Skocz do zawartości
Kaeres

Umowa Kupna-sprzedaży Samochodu Bez Udziału Nabywcy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, może nie będę się wdawał w szczegóły i od razu przejdę do sprawy.

Czy jest możliwość dokonać zakupu samochodu przez jego przyszłego współwłaściciela ale bez udziału głównego właściciela (cały czas mowa o przyszłym właścicielu) ?

Aby to zobrazować może wytłumaczę.

Jadę jako przyszły współwłaściciel nabyć samochód.

Nie chcę targać ze sobą przyszłego właściciela - jemu się generalnie nie chce.

Czy mogę spisaną i podpisaną (przez sprzedawcę) umowę wziąć w 2 egz. i odesłać mu później poleconym podpisany 1 egzemplarz przez przyszłego właściciela ?

Czy jednak on będzie tam fizycznie po coś potrzebny ?

Albo czy istnieje możliwość - tutaj oczywiście wchodzi w grę delikatne oszustwo - spreparować obecność właściciela przy podpisywaniu umowy (posiadanie jego dokumentów, podrobienia podpisu, itp.)

W skrócie.

Czy istnieje teoretyczna możliwość zrobienia tego bez udziału przyszłego właściciela ? (oczywiście za wszelkich osób uczestniczących zgodą - właściciela obecnego, właściciela przyszłego i mnie jako współwłaściciela).

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie przeszłoby to w formie, jak podałeś - odesłania podpisanego egzemplarza umowy do poprzedniego właściciela. Oczywiście jeżeli by się na to zgodził. Powinieneś wziąć jakiś dokument tożsamości przyszłego właściciela, sprzedający może będzie chciał go zobaczyć przy spisywaniu umowy, zresztą seria i numer dowodu będą na umowie, może PESEL.

Osobiście nie bawiłbym się w żadne podrabianie podpisu, nigdy nic nie wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi