Skocz do zawartości
Gmilin

Komp Do 1500zł Bez Karty Graficznej I Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Poszukuję kompa dla brata w cenie jak w temacie. Potrzebne będą wszystkie bebechy za wyjątkiem dysku i karty bo one przejdą ze starego kompa .

Bratu zależy na tym żeby był w miarę cichy, także proszę o polecenie jakiejś taniej w miarę wyciszającej obudowy.

Słyszał też o półpasywnych zasiłkach (kiedy nie jest obciążona to żeby przestała wydawać dźwięki :-D ) i pyta czy to się do czegoś nadaje

Rozważa też jakieś tanie chłodzenie wodne tyle że czy jest to faktycznie tak wydajne? I czy łatwo to zamontować?

Co by tu jeszcze dodać...aha komp będzie pokręcany.

Na tą chwilę mam pomysł jedynie na procek i płytę:

Intel Core 2 Duo E8200, a odnośnie płyty chodzi mi po głowie Asus P5K PRO, czytałem, że jest dobra.

Bardzo Was proszę o doradzenie najlepszego zestawu za te pieniądze :wink:

Vista nie będzie używana na tym kompie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma być bez VGA ( jaka grafa będzie ze starego kompa ) i hdd to może coś takiego :

Procesor : Intel Pentium Dual Core E2160 OEM - 159 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : Gigabyte EP35-DS3R - 280 zł

RAM : Aeneon 2x1GB 1066MHZ X-Tune - 155 zł

Zasilacz: Corsair 450W - 199 zł

Napęd : Pioneer DVR-215 SATA - 110 zł

Razem ~ 1007 zł

Na temat budy się nie wypowiem bo się nie znam .

Co do hałasu - ten Corsair powinien być w miarę cichy , jeżeli chodzi o ciszę to zasilacze tej firmy są jednymi z cichszych .

Co do chłodzenia wodnego - to porządnej jakości WC jest faktycznie wydajniejsze niż AC .

Minimum to blok na CPU + chłodnica + pompka + węże , czasami się przyda też rezerwuar jak w układzie wody jest malutko .

Blok można dostać już za 50 zł , na forum są ludzie którzy robią takie bloki , chłodnica to wydatek od 50zł ( kupiona na złomie lub allegro nagrzewnica do samochodu ) do 200-300 zł ( dedykowane chłodnice lub grzejniki konwektorowe ) , pompa to podobny przedział cenowy ( zaczynając od akwariowych poprzez dedykowane do WC po pompy C.O/C.W.U )

Warto też zakupić bloki na kartę graficzną (min. na samo GPU ) i chipset płyty głównej .

Tanie i dobre WC to już od 200-300 zł można mieć .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest propozycja brata:

Buda		: Antec P180  				(~470zł)
Zasilacz 	: Corsair CMPSU-520HXEU 520W 		(~270zł)
Chłodzenie	: Scythe Mugen 				(~135zł)
(+ być może jakiś S-Flex/Fander (~50zł) do tego)

Procek		: Intel Core 2 Duo E8300 		(~460zł)
Płyta		: Asus P5K PRO				(~305zł)
Pamięć		: 4x1GB A-Data PC800 CL4 EE		(~270zł)
DVD		: Pioneer DVR-215 SATA 			(~90zł)
Razem		: (~2000zł)

Jak pisałem grafe/dyski ma.

Co do pamięci, to co prawda Vista prawdopodobnie dzialac pod tym nie bedzie, (pod XP 3.2GB bedzie dostępne - i chyba więcej problemów nie ma?) ale nie ma chyba co przesądzać..

O czymś zapomniałem? Proszę o ocenę :)

Edytowane przez Gmilin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa CM-690 Dominator 270zł lub Antec 300 200zł

Zasilacz Corsair 450 W 200zł

Cooler Scythe Mugen (wiatraka nie trzeba wymieniać bo bez obciążenia nie będzie się kręcił , a w obciążeniu może z 1k zrobi) 140zł

cpu: może być e8300 jak nie masz zamiaru kręcić , ale to aż szkoda z takim coolerem 460zł

płyta asus p5k pro 310zł

ram A-data 2x2G B EE 240zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Gmilin

Zarówno Vista jak i XP w wersjach 32-bit będą działać przy 4 GB ramu , tylko nie będą widzieć całego ramu .

3,2 - 3,5 GB powinny widzieć obydwa systemy , z PAE może będzie widoczne pełne 4 GB .

Lepiej kupić Vistę Home Premium 64-bit aby w pełni wykorzystać sprzęt ( rozkazy x64 i 4 GB ram ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zamiar podkręcać :wink:. A czy ten 8300 ma z tym jakieś problemy ?

z e8300 nie miałem styczności , ale e8200 kręcił się bez problemu 3,5G+ , więc e8300 powinien podobnie , a dzięki wyższemu mnożnikowi nie trzeba tak żyłować fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi