Skocz do zawartości
kfazzi

Miód

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w sumie codznienie jem z chlebem. Czasami zamiast cukru dodaje miod do herbaty.

 

Moj ulubiony to gryczany. Ostatnio trafil mi się sloik gryczano-lipowy (chyba) byl poprostu wspaniały :) A obecnie jest gryczano-wrzosowy troszke gorszy w smaku.

W sumie najmniej przepadam za rzepakowym.

Edytowane przez PawloHT

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lipowy, akacjowy - moje ulubione

Wrzosowy bardzo dobry dla ludzi z chorobami gardla i pluc...

 

Lubie miod w roznych postaciach jako dodatek

Kurczak w miodzie

Baklawa

WOda z miodem i cytryna - super na przeziebienia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja najbardziej lubię miodek spadziowy (spadź jodłowa). Rodzice mają pasiekę, a w Bieszczadach to najciekawszy miód.

Choć w zeszłym roku zmieniliśmy miejsce pasieki i był miodek z posmakiem czosnku niedźwiedziego :) bomba.

Na razie się ładny sezon spadziowy zapowiada :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest zdrowy w małych ilościach ,ale nie wolno go przegrzewać powyżej 40stopni bo traci swoje właściwości. Nie wolno zapominać że jest węglowodanem prostym i musi być bardzo szybko spalony. Jak nie to zamienia się w tkankę tłuszczową jak każdy cukier, dlatego z umiarem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obecnie wyłącznie jako dodatkek do potraw, ewentualnie w kombinacji z herbatą jak mnie grypa dorwie czy podczas wyjazdu w góry zimą gdy wracam zmarznięty do domku. Samego jako tako nie jem bo jest dla mnie za słodki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja z czystym rektyfiltem próbowałem i z wodą i kupa z tego wyszła ;).

 

Kumpel zrobił coś na tym przepisie wyszło całkiem klawo (oczywiscie proporcje były zachowane ale dużo wieksze ;]).

 

Składniki:

0,25 litra spirytusu, 0,25 litra wody, 6 łyżek miodu, 3 łyżki cukru, 1 cytryna.

 

Spirytus i wodę wymieszać, dodać 6 łyżek miodu i 3 łyżki cukru. Na koniec wycisnąć 1 cytrynę i wszystko dokładnie wymieszać.

Tego nie testowałem ale źle nie wygląda:

http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=90

 

I jeszcze jeden.

http://www.we-dwoje.pl/miodowka;na;zimowe;...tykul,4205.html

 

Potwierdzam ze ten 1 przepis jest spoko.

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Krotkie pytanie - miod + spirytus. Jakie przepisy testowane? Bo mam pod reka jakies 7l miodu jeszcze i zal nie sprobowac zrobic wynalazku [;

Przepisu nie pamietam , ale kiedys spozywalismy taki specyfik przyprawiany zdaje sie imbirem czy cynamonem i bylo pyszne :D

Tylko trzeba bardzo ostroznie podgrzewac zeby spiryt nie wyparowal.

 

Wody chyba nie lalismy :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...