Sens Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Witam! Moja mama ogladala sobie spokojnie telewizor i nagle telewizor zgał tak jakby ktos go pilotwm wylaczyl i juz nie chce sie uruchomic (ani przyciskiem ani z pilota). Czy ktos wie co moglo sie stac? Wczesniej nie bylo zadnych problemow z tym tv. Jest to dosyc nowy model grundig 28" kineskopowy. Dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Wrózkami nie jestesmy. Czy dioda STD-by sie swieci ? I co sie dzieje jak podłaczysz TV do gniazdka 220V ( czy ida iskry z gniazdka ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 Rozkrecilem TV i zoabaczylem, ze jest przepalonybezpiecznik 2,5A (dokładne oznaczenie na bezpieczniku to T2,5L 250V). Poszedłem do sklepu elektronicznego, tam koles dał mi F2,5A 250V i powiedzial ze to jest taki sam tylko ze to sa ine oznaczenia producentow. Wiec wymienilem bezpiecznik i ledwo co wsadzilem wtyczke do gniazdka odrazu bezpiecznik strzelił. Dodam, ze bezpiecznik który znajduje sie obok 1.6A jest nietkniety, a ten ktory sie przepalil jest cały zadymiony w srodku. Poszedłem ponownie do sklepu i tam kolo mi powiedział, ze skoro drugi bezpiecznik nie strzelił i ze ten ktory padł jest konkretnie zadymiony, to moze być problem z jakimiś 4 diodami i ze mam miernikiem sprawdzić czy nie ma zwarcia. Nie bede ukrywał, ze jestem zielony. Wiec sprawdziłem miernikiem drugi bezpiecznik ktory jest ok i miernik piszczy, podotykałem tranzystorki i kondensatory i nic :P Dodam, ze nie widac zadnych oznak spalenia, kondensatory sa wizualnie w idealnym stanie, nic sie nie wylewa na oko wszystko ok. Wieczorem dodam fotki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Rozkrecilem TV i zoabaczylem, ze jest przepalonybezpiecznik 2,5A (dokładne oznaczenie na bezpieczniku to T2,5L 250V). Poszedłem do sklepu elektronicznego, tam koles dał mi F2,5A 250V i powiedzial ze to jest taki sam tylko ze to sa ine oznaczenia producentow. Wiec wymienilem bezpiecznik i ledwo co wsadzilem wtyczke do gniazdka odrazu bezpiecznik strzelił. Dodam, ze bezpiecznik który znajduje sie obok 1.6A jest nietkniety, a ten ktory sie przepalil jest cały zadymiony w srodku. Poszedłem ponownie do sklepu i tam kolo mi powiedział, ze skoro drugi bezpiecznik nie strzelił i ze ten ktory padł jest konkretnie zadymiony, to moze być problem z jakimiś 4 diodami i ze mam miernikiem sprawdzić czy nie ma zwarcia. Nie bede ukrywał, ze jestem zielony. Wiec sprawdziłem miernikiem drugi bezpiecznik ktory jest ok i miernik piszczy, podotykałem tranzystorki i kondensatory i nic :P Dodam, ze nie widac zadnych oznak spalenia, kondensatory sa wizualnie w idealnym stanie, nic sie nie wylewa na oko wszystko ok. Wieczorem dodam fotki. jak masz taka funkcje na mierniku jak"HFE"to jest funkcja do sprawdzania tranzystorów i jak masz funkcje pojemnosci to sprawdz kondensatory....ale to bendzie pewnie albo wysokie napiecie na kineskop albo coś z głowicą. Witam! Moja mama ogladala sobie spokojnie telewizor i nagle telewizor zgał tak jakby ktos go pilotwm wylaczyl i juz nie chce sie uruchomic (ani przyciskiem ani z pilota). Czy ktos wie co moglo sie stac? Wczesniej nie bylo zadnych problemow z tym tv. Jest to dosyc nowy model grundig 28" kineskopowy. Dzieki za pomoc ja miałem też grundika 3 lata temu ale 25"i spokojnie sobie oglondałem i nagle sie wyłaczył i był tylko głos a nie było obrazu.ale nie opłacało sie robić bo poszło wysokie napiecie a tv był stary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Elektronik to co piszesz to ........... ( wpisz co tu chcesz ) Sens zrobiłes bład wstawiajac 2 bezpiecznik i telewizor mogl dostac nastepne "kuku" Zawsze jak wywali bepiecznik to zamiast niego wstawia sie zarówke 220V o mocy około 60W ( jesli jest gdzies zwarcie to cała moc odlozy sie na zarówce i nic sie nie stanie tylko zapali sie pelna moca ) ale to bendzie pewnie albo wysokie napiecie na kineskop albo coś z głowicą Co glowica ma do zwarcia w zasilaczu ?? nic... Co do układu odchylania poziomego to byly wersje telewizorów gdzie uklad odchylania byl jednoczesnie zasilaczem dla reszty ukladów .. 2 wersja to osobna przetwornica zasilajaca cały TV. Daj mi zdjecie to bede wiedział ktora to wersja układowa... wtedy pokieruje metoda naprawy lub lokalizacji usterki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...