Skocz do zawartości
ArchangelGabriel

Geforce Fx5200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich to mój pierwszy post na tym forum dlatego prosze o wyrozumiałość... mam taki problem .. mój biedny 3 letni już komputerek zaczoł szwankować a najprawdopodobniej karta grafiki - GeForce FX 5200

Objawy:

oglądanie filmów - ekran zaczyna migotać tak jak przy zmianie rozdzielczości po czym się zwiesza

gry - mój lineage 2 :P - ładuje pierwszy ruchomy obraz przy czym na nim się zwiesza, przelatują jakieś kolorki itp. po czym się zwiesza

prubowałem popatrzeć w ustawienia karty ale jak tylko wchodze na ustawianie na podglądzie ekran zaczyna mi migotać jak przy zmianie rozdzielczości cały czas tyle że chwile gdy ekran jest czarny są dość długie a te przy których coś widać trwaja po 4 sec. Robiłem już format ale to nie pomogło... macie jakieś pomysły ... ?

Pozdrawiam Wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Anthlon XP 2500 + 1.83 GHz , 1,25 GB RAM , Płyta głowna ASUS A7N8X-X . Karta nie była podkręcana nigdy. Dodatkowo wpadłem rano na pomysł odinstalowania karty graficznej i zobaczenia jak komputer się zachowa. Gier sprawdzić nie mogłem ofcorse ale filmy już chodziły cud miód więc wina monitora odpada i wychodzi że to karta graficzna. Next problem czy to kwestia software i hardware ... >.<

Edytowane przez ArchangelGabriel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiator na karcie .... <głuwkuje...> czyli ten taki wiatraczek zamknięty na karcie w złocistej obudowie... o ile dobrze kumam... uwaga.. uwaga.. dotknięcie palcem... ej... wrzący jest , wręcz parzy nie mogę go trzymać. Czy to jest powód ? jak to naprawić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiator na karcie .... <głuwkuje...> czyli ten taki wiatraczek zamknięty na karcie w złocistej obudowie... o ile dobrze kumam... uwaga.. uwaga.. dotknięcie palcem... ej... wrzący jest , wręcz parzy nie mogę go trzymać. Czy to jest powód ? jak to naprawić ?

A czy ten wiatraczek się kręci? 5200 się aż tak nie grzały...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh teraz to dopiero mam wesoło :P wiatraczek przetrzyszczony, nawaliłem go olejem do środka bo stwierdziłem że nie zawadzi :P i wyrczy jak skur... nom... ale już ten ... wiatraczek czy jak wy to nazywacie na karcie graficznej się nie nagrzewa. Poprawienie moich problemów związanych z grami i filmami ? Brak ... Przedchwilą wszedłem w ustawienia ekranu i znalazłem opcje w tzw. ,, Przyspieszeniu sprzętowym" że obniżyłem je poprostu do : Wyłączenia DirectDraw oraz Direct 3D i tam czegoś... rezultat ? Filmy działają ale... gra nie pojdzie bez tego .... jakieś idea ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stwierdziłem że nie będe napastował swojej karty ... :) A tak poważnie po rozebraniu jej zauważyłem że wiatraczek jest ogólnie szczelony pewnie od temperatury... więc będzie wymiana karty... w oko wpadła mi Gainward FX5500 ( tutaj link http://www.morele.net/produkt/90056/ ) czy to dobry wybór ? Odrazu mówię że nie potrzebuję czegoś na topie i najnowszego bo mój komputerek ma już swoje lata i pewnie za rok trza będzie kupić nowy.. chodzi mi o to żebym mógł się na nim jeszcze ten rok trochu pobawić. I mam taki problem bo nie wiem czy złącze będzie pasowało do płyty głównej... jako człowiek normalny wskoczyłem na googla żeby poczytać oco chodzi z tymi całymi przyłączeniami do karty i doczytałem się że jest pare różnych rodzajów złączy , sprawdziłem jakie ma moja płyta główna (ASUS A7N8X-X) wyszło na to że AGP x8 (link http://www.uno.pl/t_8808/a7n8x-x/) więc drogą dedukcji doszedłem do tego że moja karta musi mieć też takowe :) wracając do tematu serfując po sklepach internetowych zauważyłem że pomimo tego że dana karta ma w danych złącze AGP 8x to ma różną ilość ząbków ( te elementy którymi podpinamy do płyty głównej ją :) chyba interfejs się to nazywa :) ) moje pytanie do was jako profesjonalistów jest takie czy będzie pasowała do mojej płyty głównej karta do której dałem linka powyżej ? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stwierdziłem że nie będe napastował swojej karty ... :) A tak poważnie po rozebraniu jej zauważyłem że wiatraczek jest ogólnie szczelony pewnie od temperatury... więc będzie wymiana karty... w oko wpadła mi Gainward FX5500 ( tutaj link http://www.morele.net/produkt/90056/ ) czy to dobry wybór ? Odrazu mówię że nie potrzebuję czegoś na topie i najnowszego bo mój komputerek ma już swoje lata i pewnie za rok trza będzie kupić nowy.. chodzi mi o to żebym mógł się na nim jeszcze ten rok trochu pobawić. I mam taki problem bo nie wiem czy złącze będzie pasowało do płyty głównej... jako człowiek normalny wskoczyłem na googla żeby poczytać oco chodzi z tymi całymi przyłączeniami do karty i doczytałem się że jest pare różnych rodzajów złączy , sprawdziłem jakie ma moja płyta główna (ASUS A7N8X-X) wyszło na to że AGP x8 (link http://www.uno.pl/t_8808/a7n8x-x/) więc drogą dedukcji doszedłem do tego że moja karta musi mieć też takowe :) wracając do tematu serfując po sklepach internetowych zauważyłem że pomimo tego że dana karta ma w danych złącze AGP 8x to ma różną ilość ząbków ( te elementy którymi podpinamy do płyty głównej ją :) chyba interfejs się to nazywa :) ) moje pytanie do was jako profesjonalistów jest takie czy będzie pasowała do mojej płyty głównej karta do której dałem linka powyżej ? Pozdrawiam

Będzie obsługiwać, ale może to: http://www.morele.net/produkt/52128/ - moża akurat da się odblokować i ogólnie powinna być lepsza od FX'a 5500 (5500 to taki podkręcony 5200 nic więcej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anty Allegro :P w dodatku jak widzę że coś jest kompletne/sprawne w iluś tam % :) BTW wracam do pytania czy owy FX będzie mi działał na mojej płycie głównej ?

Źle kombinujesz i dużo na tym tracisz. Olej całą serię 5xxx, to najwiekszy (a wlasciwie jedyny) niewypał w historii nvidii. Zrobilbym tak samo jak radził Ci kolega wyżej - zasilacz + ten radek (warto przed kupnem zapytac sprzedawce co znaczy to 90%).

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle kombinujesz i dużo na tym tracisz. Olej całą serię 5xxx, to najwiekszy (a wlasciwie jedyny) niewypał w historii nvidii. Zrobilbym tak samo jak radził Ci kolega wyżej - zasilacz + ten radek (warto przed kupnem zapytac sprzedawce co znaczy to 90%).

rzeczywiscie nie zauwazylem tego 90%... ale mnostwo jest tego typu kart na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. a co powiecie na tą kartę ?

http://sklep.cyberstore.pl/?page=/61/84,,,...4372/99,14372//

Będzie leprza ? Tylko nie wiem o co biega z tą "Szerokość magistrali pamięci 64 bit" bo w reszcie kart jakie oglądałem było 128 bit . To dobrze ? Źle ? No i poprzez to będzie się ją dało połączyć z moją płytą główną. Pozdrawiam i dziękuje za dotychczsowe wypowiedzi

