Skocz do zawartości
.::SCR::.

Dobór Głośników Do Konkretnego Pomieszczenia I Użytku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Aktualnie posiadam "wieże" JVC MX-J500 podłączoną do zintegrowanej karty muzycznej. Zestaw ten jakoś niezbyt mi odpowiada szczególnie w porównaniu do zestawów 2.1 czy 5.1 u znajomych. Niestety nie mam możliwości przesłuchania jakiegokolwiek takiego zestawu u siebie, to jednak rozwiało by wszelkie wątpliwości. Oczywiście przy zmianie głośników w najbliższym czasie doposażyłbym się w np. jakieś Audigy2 (tutaj zależałoby mi na wyjściu SPDIF).

Obecnie na biurku znajduje się 226BW zajmujący połowę miejsca oraz dwie kolumny, które jednak zaczynają mi przeszkadzać z racji swoich rozmiarów (na biurko trzeba też czasem coś położyć, książki itp. itd.). To samo tyczy się samej "wieży" stojącej obok, na której miejsce z chęcią wrzuciłbym coś innego. Co do jakości dźwięku to już sam nie wiem czego oczekuje, niby wg znajomych gra to dobrze, jak dla mnie trochę za mało szczegółów (przyzwyczajenie do odsłuchu ze słuchawek /byle co, bo byle co -> HPM-82 + W950i/ ale mi odpowiada). Nie lubię słuchać głośno muzyki/filmów, raczej umiarkowanie (dla niektórych to cicho), ale z nastawieniem na szczegóły.

Potrzebuję tego głównie do słuchania muzyki podczas pracy na PC oraz oglądania filmów (większość DVD/HD), gdy nie ma możliwości (niektóre filmy) bądź ochoty przemieszczania się do innego pokoju celem oglądnięcia tego na 42" + zestaw Denon & Wharfedale.

Rozmieszczenie w pokoju wygląda tak: /Paint rulez/

post-128087-1213054204_thumb.jpg

Zastanawiam się co robić ? Zmieniać czy zostawić i bawić się dostosowaniem? Za zmianą przemawia też mniejszy rozmiar... Dlatego też Microlaby Solo raczej odpadają, gdyż 6c jest wielkości tego co mam, nie mówiąc już o 7c. Poza tym czy będzie duża różnica w dźwięku ? Poza stają jeszcze zestawy komputerowe: 2.1 lub 5.1. W przypadku 5.1 nastawiałbym się na X-540 lub Geniusy 5005. Na planie zaznaczyłem planowane rozmieszczenie satelitek, w przypadku Logitecha z tego co zauważyłem mam możliwość manewrowania kątem, natomiast Genius musiałbym zostać przytwierdzony do ściany tak jak na rysunku. Przy okazji w Geniusach pojawia się problem co zrobić z głośnikiem centralnym, gdzie go umieścić. Logitech ma jakiś patent dzięki czemu można go umieścić nad monitorem, co ułatwia sprawę bardzo. Teraz pytanie jak będzie z dźwiękiem w porównaniu do tego co mam ? Mam ogromny mętlik w głowie, im więcej czytam tym mniej wiem. Czy pozostać przy tym co mam i kasę przeznaczyć na coś innego czy może zmienić ?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Pozdrawiam .::SCR::.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi