tpalarczyk Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 Witam! Często przeglądając różne fora, portale natrafiam na amatorskie, czasem nieco zwariowane ale wydajne chłodzenia/przeróbki itd. Sam czasem też coś grzebię przy swoim PC postanowiłem więc podzielić się z szerszym gronem moim pomysłem na zbyt gorące dyski twarde. Uprzedzam z góry (jakby mnie ktoś posądzał o wieś tunning) , że udostępniam to tylko dlatego, że jest to banalnie proste i tanie ale działa. Nie jest to ani ładne, ani efektowne, źle wygląda ale pomaga. Potrzebne będą nam: -nożyczki -gąbka (np. z płyty głównej - do dostania w każdym sklepie komputerowym za free) -klej super glue (albo podobny) -wentylator (najlepiej 92mm) (używany z \"recyklingu\" lub nowy) Odcinamy 4 kawałki gąbki i przyklejamy ją w rogach wentylatora (ważne jest, żeby gąbka była odpowiednio gruba by \"wdmuchiwane\" powietrze miało gdzie uchodzić) Następnie podłączamy do wolnego gniazda na płycie głównej zasilanie lub gdy mamy wentylator z wtyczką molexa to w odpowiednie gniazdo, można ewenutalnie podłączyć 2 ucięte kable wentylatora pod gniazdo molexa w sposób pokazany na fotce. U mnie temperatura na dyskach twardych spadła o 5-7 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafix6814 Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 ja kiedyś w upalne dni zawiesiłem dwa wentyle "80" po obu stronach koszyka na twarde dyski i podłączyłem je do około 20volt ( korzystałem z osobnego zasilacza ) i muszę powiedzieć ze temp. spadała w oczach było skuteczne ale było głośno i nie było miłe dla wentylatorów ale dawały rade :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Twoja modyfikacja była najprawdopodobniej znana już w czasach Chrystusa. Ja mam dysk powieszony na gumce od majtów i też mam się pochwalić? Bez przesady, każdy umie położyć wentylator na dysku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpalarczyk Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Twoja modyfikacja była najprawdopodobniej znana już w czasach Chrystusa. Ja mam dysk powieszony na gumce od majtów i też mam się pochwalić? Bez przesady, każdy umie położyć wentylator na dysku...Widzisz, na wstępie pisałem, że to jest w 100% amatorskie/lamerskie itd. żeby tacy jak Ty darowali sobie pisania. Nie każdy natomiast wpadnie albo wie, że można gołe kable wetknąć w molexa i zamiast twardych srubek dać kawałek gąbki. Tak czy siak masz rację, nic wzniosłego to nie jest ale sam to przyznałem na wstępie. Jak to aż tak nieprzydatne to zgłoś do moderacji, żeby usunęli... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 znajomy kiedyś zrobił coś podobnego, a potem nazwy katalogów i plików pozmieniały się na dziwne literki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 znajomy kiedyś zrobił coś podobnego, a potem nazwy katalogów i plików pozmieniały się na dziwne literki :Dpole magnetyczne z wentylatora zrobiło swoje. Najlepiej to dać wentylator kawałek przed dyskiem zeby go owiewał. Ja mam SQD położone na gąbce na spodzie budy i powietrze ciepłe unosi sie do góry i też nie jest źle. Gdybym SQD nie miał też bym go w ten sposób umieścił ewentualnie na jakichś kołkach żeby sie elektronika nie udusiła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Nie każdy natomiast wpadnie albo wie, że można gołe kable wetknąć w molexa i zamiast twardych srubek dać kawałek gąbki.Tak samo nie kazdy wpadnie na to ze zdjecia mozna skompresowac...a nie wwalac takie wielkie:) Imho kazda chyba normalna obudowa ma chlodzone dyski wentylem 80ka???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 pole magnetyczne z wentylatora zrobiło swoje.To chyba musiał być duuuży i mooocny wentylator. A może to nie wentylator tylko samozniszczenie, pole magnetyczne z silnika dysku twardego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 w szafce koło dysku leżał mały głośniczek (1W?) przez pewien czas i danych później nie moglem zbytnio odczytać... moze z tamtym uszkodzeniem przypadku to przypadek ze akurat wtedy padł.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 kiedys w KS robili tes taki wielki magnes lezal na dysku i nic mu sie nie stalo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 kiedys w KS robili tes taki wielki magnes lezal na dysku i nic mu sie nie stalo....Madrzy ludzie wiedza ze dysk jest "ekranowany" w sordku siedza dwa strasznie mocne magnesy...a czy hdd przyciaga srubki? Jedynie MIKROFALOWKA;] moze ubic dysk, pole magnetyczne nie jest w stanie ( no chyba ze to elektromagnes ze złomu:D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafix6814 Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 a kiedyś słyszałem ze jak dyski leżą blisko zasilacza to po pewnym czasie gubią dane czy to możliwe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Calkiem mozliwe, cewki w trafo moga wytwarzac rozne pola magnetyczne. Ale reki sobie uciac nie dam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpalarczyk Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Tak samo nie kazdy wpadnie na to ze zdjecia mozna skompresowac...a nie wwalac takie wielkie:)Przy dzisiejszych łączach i monitorach to wiesz... ;) Imho kazda chyba normalna obudowa ma chlodzone dyski wentylem 80ka????No moja obudowa nie posiada takowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 nie wiem co to ma dać chłodzenie dysku chyba to zeby komp głosniej chodził albo te na obdowie wiatraki co maja robic aerodynamikę i to tez głosniej chodzi komp przez to ale co nie którzy zakładaja to dla bajeru i tyle.moim zdaniem bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpalarczyk Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 nie wiem co to ma dać chłodzenie dysku chyba to zeby komp głosniej chodził albo te na obdowie wiatraki co maja robic aerodynamikę i to tez głosniej chodzi komp przez to ale co nie którzy zakładaja to dla bajeru i tyle.moim zdaniem bez sensu.Chyba chodzi o to, że mniej przegrzany sprzęt bedzie dłużej sprawny. Aczkolwiek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 nie wiem co to ma dać chłodzenie dysku chyba to zeby komp głosniej chodził albo te na obdowie wiatraki co maja robic aerodynamikę i to tez głosniej chodzi komp przez to ale co nie którzy zakładaja to dla bajeru i tyle.moim zdaniem bez sensu. Odpal sobie komputer ze 3 miesiące bez restartu to moze w srodku lata sie dowiesz co ma dac chłodzenie na niektórych dyskach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 Odpal sobie komputer ze 3 miesiące bez restartu to moze w srodku lata sie dowiesz co ma dac chłodzenie na niektórych dyskach... Nie starczy tydzien na archiwizacje kilkuset GB na raidach? [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 Też kiedyś dałem wentyl w podobny sposób ale uznałem że jest za głośno, obecnie dysk siedzi w skrzynce po cd-romanie wyklejonej od środka matami app i jest cicho i chłodno. Najwyższa tem do tej pory to była 33*C. A dysk to samsung F1, więc sam z siebie jest bardzo cichy.... a z tym jest niesłyszalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...