Gmilin Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Witam. Poszukuję kompa dla brata w cenie jak w temacie. Potrzebne będą wszystkie bebechy za wyjątkiem dysku i karty bo one przejdą ze starego kompa . Bratu zależy na tym żeby był w miarę cichy, także proszę o polecenie jakiejś taniej w miarę wyciszającej obudowy. Słyszał też o półpasywnych zasiłkach (kiedy nie jest obciążona to żeby przestała wydawać dźwięki :-D ) i pyta czy to się do czegoś nadaje Rozważa też jakieś tanie chłodzenie wodne tyle że czy jest to faktycznie tak wydajne? I czy łatwo to zamontować? Co by tu jeszcze dodać...aha komp będzie pokręcany. Na tą chwilę mam pomysł jedynie na procek i płytę: Intel Core 2 Duo E8200, a odnośnie płyty chodzi mi po głowie Asus P5K PRO, czytałem, że jest dobra. Bardzo Was proszę o doradzenie najlepszego zestawu za te pieniądze :wink: Vista nie będzie używana na tym kompie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Jak ma być bez VGA ( jaka grafa będzie ze starego kompa ) i hdd to może coś takiego : Procesor : Intel Pentium Dual Core E2160 OEM - 159 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł Płyta Główna : Gigabyte EP35-DS3R - 280 zł RAM : Aeneon 2x1GB 1066MHZ X-Tune - 155 zł Zasilacz: Corsair 450W - 199 zł Napęd : Pioneer DVR-215 SATA - 110 zł Razem ~ 1007 zł Na temat budy się nie wypowiem bo się nie znam . Co do hałasu - ten Corsair powinien być w miarę cichy , jeżeli chodzi o ciszę to zasilacze tej firmy są jednymi z cichszych . Co do chłodzenia wodnego - to porządnej jakości WC jest faktycznie wydajniejsze niż AC . Minimum to blok na CPU + chłodnica + pompka + węże , czasami się przyda też rezerwuar jak w układzie wody jest malutko . Blok można dostać już za 50 zł , na forum są ludzie którzy robią takie bloki , chłodnica to wydatek od 50zł ( kupiona na złomie lub allegro nagrzewnica do samochodu ) do 200-300 zł ( dedykowane chłodnice lub grzejniki konwektorowe ) , pompa to podobny przedział cenowy ( zaczynając od akwariowych poprzez dedykowane do WC po pompy C.O/C.W.U ) Warto też zakupić bloki na kartę graficzną (min. na samo GPU ) i chipset płyty głównej . Tanie i dobre WC to już od 200-300 zł można mieć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmilin Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 A nie lepiej dać ten mocniejszy procek tzn. ten 8200? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 a grafika jaka zeby sien ie okazalo ze na AGP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmilin Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 a grafika jaka zeby sien ie okazalo ze na AGPNie martw się :D aż takim laikiem nie jestem. Brat zresztą też nie. Karta to 7600GS od galaxy, oczywiście PCI Express :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmilin Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 (edytowane) To jest propozycja brata: Buda : Antec P180 (~470zł) Zasilacz : Corsair CMPSU-520HXEU 520W (~270zł) Chłodzenie : Scythe Mugen (~135zł) (+ być może jakiś S-Flex/Fander (~50zł) do tego) Procek : Intel Core 2 Duo E8300 (~460zł) Płyta : Asus P5K PRO (~305zł) Pamięć : 4x1GB A-Data PC800 CL4 EE (~270zł) DVD : Pioneer DVR-215 SATA (~90zł) Razem : (~2000zł) Jak pisałem grafe/dyski ma. Co do pamięci, to co prawda Vista prawdopodobnie dzialac pod tym nie bedzie, (pod XP 3.2GB bedzie dostępne - i chyba więcej problemów nie ma?) ale nie ma chyba co przesądzać.. O czymś zapomniałem? Proszę o ocenę :) Edytowane 14 Czerwca 2008 przez Gmilin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Obudowa CM-690 Dominator 270zł lub Antec 300 200zł Zasilacz Corsair 450 W 200zł Cooler Scythe Mugen (wiatraka nie trzeba wymieniać bo bez obciążenia nie będzie się kręcił , a w obciążeniu może z 1k zrobi) 140zł cpu: może być e8300 jak nie masz zamiaru kręcić , ale to aż szkoda z takim coolerem 460zł płyta asus p5k pro 310zł ram A-data 2x2G B EE 240zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 @ Gmilin Zarówno Vista jak i XP w wersjach 32-bit będą działać przy 4 GB ramu , tylko nie będą widzieć całego ramu . 3,2 - 3,5 GB powinny widzieć obydwa systemy , z PAE może będzie widoczne pełne 4 GB . Lepiej kupić Vistę Home Premium 64-bit aby w pełni wykorzystać sprzęt ( rozkazy x64 i 4 GB ram ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmilin Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 cpu: może być e8300 jak nie masz zamiaru kręcić , ale to aż szkoda z takim coolerem 460zł Ja mam zamiar podkręcać :wink:. A czy ten 8300 ma z tym jakieś problemy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Ja mam zamiar podkręcać :wink:. A czy ten 8300 ma z tym jakieś problemy ?z e8300 nie miałem styczności , ale e8200 kręcił się bez problemu 3,5G+ , więc e8300 powinien podobnie , a dzięki wyższemu mnożnikowi nie trzeba tak żyłować fsb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...