Kaeres Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 (edytowane) Cześć, może nie będę się wdawał w szczegóły i od razu przejdę do sprawy. Czy jest możliwość dokonać zakupu samochodu przez jego przyszłego współwłaściciela ale bez udziału głównego właściciela (cały czas mowa o przyszłym właścicielu) ? Aby to zobrazować może wytłumaczę. Jadę jako przyszły współwłaściciel nabyć samochód. Nie chcę targać ze sobą przyszłego właściciela - jemu się generalnie nie chce. Czy mogę spisaną i podpisaną (przez sprzedawcę) umowę wziąć w 2 egz. i odesłać mu później poleconym podpisany 1 egzemplarz przez przyszłego właściciela ? Czy jednak on będzie tam fizycznie po coś potrzebny ? Albo czy istnieje możliwość - tutaj oczywiście wchodzi w grę delikatne oszustwo - spreparować obecność właściciela przy podpisywaniu umowy (posiadanie jego dokumentów, podrobienia podpisu, itp.) W skrócie. Czy istnieje teoretyczna możliwość zrobienia tego bez udziału przyszłego właściciela ? (oczywiście za wszelkich osób uczestniczących zgodą - właściciela obecnego, właściciela przyszłego i mnie jako współwłaściciela). Edytowane 5 Czerwca 2008 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonz@ Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Według mnie przeszłoby to w formie, jak podałeś - odesłania podpisanego egzemplarza umowy do poprzedniego właściciela. Oczywiście jeżeli by się na to zgodził. Powinieneś wziąć jakiś dokument tożsamości przyszłego właściciela, sprzedający może będzie chciał go zobaczyć przy spisywaniu umowy, zresztą seria i numer dowodu będą na umowie, może PESEL. Osobiście nie bawiłbym się w żadne podrabianie podpisu, nigdy nic nie wiadomo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 pelnomocnictwo ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Tak właśnie kupiłem auto razem z ciotką, której nie chciałem ciągać po Polsce 140km ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Jakie pełnomocnictwo wystarczy ? Zależy to od sprzedawcy czy się zgodzi na zwykłe odręczne czy prawo nakazuje jakieś od notariusza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Raczej od notariusza, ale reki sobie uciac nie dam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Od notariusza będzie zgodnie z prawem. Ale wszystko zalezy od sprzedawcy, lepiej wcześniej go o to zapytać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Sprzedawca jednak nie robi kłopotu. Dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...