około setki a potem w momencie wyłączyłem z listwy i zdjąłem wentyl w parę sekund. Dotknąłem palcem i procek był letni. Zwalony czujnik na 100%. Tylko co teraz z tym zrobić żeby się komp nie wyłączał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można schłodzić wnętrze obudowy (do czasu większych upałów może pomoże) ale najlepiej zareklamować CPU jako niesprawny lub

płytę jako niesprawną albo obie rzeczy jednocześnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można schłodzić wnętrze obudowy (do czasu większych upałów może pomoże) ale najlepiej zareklamować CPU jako niesprawny lub

płytę jako niesprawną albo obie rzeczy jednocześnie.

Obudowa otwarta. Reklamacja raczej odpada ze względu na to, że jestem za granicą i tutaj mam kompa i nie będę go brał z powrotem ze sobą bo to za dużo zachodu. Już wolę kupić nowy nieco mocniejszy procek, jeśli nic nie pomoże.

A tak w ogóle to co to za bezsens - jest opcja w biosie żeby wyłączyć wyłącznie się kompa po przekroczeniu określonej temperatury ,a i tak komp się wyłącza. Nie da się tego jakoś obejść ? Albo wyłączyć/zepsuć całkowicie ten czujnik? Może mi pokazywać -15 stopni byle kompa nie wyłączało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem właśnie przed chwilą w ten sposób, że położyłem kompa bokiem, zdjąłem obudowę, "nagrzałem" procek do około setki a potem w momencie wyłączyłem z listwy i zdjąłem wentyl w parę sekund. Dotknąłem palcem i procek był letni. Zwalony czujnik na 100%. Tylko co teraz z tym zrobić żeby się komp nie wyłączał.

Lepiej byś zrobił gdybyś dotknął backplate w czasie obciazenia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciągnij nxsensor dostępny na http://cbid.amdclub.ru/.

Przestaw odczyty z thermal diode na termistor (coś w ten desen).

Wskazania bede nizsze.

Jaka temperatura na rdzeniach?

Rzeczywiście wskazanie temperatury procka po paru minutach orthosa całkiem normalne - około 46 stopni, zamiast ponad setki, ale rdzenie dalej świrują - jeden rdzeń 80 drugi 100 stopni no i komp się dalej wyłącza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli na rdzeniach temperatury takie wysokie. To coś z chlodzeniem nie tak. Moze krzywa podstawa lub słaby docisk.

Miałem podobnie. Cooler mial nie rowna podstawe. W idle temp byly normalne w stresie bardzo wysokie.

W przypadku BB roznica miedzy temperaturami na rdzeniach powinna wynosci w granicach od 5 do 9*C.

Jesli są mniejsza albo większe to coś z dociskiem lub chlodzeniem nie w porządku.

Edytowane przez PawloHT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli na rdzeniach temperatury takie wysokie. To coś z chlodzeniem nie tak. Moze krzywa podstawa lub słaby docisk.

Miałem podobnie. Cooler mial nie rowna podstawe. W idle temp byly normalne w stresie bardzo wysokie.

W przypadku BB roznica miedzy temperaturami na rdzeniach powinna wynosci w granicach od 5 do 9*C.

Jesli są mniejsza albo większe to coś z dociskiem lub chlodzeniem nie w porządku.

Miałeś rację, po przesmarowaniu temperatury spadły i nie ma takich odchyłek na rdzeniach. Ale i tak nie jest rewelacyjnie. Ogólnie się wkurzyłem na tego procka i chcę go wymienić na lepszy model.

Co powiecie na to.

http://allegro.pl/item384075093_am2_athlon...w_ee_od_ss.html

Całkiem niedrogo, a to najmocniejszy BE.

Tylko jak z temperaturami, czy też takie jaja będą jak ze starym?

No i jak ze starym KN9?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp w brisbane na rdzeniach zawsze wariowały, ale w większości przypadków były to wskazania mocno zaniżone. Nie wiem jak jest z Bris w rev. G2. Ja bym poszukał jakiegoś fajnego windsorka F3

na G2 jest OK, u mnie różnice pomiędzy rdzeniami wynoszą od 5-9* i nic się nie wyłącza (BOXowe chłodzenie) - oddałbym procka na gwarę jednak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem nowego procka : Athlon X2 5600 też Brisbane.

Zakupiłem chłodzenie Thermalright Ultra 120A http://www.cooling.pl/thermalright-ultra-1...ukt,550926.html

plus wentyl http://www.cooling.pl/silentiumpc-zephyr-1...ukt,550803.html

Dokręcane na chama do płyty głównej i backplate`u śrubkami.

No i dalej jest za gorąco. Żeby wyeliminować złe chłodzenie obudowy wyciągnąłem płytę w ogóle z pudła i zmontowałem kompa "na pająka" na podłodze. Teraz w IDL mam 36-38 stopni ale po 10 minutach Orthosa już jest 57 stopni, a płyta leży luzem na podłodze !

Czyżby to była wina Abita KN9. Błędy wskazań też już wyeliminowałem ,bo gdy dotykam palcem płyty od spodu to czuć te 57 stopni, praktycznie parzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze szkoda ze wczesniej tu nie zajrzalem...

To nie wina procka, brisbane tez byl w pelni sprawny, to KN9 jest zwalone...

Tez mialem ta plyte i ten sam problem... Sprawdzalem na Brisbane, F2 3800+ i F3 5200 i to samio, po 10-15 minut orthosa restart i 120C na liczniku, czas zalezny od chlodzenia, testowane na BOX, Frezer64, Ninja, WC....

Ninja przy podstawie byla zimna, mimo tego tempy rownomiernie rosly do 120C pod obciazeniem, wszystkie procki na Infinity zachowywaly sie znakomicie i nie bylo probleow z tempami, ten F3 5200+ pracuje tam teraz i ma max 35-38C, 40 nawet jak goraco w pokoju jak diabli nie przekracza, bez OC w stresie oczywiscie (dosc wydajne WC, na 1.2V obecnie smiga).

Mobo bylo w serwisie i nie stwierdzono usterki, mimo ze wada byla dokladnie opisana...

Sprawdzalem jeszcze na Sempronie jakims i z nim wspolpracuje idealnie i bez zadnych problemow...

Krotko mowiac trzeba bylo mobo zmienic nie proca, bo nic mu nie dolegalo, uwalony jest ABIT i tyle... slanie na serwis tez nie wiele da, chyba ze umrze w tajemniczych okolicznosciach, moze wtedy przejdzie :)

Jak dziala nie przejmuj sie tym wskazaniami, moze faktycznie z G2 jakos lepiej pracuje, ze starszymi bris, F2 i F3 jest maskara na niej, tempy bym olal u siebie, bo namacalnie podstawa ninji nawet byla chlodna, dobijaly mnie restarty po kilku minutach stresu.

Pusc Orthosa na troszki dluzej, tak z godzinke, nawet jak i 60C przeskoczy troszki nie bedzie tak strasznie, gorzej jak bedzie robil to co poprzednio... czyli nie bedzie dalo sie na tym pracowac wogole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi