Skocz do zawartości
pshem

Świetlówka z kleju - z cyklu pamietniki Mac Gyvera

Rekomendowane odpowiedzi

aRoo"]Jak chcecie podobny patent, to mozecie wrzucic ledy w weze igielitowe. Swieci w zaleznosci od diodek, a plusem jest ze mozna to wyginac :D

Zalozylem takie weze na przewody zasilajace dyski, i wyglada nie z tej ziemi. Jak tylko zdobede webcama, to zapodam zdjecia.

GL & HF

kujde a jak taki wężyk igielitowy wygląda ??

wiem że pytanko troche głup[ie ale nie znam się na takich wężykach :oops:

wezyk igielitowy , to nic innego , jak te kapilary z CPC :lol: lub rurki PCV do nabycia w castoramie :wink:

No dokladnie tak jak mowisz. To jest takie przezroczyste- srednio twarde tworzywo. Fajnie rozprasza swiatlo i ma specyficzny gumowy :wink: zapach. Kupowalem to w sklepie wod-kan, a widzialem tez w motoryzacyjnych i ogrodniczych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zajebiste :)...a tak sobie mysle jak by wziąsć ta rurke z klejem i te dziurki do kotorych wsadzacie didy bardziej wwiercic (wiem ze to trudne bo nie ma to za duzej srednicy ale mozna by sprobowac) wtedy bylaby cala oswietlona , swiatlo bardziej by sie w srodku rozproszylo. Ale pomysl zajebistY :) w zyciu bym na to nie wpadl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zajebiste :)...a tak sobie mysle jak by wziąsć ta rurke z klejem i te dziurki do kotorych wsadzacie didy bardziej wwiercic (wiem ze to trudne bo nie ma to za duzej srednicy ale mozna by sprobowac) wtedy bylaby cala oswietlona , swiatlo bardziej by sie w srodku rozproszylo. Ale pomysl zajebistY :) w zyciu bym na to nie wpadl :)

Heh ..........

Gdybys widzial jaki zaczepisty efekt daje zamocowanie w ten sposob diod w preciku ze zmatowionej plexi 8)

Tylko przes...el gdzies fotki :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mi sie uda , to dzisiaj kupie gips , wytargam w piwnicy jakas rzecz , ktora ma zajebisty ksztalt , wezme plexe zanurze na noc w nitro , z gipsu zrobie forme tej rzeczy i sproboje zrobic ""odlew" :lol: plexowy - sadze ze powinno sie udac ;) jutro zapodam fotki jak wyjdzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejżewam że jak zrobisz ten odle to nie będzie on całkiem przezroczysty :? na powierzchni będzie matowy...

tego sie wlasnie obawiam :? - ale nic - sprobuje

Od czego masz dremela ?? :wink:

Polerowanko i spox :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejżewam że jak zrobisz ten odle to nie będzie on całkiem przezroczysty :? na powierzchni będzie matowy...

tego sie wlasnie obawiam :? - ale nic - sprobuje

Od czego masz dremela ?? :wink:

Polerowanko i spox :lol:

aleeeee trzeba najpierw miec dremmela (toye , kinzo , diplu itp.) :(

we wrocku jest wiocha - najtansze dremmelowate kosztuje 8O 149zl 8O :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł bardzo dobry, a przede wszystkim tani. Następną zaletą może być to iż sami możemy wybrać długość naszej "LeDówki", co jest przydatne gdy chcemy oświetlić bude, a mamy mało miejsca.

Jednym słowem super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dzisiaj sobie pomyslalem - i zrobilem z dlugopisu przezroczystego lekko przeszlifowanego i dioda niebieska (tez mega jasna) wsadzilem - efekt godny polecenia

niestety fotek nie wrzuce bo nie mam cyfraka zadnego pod reka :D

ale przyokazji zrobie fote :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobre to.

reed: co masz na mysli mowiac precik z plexi?

taki walec czy rownoleglobok? gdzie to mozna kupic?

No walec .

Moze uda mi sie zalatwic taki, swietna sprawa.

szukaj szukaj :) jak cusik znajdziesz to zapodaj fotosami

Pod koniec miesiaca moze bede mial, zapodam fotki jak to swieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobre to.

No walec .

koniec ktorego miesiaca ;) ?? dzisiaj ?? 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak sobie mysle jak by wziąsć ta rurke z klejem i te dziurki do kotorych wsadzacie didy bardziej wwiercic (wiem ze to trudne bo nie ma to za duzej srednicy ale mozna by sprobowac)

rurke klejowa wsadzilem do imadelka, a potem wiercilem w niej wiertarka z przystawka udarowa (wlaczona) - wchodzilo jak w maslo. konkluzja - gdyby miec wiertare na jakims uchwycie - zeby sie nie przekrzywila w czasie wiercenia - to spokojnie nawet cala rurke przewiercisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

we wrocku jest wiocha - najtansze dremmelowate kosztuje  8O 149zl 8O  :?

promocja w praktikerze - 20% - ja swojego niby dremela kupilem za 88 zl zamiast 109. zobacz moze w wrocku tez maja takie na stanie. zawsze to mniej niz 149 zl. tylko sie pospiesz - trwa do 4.IV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

we wrocku jest wiocha - najtansze dremmelowate kosztuje  8O 149zl 8O  :?

promocja w praktikerze - 20% - ja swojego niby dremela kupilem za 88 zl zamiast 109. zobacz moze w wrocku tez maja takie na stanie. zawsze to mniej niz 149 zl. tylko sie pospiesz - trwa do 4.IV.

KUPA ! ten wiesniacki praktiker we wrocku nie posiada takiego czegos - tylko normalne dremmele sa , ale cena to powyzej 250zl :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobre to.

No walec .

koniec ktorego miesiaca ;) ?? dzisiaj ?? 8)

dzwoniłem do plastiksa we wrocki i maja takie prety po około 100 zł netto za sztukę - 1m jak o tym pomyśle to mi się słabo robi

chciałem sobie z takiego czegoś zrobić przycisk do włączania kompa ale nie stać nie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwoniłem do plastiksa we wrocki i maja takie prety po około 100 zł netto za sztukę - 1m jak o tym pomyśle to mi się słabo robi

chciałem sobie z takiego czegoś zrobić przycisk do włączania kompa ale nie stać nie :(

w takim razie pozostaje tylko jedno wyjscie - zmajstrowac takie cos samemu - widze dwa sposoby:

1. wytoczyc taki precik z prostopadloscianu z pleksi,

2. rozpuscic pleksi, wlac do jakiejs rurki (np tekturowej), poczekac az stezeje, a potem zerwac tekture i wypolerowac (lub zmatowic) dremelem.

pytanie brzmi - czy pleksi rozpuszczona rozpuszczalnikiem spowrotem przyjmuje forme stala ?? moze ktos juz probowal ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie pozostaje tylko jedno wyjscie - zmajstrowac takie cos samemu - widze dwa sposoby:

1. wytoczyc taki precik z prostopadloscianu z pleksi,

2. rozpuscic pleksi, wlac do jakiejs rurki (np tekturowej), poczekac az stezeje, a potem zerwac tekture i wypolerowac (lub zmatowic) dremelem.

pytanie brzmi - czy pleksi rozpuszczona rozpuszczalnikiem spowrotem przyjmuje forme stala ?? moze ktos juz probowal ??

hmmm tak na moj rozum to nie bardzo - bo jak uzywasz rozpuszczalnika to chyba strukture rozwalasz molekularna (czy jakos tak) ale moze podgrzanie do postaci plynnej i (przepraszam za wyrazenie) ciagniecie z tego druta :) zreszta niektorzy maja taki przedmiot na ZIPie to zapytaj czy to sie tak da :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo!

Ja probowalem z przezroczysta rurka dlugosci 30cm i srednicy zew. 5mm. Diode nibieska 5mm s.jasna przykleilem do jednego z koncow za pomoca tasmy izolacyjnej. Uzyskany efekt byl podobny do opisanych powyzej, koniec rurki swiecil slabo (w koncu tylko 1 dioda), ale zaciekawily mnie jasniejsze punkty widoczne w miejscach gdzie znajdowaly sie jakies zabrudzenia, pylki itp. Wziolem wiec obcinaczki i zaczolem lekko nacinac rurke (tak by powstaly wglebienia) w odstepach ok 0,5cm. Jak sie okazalo na zaglebieniach swiatlo z diody rozpraszalo sie tworzac jasniejsze niebieskie punkty, nawet na koncu rurki. Efekt ten (moim skromnym zdaniem 8) ) wyglada bardzo ciekawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo!

Ja probowalem z przezroczysta rurka dlugosci 30cm i srednicy zew. 5mm. Diode nibieska 5mm s.jasna przykleilem do jednego z koncow za pomoca tasmy izolacyjnej. Uzyskany efekt byl podobny do opisanych powyzej, koniec rurki swiecil slabo (w koncu tylko 1 dioda), ale zaciekawily mnie jasniejsze punkty widoczne w miejscach gdzie znajdowaly sie jakies zabrudzenia, pylki itp. Wziolem wiec obcinaczki i zaczolem lekko nacinac rurke (tak by powstaly wglebienia) w odstepach ok 0,5cm. Jak sie okazalo na zaglebieniach swiatlo z diody rozpraszalo sie tworzac jasniejsze niebieskie punkty, nawet na koncu rurki. Efekt ten (moim skromnym zdaniem 8) ) wyglada bardzo ciekawie.

a skad wziales taka rurke z plexi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy bylem jeszcze malym dzieckiem, i chodzilem do podstawowki, mialem dlugopisy zelowe. Mialem tez glupia manie zbierania wkladow. Zgadnijcie jak wygladaja takie wklady kiedy sie wypisza?

Poza tym ze mozna z nich zrobic katodo-imitacje(niewielka srednica) to nadaja sie jeszcze do wielu innych rzeczy: bede z nich np. robil dystanse pod plytke w zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi