Skocz do zawartości
macias84

Partycjonowanie Macierzy Raid 0

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie poszukuję programu do partycjonowania dysków najchętniej taki który idzie z płytki bootowalnej ewentualnie taki który obsługuje Vistunię x64.

Problem polega na tym iż instalator Visty nie pozwala mi na utworzenie partycji rozszerzonej, tylko tworzy najpierw cztery partycje podstawowe a następnie dopiero z pozostałego miejsca tworzy rozszerzoną.

Aha i najważniejsze program musi sobie radzić z dyskami SATA i SCSI, mam RAIDA-0 na 2x500GB Samsung i Disk Partition Logic nie widzi w ogóle dysków SATA ani macierzy, płyta to ASUS P5N32-E bez plusa, czyli nf680 w biosie wszystko cacy ustawione na Stripping i jednostkę 32kB(podobno tak lepiej dla kontrolerów sprzętowych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja właśnie o tym pisałem że z menagera windy też się nie da jedyna różnica jaka jest pomiędzy partycjonowaniem z pod windy a z pod instalatora to taka iż przy instalacji mogę utworzyć tylko 4 partycje podstawowe i finito natomiast na windzie z reszty tworzy rozszerzoną

Kombinowałem już tak iż robiłem cztery podstawowe i dwa dyski logiczne na rozszerzonej a następnie usuwałem trzy niepotrzebne podstawowe a w ich miejsce próbowałem powiększyć rozszerzoną ale w takim wypadku winda przerabiała mi wszystkie dyski na dynamiczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi