ArchangelGabriel Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Witam Wszystkich to mój pierwszy post na tym forum dlatego prosze o wyrozumiałość... mam taki problem .. mój biedny 3 letni już komputerek zaczoł szwankować a najprawdopodobniej karta grafiki - GeForce FX 5200 Objawy: oglądanie filmów - ekran zaczyna migotać tak jak przy zmianie rozdzielczości po czym się zwiesza gry - mój lineage 2 :P - ładuje pierwszy ruchomy obraz przy czym na nim się zwiesza, przelatują jakieś kolorki itp. po czym się zwiesza prubowałem popatrzeć w ustawienia karty ale jak tylko wchodze na ustawianie na podglądzie ekran zaczyna mi migotać jak przy zmianie rozdzielczości cały czas tyle że chwile gdy ekran jest czarny są dość długie a te przy których coś widać trwaja po 4 sec. Robiłem już format ale to nie pomogło... macie jakieś pomysły ... ? Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Karta była podkręcana ?? Jaką masz resztę sprzętu ( CPU , RAM , płyta główna , zasilacz ) . Sprawdzałeś kartę u kogoś innego , ew. sprawdzałeś u siebie inną kartę ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArchangelGabriel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 (edytowane) AMD Anthlon XP 2500 + 1.83 GHz , 1,25 GB RAM , Płyta głowna ASUS A7N8X-X . Karta nie była podkręcana nigdy. Dodatkowo wpadłem rano na pomysł odinstalowania karty graficznej i zobaczenia jak komputer się zachowa. Gier sprawdzić nie mogłem ofcorse ale filmy już chodziły cud miód więc wina monitora odpada i wychodzi że to karta graficzna. Next problem czy to kwestia software i hardware ... >.< Edytowane 9 Czerwca 2008 przez ArchangelGabriel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zasilacz jaki? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArchangelGabriel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 zasilacz.... hmm... pewnie o tą skrzyneczke wam chodzi :P już co mi tam pisze... <szpera> MEGABAJT Model: MGB -350ATXP4 ( poniżej : 115/230 V , 8/4 A , 60/50 Hz ) :) Owa karta działała bo już 3 latka przeżyła nie wiem co jest grane -.- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 (edytowane) Ja bym stawial na powolną śmierć tego pseudozasilacza. Sprawdz karte u jakiegos kolegi, jesli masz taka mozliwosc. Edytowane 9 Czerwca 2008 przez darkx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Sprawdz palcem temperature radiatora na karcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArchangelGabriel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 radiator na karcie .... <głuwkuje...> czyli ten taki wiatraczek zamknięty na karcie w złocistej obudowie... o ile dobrze kumam... uwaga.. uwaga.. dotknięcie palcem... ej... wrzący jest , wręcz parzy nie mogę go trzymać. Czy to jest powód ? jak to naprawić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 radiator na karcie .... <głuwkuje...> czyli ten taki wiatraczek zamknięty na karcie w złocistej obudowie... o ile dobrze kumam... uwaga.. uwaga.. dotknięcie palcem... ej... wrzący jest , wręcz parzy nie mogę go trzymać. Czy to jest powód ? jak to naprawić ? A czy ten wiatraczek się kręci? 5200 się aż tak nie grzały... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArchangelGabriel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 ooo... kręci się ale słabo a momentami wcale... :o teraz to zauważyłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 moze sie ladnie zakurzyl az nie ma sily krecic, wyjmij karte, ladnie wyczysc, sprawdz kable od wiatraka i wloz jeszcze raz. jak nie pomoze to pomysl nad zastepczym wiatrakiem albo inna karta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArchangelGabriel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 heh teraz to dopiero mam wesoło :P wiatraczek przetrzyszczony, nawaliłem go olejem do środka bo stwierdziłem że nie zawadzi :P i wyrczy jak skur... nom... ale już ten ... wiatraczek czy jak wy to nazywacie na karcie graficznej się nie nagrzewa. Poprawienie moich problemów związanych z grami i filmami ? Brak ... Przedchwilą wszedłem w ustawienia ekranu i znalazłem opcje w tzw. ,, Przyspieszeniu sprzętowym" że obniżyłem je poprostu do : Wyłączenia DirectDraw oraz Direct 3D i tam czegoś... rezultat ? Filmy działają ale... gra nie pojdzie bez tego .... jakieś idea ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Uszkodzony wskutek przegrzania rdzeń karty ? Możliwe że wiatrak karty dogorywa , kup nowy i zamontuj w miejsce tego starego i zobacz czy coś się poprawiło . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 jesli wiatrak chodzi i radiator sie nie nagrzewa to moze trzeba go "napastowac" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArchangelGabriel Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Stwierdziłem że nie będe napastował swojej karty ... :) A tak poważnie po rozebraniu jej zauważyłem że wiatraczek jest ogólnie szczelony pewnie od temperatury... więc będzie wymiana karty... w oko wpadła mi Gainward FX5500 ( tutaj link http://www.morele.net/produkt/90056/ ) czy to dobry wybór ? Odrazu mówię że nie potrzebuję czegoś na topie i najnowszego bo mój komputerek ma już swoje lata i pewnie za rok trza będzie kupić nowy.. chodzi mi o to żebym mógł się na nim jeszcze ten rok trochu pobawić. I mam taki problem bo nie wiem czy złącze będzie pasowało do płyty głównej... jako człowiek normalny wskoczyłem na googla żeby poczytać oco chodzi z tymi całymi przyłączeniami do karty i doczytałem się że jest pare różnych rodzajów złączy , sprawdziłem jakie ma moja płyta główna (ASUS A7N8X-X) wyszło na to że AGP x8 (link http://www.uno.pl/t_8808/a7n8x-x/) więc drogą dedukcji doszedłem do tego że moja karta musi mieć też takowe :) wracając do tematu serfując po sklepach internetowych zauważyłem że pomimo tego że dana karta ma w danych złącze AGP 8x to ma różną ilość ząbków ( te elementy którymi podpinamy do płyty głównej ją :) chyba interfejs się to nazywa :) ) moje pytanie do was jako profesjonalistów jest takie czy będzie pasowała do mojej płyty głównej karta do której dałem linka powyżej ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Stwierdziłem że nie będe napastował swojej karty ... :) A tak poważnie po rozebraniu jej zauważyłem że wiatraczek jest ogólnie szczelony pewnie od temperatury... więc będzie wymiana karty... w oko wpadła mi Gainward FX5500 ( tutaj link http://www.morele.net/produkt/90056/ ) czy to dobry wybór ? Odrazu mówię że nie potrzebuję czegoś na topie i najnowszego bo mój komputerek ma już swoje lata i pewnie za rok trza będzie kupić nowy.. chodzi mi o to żebym mógł się na nim jeszcze ten rok trochu pobawić. I mam taki problem bo nie wiem czy złącze będzie pasowało do płyty głównej... jako człowiek normalny wskoczyłem na googla żeby poczytać oco chodzi z tymi całymi przyłączeniami do karty i doczytałem się że jest pare różnych rodzajów złączy , sprawdziłem jakie ma moja płyta główna (ASUS A7N8X-X) wyszło na to że AGP x8 (link http://www.uno.pl/t_8808/a7n8x-x/) więc drogą dedukcji doszedłem do tego że moja karta musi mieć też takowe :) wracając do tematu serfując po sklepach internetowych zauważyłem że pomimo tego że dana karta ma w danych złącze AGP 8x to ma różną ilość ząbków ( te elementy którymi podpinamy do płyty głównej ją :) chyba interfejs się to nazywa :) ) moje pytanie do was jako profesjonalistów jest takie czy będzie pasowała do mojej płyty głównej karta do której dałem linka powyżej ? PozdrawiamBędzie obsługiwać, ale może to: http://www.morele.net/produkt/52128/ - moża akurat da się odblokować i ogólnie powinna być lepsza od FX'a 5500 (5500 to taki podkręcony 5200 nic więcej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArchangelGabriel Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 ale ta twoja nie ma slotu AGP :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 zasilacz delta = 27zł i 9800 PRO 256 =90zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArchangelGabriel Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Anty Allegro :P w dodatku jak widzę że coś jest kompletne/sprawne w iluś tam % :) BTW wracam do pytania czy owy FX będzie mi działał na mojej płycie głównej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 lol to przeplacaj za fx'a ;o bedzie dzialal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 (edytowane) Anty Allegro :P w dodatku jak widzę że coś jest kompletne/sprawne w iluś tam % :) BTW wracam do pytania czy owy FX będzie mi działał na mojej płycie głównej ? Źle kombinujesz i dużo na tym tracisz. Olej całą serię 5xxx, to najwiekszy (a wlasciwie jedyny) niewypał w historii nvidii. Zrobilbym tak samo jak radził Ci kolega wyżej - zasilacz + ten radek (warto przed kupnem zapytac sprzedawce co znaczy to 90%). Edytowane 15 Czerwca 2008 przez darkx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 ale ta twoja nie ma slotu AGP :/6200 są też na AGP, poszukaj na allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Źle kombinujesz i dużo na tym tracisz. Olej całą serię 5xxx, to najwiekszy (a wlasciwie jedyny) niewypał w historii nvidii. Zrobilbym tak samo jak radził Ci kolega wyżej - zasilacz + ten radek (warto przed kupnem zapytac sprzedawce co znaczy to 90%). rzeczywiscie nie zauwazylem tego 90%... ale mnostwo jest tego typu kart na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArchangelGabriel Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 (edytowane) Hmm.. a co powiecie na tą kartę ? http://sklep.cyberstore.pl/?page=/61/84,,,...4372/99,14372// Będzie leprza ? Tylko nie wiem o co biega z tą "Szerokość magistrali pamięci 64 bit" bo w reszcie kart jakie oglądałem było 128 bit . To dobrze ? Źle ? No i poprzez to będzie się ją dało połączyć z moją płytą główną. Pozdrawiam i dziękuje za dotychczsowe wypowiedzi Ps. Doczytałem teraz że wymaga dobrego zasilacza i nie wiem czy mój dzidziuś ją uciągnie... (Megabajt Model MGB-350ATXP4 60/50 Hz ) Jak myślicie ? Edytowane 15 Czerwca 2008 przez ArchangelGabriel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 (edytowane) Hmm.. a co powiecie na tą kartę ? http://sklep.cyberstore.pl/?page=/61/84,,,...4372/99,14372// Będzie leprza ? Tylko nie wiem o co biega z tą "Szerokość magistrali pamięci 64 bit" bo w reszcie kart jakie oglądałem było 128 bit . To dobrze ? Źle ? No i poprzez to będzie się ją dało połączyć z moją płytą główną. Pozdrawiam i dziękuje za dotychczsowe wypowiedzi Przecie widzisz, że ma AGP x8, więc wejdzie. Co do magistrali to 64bit trochę obcina kartę, ale przy tej karcie, to i 512bit by wiele nie dało zapewne. @ edit: Megabajt Model MGB-350ATXP4 60/50 Hz Zacznij od zmiany tego, potem zmien grafike. Edytowane 15 Czerwca 2008 przez bociczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArchangelGabriel Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 hmm... czyli ogólnie leprza ? Gorsza ? Zapomniałem dopisać w zasilaczu 115/230 V , i jeszcze raz chciałem zapytać czy ją udźwignie ten zasilacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 hmm... czyli ogólnie leprza ? Gorsza ? Zapomniałem dopisać w zasilaczu 115/230 V , i jeszcze raz chciałem zapytać czy ją udźwignie ten zasilacz ? to nic nie wnosi, a to co masz w komputerze nie mozna nazwac zasilaczem i nie mozna opisywac takich slow jak uciagnie poniewaz to kiedy i przy jakim obciazeniu ten wyrób padnie jest losowe. kup delte 300W na allegro jest za 26,99 i do tego grafike 9800Pro 128(256)/256 za 70zl i zamkniesz sie w stowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArchangelGabriel Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Z przesyłką wyjdzie cuś koło 170 .... ( ale ja jestem wybredny :P ) btw chyba trza będzie tak zrobić. Mogę liczyć na jakieś specyfikajce z waszej strony co musze sprawdzić przy kupnie zasilacza aby pasował do moje komputera ? Czy może jest to część uniwersalna ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArchangelGabriel Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 (edytowane) Pomyślałem jeszcze o tej karcie --> http://sklep.cyberstore.p...4372/99,14372// tylko tami piszą jakieś cuda o jakiejś Szerokości Magistrali Pamięci że wynosi 64 Bity a w więkrzości kart jakie oglądałem było 128 bit i nie wiem za bardzo o co z tym chodzi -.-" w dodatku czytałem że wymaga dobrego zasilacza i nie wiem czy ten mój o którym już tutaj pisałem ją udźwignie. Co wy na to ? Pozdrawiam [ Dodano: 2008-06-15, 19:47 ] Ok podjołem decyzję będzie kupowany Sepphire Radeon 9600 Pro 256 MB http://www.comp4you.eu/pricelist/item.aspx?PID=C9201022 oraz z tego co mi jeszcze podoradzali ludzie Zasilacz DELTA 300 W http://allegro.pl/item376563620_nowy_delta...zestochowa.html Ostatnie pytanie Czy jest jakaś specyfikacja zasilaczy ? Ekhmm.. znaczy się czy ten zasilacz będzie chodził na mojej płycie głównej i czy będzie do niej pasował? Pozdrawiam i Dziekuje Za Wszystkie Odpowiedzi ---------------------------------------------------------------------- (Linki Poprawione) Edytowane 15 Czerwca 2008 przez ArchangelGabriel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Weź popoprawiaj te linki . Co do zasilacza , koniecznie wymagana wymiana na jakiś markowy . Co do karty graficznej - poszukaj 9500 Pro , jest szybsza od całej rodziny 9550/9600 . np. ten od FIC za 80 zł . Co do szerokości magistrali pamięci - ilośc bitów ma wpływ na wydajność pamięci karty jak i samej karty . Zdarza się że szyna 64-bit jest hamulcem dla GPU , ale z reguły szyna jest dopasowana do wydajności GPU . W czasach GF 2 szyna 64-bit była spotykana na kartach z pamięcią DDR , potem była już tylko montowana w kartach lowend . Obecnie minimum akceptowanym przez ludzi to szyna 128-bit . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...