Ps. Doczytałem teraz że wymaga dobrego zasilacza i nie wiem czy mój dzidziuś ją uciągnie... (Megabajt Model MGB-350ATXP4 60/50 Hz ) Jak myślicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. a co powiecie na tą kartę ?

http://sklep.cyberstore.pl/?page=/61/84,,,...4372/99,14372//

Będzie leprza ? Tylko nie wiem o co biega z tą "Szerokość magistrali pamięci 64 bit" bo w reszcie kart jakie oglądałem było 128 bit . To dobrze ? Źle ? No i poprzez to będzie się ją dało połączyć z moją płytą główną. Pozdrawiam i dziękuje za dotychczsowe wypowiedzi

Przecie widzisz, że ma AGP x8, więc wejdzie. Co do magistrali to 64bit trochę obcina kartę, ale przy tej karcie, to i 512bit by wiele nie dało zapewne.

@ edit: Megabajt Model MGB-350ATXP4 60/50 Hz Zacznij od zmiany tego, potem zmien grafike.

Edytowane przez bociczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... czyli ogólnie leprza ? Gorsza ? Zapomniałem dopisać w zasilaczu 115/230 V , i jeszcze raz chciałem zapytać czy ją udźwignie ten zasilacz ?

to nic nie wnosi, a to co masz w komputerze nie mozna nazwac zasilaczem i nie mozna opisywac takich slow jak uciagnie poniewaz to kiedy i przy jakim obciazeniu ten wyrób padnie jest losowe.

kup delte 300W na allegro jest za 26,99 i do tego grafike 9800Pro 128(256)/256 za 70zl i zamkniesz sie w stowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z przesyłką wyjdzie cuś koło 170 .... ( ale ja jestem wybredny :P ) btw chyba trza będzie tak zrobić. Mogę liczyć na jakieś specyfikajce z waszej strony co musze sprawdzić przy kupnie zasilacza aby pasował do moje komputera ? Czy może jest to część uniwersalna ? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyślałem jeszcze o tej karcie --> http://sklep.cyberstore.p...4372/99,14372//

tylko tami piszą jakieś cuda o jakiejś Szerokości Magistrali Pamięci że wynosi 64 Bity a w więkrzości kart jakie oglądałem było 128 bit i nie wiem za bardzo o co z tym chodzi -.-" w dodatku czytałem że wymaga dobrego zasilacza i nie wiem czy ten mój o którym już tutaj pisałem ją udźwignie. Co wy na to ? Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-06-15, 19:47 ]

Ok podjołem decyzję będzie kupowany Sepphire Radeon 9600 Pro 256 MB

http://www.comp4you.eu/pricelist/item.aspx?PID=C9201022

oraz z tego co mi jeszcze podoradzali ludzie Zasilacz DELTA 300 W

http://allegro.pl/item376563620_nowy_delta...zestochowa.html

Ostatnie pytanie Czy jest jakaś specyfikacja zasilaczy ? Ekhmm.. znaczy się czy ten zasilacz będzie chodził na mojej płycie głównej i czy będzie do niej pasował?

Pozdrawiam i Dziekuje Za Wszystkie Odpowiedzi

----------------------------------------------------------------------

(Linki Poprawione)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź popoprawiaj te linki .

Co do zasilacza , koniecznie wymagana wymiana na jakiś markowy .

Co do karty graficznej - poszukaj 9500 Pro , jest szybsza od całej rodziny 9550/9600 .

np. ten od FIC za 80 zł .

Co do szerokości magistrali pamięci - ilośc bitów ma wpływ na wydajność pamięci karty jak i samej karty .

Zdarza się że szyna 64-bit jest hamulcem dla GPU , ale z reguły szyna jest dopasowana do wydajności GPU .

W czasach GF 2 szyna 64-bit była spotykana na kartach z pamięcią DDR , potem była już tylko montowana w kartach lowend .

Obecnie minimum akceptowanym przez ludzi to szyna 128-bit .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi