2002JSQ Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 (edytowane) Witam. Mam okazję sprzedać swój CPU C2D E6600 oraz stare zalegające pamięci DDR2 800. Teraz mam problem z wyborem CPU. Początkowo myślałem o Q6600, później Q6700. Ostatnio widziałem całkiem niedrogi Q9300. Teraz już sam nie wiem co zrobić. Nie wiem czy Q9300 pójdzie na płycie Asus P5W DH Deluxe. Jak kupowałem tą płytę to specyfikacja wskazywała na obsługę procków o FSB 800 i 1066. Na stronce podają http://support.asus.com/cpusupport/cpusupp...W%20DH%20Deluxe że obsługuje proca Q9300 od biosa 2704 Może warto by było go wziąć? Płytę główną też bym zmienił na jakąś np. P5E i procka już bym miał... no ale nie mam teraz tyle kasy... a muszę mieć pewność że nowy procek będzie działał ze starą płytą. Z góry dziękuję za ewentualne porady. Pozdrawiam Edytowane 9 Czerwca 2008 przez 2002JSQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 jako mozesz - sugeruje Q9300 jesli pisze ze jest obslugiwany to update biosu i po sprawie - nie widze probelemu.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 jako mozesz - sugeruje Q9300 jesli pisze ze jest obslugiwany to update biosu i po sprawie - nie widze probelemu.... Zamówiłem go dziś u znajomego w sklepie. Będzie na jutro za 740zł. Mam nadzieję, że nie będzie problemów. Bios mam najnowszy. Jak odpalę to napiszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Miałem ten sam problem i zdecydowałem się na q6600 SLACR, ze względu na większe oc niż q9300 (mnożnik 9 więc nie trzeba katować mobo magistralą). Poczytaj na tym forum jest parę takich tematów - mi pomogły w wyborze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Niedawno mialem podobny dylemat, wybralem Q6600. Q9300 to kastrat z żałosnym o/c. Btw, zły dział. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Maniakiem OC nie jestem. Mam nadzieję że jak już coś to pójdzie na 400 * 7.5 = 3.0GHz i tyle by mi wystarczyło... :) Widziałem w necie, że wyciskają z niego 3.7GHz. ale póki co to nie myślę o kręceniu bo mam za słaby zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Procka dziś dostałem. Zmontowałem wszystko. Komputer odpalił się bez problemu. Wszystko śmiga bardzo ładnie - mam wrażenie że sprzęt nieco przyspieszył. Nie mogę za bardzo wnikać teraz w OC bo zasilacz ledwo to ciągnie. Ustawiłem FSB na 355MHz aby osiągnąć częstotliwość pamięci 1066MHz przy timingach 5-5-5-15. Wyszło mi z tego 2.66GHz. Co do testów, puściłem narazie Everesta. Wszystkie wartości znacząco pobite w porównaniu do starego E6600 oraz C2D E8200 który ostatnio testowałem. Mogę powiedzieć śmiało że jestem zadowolony, a za testy wezmę się poważniej po wymianie zasilacza. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Czym sprawdzasz "obciążenie" zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Czym sprawdzasz "obciążenie" zasilacza?Niczym. Po prostu wiem że zasilacz jest za słaby. Kupiłem go w czasach gdy miałem P4... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Faktycznie zasilacz mocny nie jest, ale większy sens ma wymiana radka na np. 9600gt, który potrzebuje o połowę mniej prądu. Penryn też jest "oszczędny" więc spokojnie (po wymianie grafy) będziesz miał zapasik prądu potrzebny do oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 DANA >> Heheh, grafy na gorszą raczej nie będę zmieniał :) Wymieniłem zasilacz na Tagana 600W - myślę że powinien styknąć śmiało. No i zakroiła się kolejna wymianka :sad: / :razz: okazało się że płyta nie za bardzo radzi sobie jeszcze z FSB1333 i wyniklo z tego troche komplikacji. Byćmoże kolejne aktualizacje biosu rozwiążą problemy... ale mi tu za bardzo nie chciało się czekać. Wybór padł na Asusa P5E. Coś nie drogiego, z chipsetem serii 3, jeszcze na DDR2 i z obsługą FSB1333 (OC 1600) Sprzęt zgrał się jak należy. Procka wykręciłem na 3.00GHz (400x7.5). Muszę jeszcze pobawić się timingami/napięciem aby pamięci szły stabilnie na 1200, bo narazie ORTHOS wywalil mi blad. Aktualnie próbuję uzyskać timingi 4-4-4-12 na 1066MHz... 2 próba i narazie memtest idzie 30min bez błędu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 DANA >> Heheh, grafy na gorszą raczej nie będę zmieniał :)Gorsza / lepsza - kwestia biustu... ee gustu :) Wymieniłem zasilacz na Tagana 600W - myślę że powinien styknąć śmiało.Dobry zakup. 600w to starczy i na drugiego radka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...