Prezeso69 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 (edytowane) Witam serdecznie. Nie byłem pewien gdzie dokładnie wstawić swojego posta więc jeśli zrobiłem to w nie właściwym miejscu proszę o korektę. Piszę z prośbą o pomoc, otóż ok 2 lat temu na wakacje zakupiłem dokładnie taką płytę główną jak w podanym obok linku ----> http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Mode...al-SATA2&s= . Być może nie dokładnie przeszukałem forum i może się zdarzyć, że ktoś miał podobny kłopot aczkolwiek nie zauważyłem nic takiego. Przez cały czas od momentu zakupu płyty, funkcjonuje na niej AMD Athlon64 3700+ z chłodzeniem OEM oraz 1GB Ram firmy SUPER*TALENT. Dotychczas używałem 2 kart graficznych mianowicie RADEONA 9550 256 Ram i 128 Bit oraz GF 5500 TX. Po pewnym czasie doszedłem do wniosku iż nie wykorzystuje potencjału portu PCI-E na płycie i przydała by się zmiana więc zakupiłem GF8800GT 512MB DDR3 firmy Point Of View z serii EXO (Extreme Overclock Edition). Transakcji dokonałem w firmowym punkcie VOBIS-u (tu link do niej: http://sklep.vobis.pl/oferta/komponenty/ka...rce_8800gt.aspx ). Kiedy dotarłem już z nią do domu i umieściłem ją w slocie PCI-E na swojej płycie, okazało się że już w środowisku dos-owym miałem pewnego rodzaju "artefakty" graficzne, które objawiały się poprzesuwanymi pikselami w lewą część ekranu. Monitor kupiłem pół roku temu SAMSUNG SyncMaster 931c o przekątnej 19" więc jest raczej ok. Nie posiada może HDMI ale na Digitalu wszystko śmiga super. Pokusiłem się o dostanie się do BIOS-U po czym zauważyłem, że w nim również piksele są mocno poprzemieszczane co uniemożliwiało mi wręcz odczyt pewnych danych. Po dostaniu się do systemu (Windows XP Profesional 32-bit) oraz zainstalowaniu pobranych ze strony Nvidia.com najnowszych sterowników do kart z serii 8xxx (v175.16), okazało się, ze podczas uruchamiania problem pozostał lecz w pewnym momencie kiedy wyświetliło się logo WindowsXP i pasek ładowania systemu na dole, po 3 sec. wszystko "tak jakby" wróciło do normy. Mam bardzo ładny obraz bez artefaktów. Doszedłem do wniosku, że jest to przejściowy kaprys komputera po czym uruchomiłem Test Drive Unlimited aby sprawdzić jakość grafiki z nową kartą na pokładzie. Moje oko nacieszyło się zaledwie 2 min. w dodatku tylko samym menu "OPTIONS" ponieważ ni stąd ni z owąd ekran zrobił się czarny bez absolutnie żadnego sygnału wydanego przez głośniczek BIOS i do momentu restartu komputera tak właśnie się działo. Po restarcie znów poprzestawiane piksele do momentu ładowania się systemu a później niby wszystko ok... Za każdym razem kiedy usilnie odpalałem coś bardziej złożonego graficznie działo się to samo... Czy ktoś jest w stanie mi pomóc usunąć kłopot poprzestawianych pikseli i wyłączających się skomplikowanych aplikacji graficznych zaraz po ich uruchomieniu ?? Proszę pilnie o pomoc. Dostarczę wszelkich niezbędnych danych potrzebnych do usunięcia mojego problemu. Mam screany i postaram się je podesłać. Pozdrawiam. Edytowane 3 Czerwca 2008 przez Prezeso69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Jaką masz zasiłke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezeso69 Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 (edytowane) Dzięki za zainteresowanie. Zasiłka firmy ModeCom MC 500ATX 2.0PFC (500W) (tu link: http://www.modecom.pl/product.php?id=307 ) , kupiony 2 tyg. przed zakupem karty specjalnie z myślą o niej. Ma całkowicie osobną linie do właśnie takich kart graficznych. Generalnie fioletowego pojęcia nie mam dla czego właśnie tak mi się dzieje. Myślałem, że to problem z napięciami na płycie głównej... Ale nie mam nawet jak tego sprawdzić... Jeśli wiesz jak mi pomóc bardzo bym Cię prosił o odpowiedź. Edytowane 8 Czerwca 2008 przez Prezeso69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zasiłka styka. Zaktualizuj bios na płycie Najlepiej jakbyś sprawdził grafe na innej płycie jeżeli to nic nie da to nie czekaj tylko oddawaj ją na gwarancję. Poza tym w grach ten athlon zadławi tego 88gt. Rozumiem ze nie nie kręciłeś karty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezeso69 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Postaram się sprawdzić na innej płycie ale nie wiem czy będę miał taką możliwość. To już 2 moja taka karta. Jedną oddałem do gwarancji z racji artefaktów pojawiających się w systemie po zalogowaniu. Objawy miałem te same tyle że w systemie jeszcze pojedyncze pix-y mi wyskakiwały kolorowe. Tak jakby była przetaktowana. Postaram się o aktualizację bios-a. Grafy nie kręciłem wyżej bo nie widzę sensu. I tak jest już z serii EXO więc nie widze takiej potrzeby. Coś tam o kompach wiem ale nie wiem co masz na myśli pisząc że mój procek zadławi tą 8800GT ? Generalnie planuje kupić AMD PHENOM-a QUAD 9750 BOX i jakąś płytkę Asusa lub Gigabyte do tego. Wrzucę 2GB 1066 ram i powinno być ok. Ale do tego czasu musze sobie radzić z tym co mam. Dam znać co i jak jak już sprawdze gdzieś grafe i aktualizuje bios-a. Dzieki za odp. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Po prostu ta karta nie rozwinie skrzydeł przy tym procku. Obydwie karty kupiłeś w tym samym sklepie i są to takie same modele? Kiedyś siostra miała podobnie na 7600gt i wina zasilacza... Sprawdz grafe na innej płycie zaktualizuj bios i się odezwij. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezeso69 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Obydwie karty są takie same. Identyczne modele, ta sama firma, dokładnie takie same osiągi, identyczne taktowania itd. Jedyne czym się różnią to numer seryjny produktu. Kupiłem jedna po czym w ramach reklamacji wymienili mi na identyczna tyle, że nową. Dokładnie w tym samym punkcie vobis-u. Sprawdzę i palne update na biosie. Odezwe się napewno. Dzięki za pomoc. Jest dla mnie naprawde nie oceniona!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Od tego tu wszyscy jesteśmy :razz: Ale dziwi mnie że obydwie karty szlag trafił... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezeso69 Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 I ja się dziwie. Nie wiem dla czego tak się dzieje. Może to faktycznie kwestia pecha i obie są trefne. Muszę dorwać jakiegoś kompa z PCI-E i zobaczyć o co comeon. Zastanawiam się jeszcze nad zgodnością jeśli chodzi o środowisko systemowe. Nie wiem czy problem nie leży przypadkiem w konflikcie 64 i 32 Bit-ów po którejś ze stron. Tak generalnie do końca nie jestem przekonany, czy przypadkiem pewne podzespoły jak procek albo właśnie ta nowa grafa nie reagują jakoś nie pożądanie. Tzn. nie wiem czy to możliwe aby procek funkcjonował na 32 a karta wykrywając możliwość przejścia na 64 bit-y nie świruje. Albo może coś na tej płycie jest faktycznie nie tak.... Może jakies głupie i banalne ustawienie w BIOS-ie jest wyłączone i wystarczy włączyć je i po sprawie... Zastanawiające... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 Może i pech a może faktycznie coś w biosie trzeba ustawić ale na to musi już odpowiedzieć ktoś kto ma lub miał doczynienia z tą płytą... Karta na pewno nie świruje z powodu 64 i 32bitow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 (edytowane) mam a 3700+ 939 dual sata. Zamontowałem w niej 8800gs od evga. Pierwszy run komputera był ok, ale później objawy identyczne. Artefakty w biosie plus resety i zawiechy jakoś w ciagu 2-3 minut od zaladowania windowsa. Zwalam to wszystko na zasiłkę - Chieftec 420w, bo nie daje 26A a tyle wymaga 88gs. Niedlugo testy z nową zasilką - bequiet, jednakże jesli dalej będą arty to mozliwe, ze chipsety od uli oraz gf88 gryzą się ze sobą = a nikt o tym nie uprzedzał. EDIT: Jest bequiet 500W no i [gluteus maximus]. - karta sypie artefaktami już w biosie. Zwis w windzie 4 sek po zaladowaniu. Co jest grane - wie ktoś?? Edytowane 23 Czerwca 2008 przez MesJasZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 A przepraszam kto miał cie uprzedzić?? Jak ta płytka wyszła to nawet tych kart nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezeso69 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 I po kłopocie. Kupiłem nową płyte z procem do tego ramki i wpiąłem tego GF8800GT pod nią. Nadal było to samo więc zareklamowałem karte. Okazało się, ze była fabrycznie przetaktowana o 112 Mhz na procku dla tego się grzała i wyskakiwały artefakty Ale teraz kiedy wymienili mi tego POV-a na Gigabyte-a o podobnych osiągach ale troszke drozszego, wszystko zapinkila nieźle. Za jakiś czas opisze dokładniej zakupiony sprzęt i podam wyniki testu wydajności. Pozdrawiam i dziekuje zainteresowanym za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 No to pecha miałeś... Opisz swój nowy sprzęt w sigu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...