letrev Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 mam takie teoretyczne pytanie... mam 2 dyski 500gb samsunga i 2 WD - wszystkie 16mb cashe kiedyś były all samsungi ale mi padły ... pytanie czy taki raid spokojnie się odpali i da odzyskać dane ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Każdą macierz da się stworzyc z użyciem niejednakowych dysków, ale jest to rozwiązanie nieoptymalne pod kątem wydajności. Odzyskiwanie danych: jeśli chodzi o dane utracone w wyniku awarii kilku dysków jednocześnie, to niestety problem jest poważny - w praktyce na granicy niemożliwości/nieopłacalności. Jednak z drugiej strony prawdopodobieństwo jest praktycznie zerowe - > chyba że olejesz komunikat o awarii jednego z dysków i będziesz jechał dalej, aż padnie kolejny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 (...) Jednak z drugiej strony prawdopodobieństwo jest praktycznie zerowe - > chyba że olejesz komunikat o awarii jednego z dysków i będziesz jechał dalej, aż padnie kolejny. Zerowe to może nie, ale bardzo niskie. Jest niestety jedna dość powszechna rzecz, która potrafi zabić kilka dysków jednocześnie - płonący zasilacz. Tak więc jeśli ktoś ceni to co trzyma na dyskach, to niech nie ma złudzeń że jak sobie postawi RAID5 czy RAID6 to może sobie odpuścić regularny backup. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...