macias84 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Jak w temacie poszukuję programu do partycjonowania dysków najchętniej taki który idzie z płytki bootowalnej ewentualnie taki który obsługuje Vistunię x64. Problem polega na tym iż instalator Visty nie pozwala mi na utworzenie partycji rozszerzonej, tylko tworzy najpierw cztery partycje podstawowe a następnie dopiero z pozostałego miejsca tworzy rozszerzoną. Aha i najważniejsze program musi sobie radzić z dyskami SATA i SCSI, mam RAIDA-0 na 2x500GB Samsung i Disk Partition Logic nie widzi w ogóle dysków SATA ani macierzy, płyta to ASUS P5N32-E bez plusa, czyli nf680 w biosie wszystko cacy ustawione na Stripping i jednostkę 32kB(podobno tak lepiej dla kontrolerów sprzętowych) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Utwórz podstawową i resztę daj po instalacji z zarządzani dyskami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Ale ja właśnie o tym pisałem że z menagera windy też się nie da jedyna różnica jaka jest pomiędzy partycjonowaniem z pod windy a z pod instalatora to taka iż przy instalacji mogę utworzyć tylko 4 partycje podstawowe i finito natomiast na windzie z reszty tworzy rozszerzoną Kombinowałem już tak iż robiłem cztery podstawowe i dwa dyski logiczne na rozszerzonej a następnie usuwałem trzy niepotrzebne podstawowe a w ich miejsce próbowałem powiększyć rozszerzoną ale w takim wypadku winda przerabiała mi wszystkie dyski na dynamiczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Parted magic (gparted)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 cmd>diskpart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 poradziłem właśnie Diskpartem dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...