Gość fuqs Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Potrzebuje zbudowac za niewielka cene komputer chlodzony pasywnie (moze to byc sprzet pokoruje Pentium 2 albo Celeron 400MHz) Wazne, aby naprawde by nieslyszalny, sluzylby mi tylko do przegladania netu/poczty Jakie macie propozycje co do czesci? Moge kupowac na Allegro Na calosc mam do wydania 100 zł (procesor+plyta+pamiec+grafika+zasilacz) w domu mam 2 kosci 512 DDRAM i sapphire 9550 (moze jakos wykorzystacie te czesci) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 http://www.allegro.pl/item379187643_komput...ie_kupisz_.html - w zasilaczu wentylator puscic na 5V, na procesorze na 5V http://www.allegro.pl/item366417729_dysk_t...ntus_80_gb.html + przelotka na IDE - powiesic na gumkach w zatoce 3,5' mam cos podobnego tyle, ze z wentylatorem 120x120 @ 5v i zasilaczem micro. Wszystko upchniete do pudelka po Hainekenie ;) Moge wspomoc w miare mozliwosci jakimis radiatorami, wentylatorami czy wspomniana przelotka na IDE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Potrzebuje zbudowac za niewielka cene komputer chlodzony pasywnie (moze to byc sprzet pokoruje Pentium 2 albo Celeron 400MHz) Wazne, aby naprawde by nieslyszalny, sluzylby mi tylko do przegladania netu/poczty Jakie macie propozycje co do czesci? Moge kupowac na Allegro Na calosc mam do wydania 100 zł (procesor+plyta+pamiec+grafika+zasilacz) w domu mam 2 kosci 512 DDRAM i sapphire 9550 (moze jakos wykorzystacie te czesci) Jak myslisz, ze na p2 mozna przegladac neta, to bardzo sie myslisz. Chyba, ze odinstalujesz obsluge flasha, javascript, przefiltrujesz wszystkie reklamy itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Jak myslisz, ze na p2 mozna przegladac neta, to bardzo sie myslisz. Chyba, ze odinstalujesz obsluge flasha, javascript, przefiltrujesz wszystkie reklamy itp. Na Celeronie, w tej kwocie tez zbyt rozowo nie bedzie, niestety.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 (edytowane) Do komfortowego przegladania internetu to 1.5ghz+. Jesli masz ram i grafike to np: http://www.allegro.pl/item378751043_asrock...is_obudowa.html lub cos na 754/939 (proce od 30zł). Zasilacz to najzwyklejszy zlom za 5zł i wentylator na 5v :) Przy obecnych cenach sprzetu proponowanie zabytkow typu 500mhz to bezsens Edytowane 8 Czerwca 2008 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zbudowałem kiedys bezglosnego kompa - sempron 2800 754, który na stockowym taktowaniu chodził przy 1V, chlodzony byl pasywnie przez AC Freezer (akurat byl pod reka). W zasilaczu siedzial fander na 5V, a dysk wrzucilem do samorobki po starym napędzie CD. Złóż cos takiego, a bedziesz zachwycony ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zbudowałem kiedys bezglosnego kompa - sempron 2800 754, który na stockowym taktowaniu chodził przy 1V, chlodzony byl pasywnie przez AC Freezer (akurat byl pod reka). W zasilaczu siedzial fander na 5V, a dysk wrzucilem do samorobki po starym napędzie CD. Złóż cos takiego, a bedziesz zachwycony ;)a daloby sie tak z athlonem 3000+ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 To zalezy od konkretnej sztuki, ale jeśli zastanawiasz sie nad zakupem takiego sprzetu, to nie ma sensu brac Athlona, Sempron ma praktycznie identyczną wydajność i jest tańszy. Jesli chcesz, to mam Semprona 2500+, mogę sprawdzić czy dziala na 1V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbo2k Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 (edytowane) To zalezy od konkretnej sztuki, ale jeśli zastanawiasz sie nad zakupem takiego sprzetu, to nie ma sensu brac Athlona, Sempron ma praktycznie identyczną wydajność i jest tańszy. Jesli chcesz, to mam Semprona 2500+, mogę sprawdzić czy dziala na 1V. Ja bym wzial Della SX280 maleństwo za 500zł z 2,8GHz pasywnym !!! fabrycznie Pentium 4 Northwood, skręcił go w doł underclocking > i wypieprzył dwa fabryczne wiatraczki dmuchające przez środek obudowy do środka albo wstawił ciche nowe (tam sa standardowe wiatraczki). Do neta jak trzeba. Ewenatulnie sx260 z gorszym i pewnie mniej grzejacym sie prockiem. A co fabryczna obudowa z tunelami powietrza to nie samorobka Edytowane 10 Czerwca 2008 przez robbo2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oicw Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 A może warto poczekać na Intel Atom? Btw.Kiedy w ogóle mają się pojawić w polsce? W UK są już do kupienia od miesiąca. W Anglii chyba, w pierwszym dniu sprzedaży,w cenie promocyjnej płyta główna+Atom kosztowały coś około 49Euro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbo2k Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 A może warto poczekać na Intel Atom? Btw.Kiedy w ogóle mają się pojawić w polsce? W UK są już do kupienia od miesiąca. W Anglii chyba, w pierwszym dniu sprzedaży,w cenie promocyjnej płyta główna+Atom kosztowały coś około 49Euro. Od dawno sa pierwszy z brzegu http://www.allegro.pl/item375261403_17x17c...45gc_carpc.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 A może warto poczekać na Intel Atom? Btw.Kiedy w ogóle mają się pojawić w polsce? W UK są już do kupienia od miesiąca. W Anglii chyba, w pierwszym dniu sprzedaży,w cenie promocyjnej płyta główna+Atom kosztowały coś około 49Euro. lepszyn wyborem by było coś na via nano która jest szybsza od atoma ale zanim te wynalazki dojdą do polski to trochę czasu minie i prawdopodobnie będą drogie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...