jacool Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 (edytowane) Przed ENERMAXEM miałem 3 zasilacze, które na 8800GTS chodziły prawidłowo. Po zmianie na GTX 280 zaczęły się piski i inne dziwne odgłosy. BQ DP 7 650W - 2sztuki oraz TACENS 700W. Aktualnie absolutna cisza. Żadnych denerwujących dźwięków. Edytowane 25 Października 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atento Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 Udało udało :lol2: miałem wiele pracy przy obudowie i WC i wsumie sporo czasu zajęło mi odpalenie kompa. Za to wyniki wyglądaja objecująco. Po ok 2-3h prób z różnymi ustawieniami biosu otzrymałem coś takiego: hmm...masz największą ilość pamięci jaka w życiu widziałem ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Moim zdaniem Maximus II ma poważną wadę względem mojej poprzedniej MSI K7N2 Delta2. Chodzi o dźwiękówkę wbudowaną. Dawniej gdy zakładałem słuchawki i zanim coś puściłem chciałem się dowiedzieć czy słuchawki nie są za głośno ustawione na pokrętle to kręciłem i kiedy był dźwięk był na MAX słychać było szum, teraz tego nie ma i chyba będę musiał sobie jakieś oznaczenia na pokrętle zrobić. :-) Nie zdawałem sobie sprawy, że rozwiązania zintegrowane tak posżły do przodu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebna Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Witam wszystkich, To moj pierwszy post wiec wypadało by się przywitać. Pozdrawiam wszystkich. Potrzebowal bym szybkiej porady co do wyboru plyty glownej. Zastanawiam sie nad Maximusem II, Rampagem z DDR2 lub DFI DK na P45 z ver. PLUS. Nie interesuje mnie Crossfire wiec przewaga X48 w tej kwestii jest dla mnie nie istotna. Plyta bedzie pod q9550 pewno C1 stepping (jakos mi sie nie wydajezeby mi sie wylosowal E0). Czyli Yorkfield zadowoli mnie 4ghz - innteresuje mnie w miare latwe podkrecanie bez 2 miesiecznego dlubania (daltego nie jestem przekonany do DFI). Wlasnie padla moja DFU Ultra D z opty 165 - z ktora zreszta mialem sproro problemow z Cold Bootem - DFI pozastawilo sporo nie samku u mnie pozatym juz nie mam takiej zajawki i niestety czasu na grzebanie w biosie jak kiedys. Moje priorytety to wydajnosc, latwosc podkrecania, pulap 4ghz dla 4 rdzeni 45nm - w takiej kolejnosci. Krecil bede na Dominatorach PC8500. Pozdrawiam i dziekuje za opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 W kwestii wydajności pamięci Rampage jest na szczycie jak i możliwości podkręcania. Tyle że Maximus II też wiele nie ustepuje - powiedziałebym że jak ktoś nie jest zagorzałym wojownikiem o każdą milisekunde w SuperPI to dokładanie do Rampage nie ma sensu. Właściwie to P5Q Deluxe zapewnia prawie to samo. Własciwie którą nie wybierzesz będzie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebna Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Dzieki Rafa za info. Swoja droga pozdrowienia ze slonecznej IRL - Dub Czity sie klania ;). Właśnie te małe niuanse mogą być kluczowe - dla dwóch rdzeniu nie zawracał bym ludziom głowy i brał bym co mi się bardziej podoba ale 4 rdzenie są dość kapryśne słyszałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebna Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 (edytowane) Witam, A czy ktos wie czy wejdzie na Maximusa II, Thermalright TRUE Xtreme - a jezeli wejdzie to czy nie trzeba zadnych cudow odstawiac - wyginan, demontarzy itp, itd? Pozdraiwam Edytowane 31 Października 2008 przez sebna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Witam, A czy ktos wie czy wejdzie na Maximusa II, Thermalright TRUE Xtreme - a jezeli wejdzie to czy nie trzeba zadnych cudow odstawiac - wyginan, demontarzy itp, itd? Pozdraiwam wejdzie na 100%, też się przed montażem zastanawiałem, ale bez żadnego problemu TRUE wchodzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebna Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 wejdzie na 100%, też się przed montażem zastanawiałem, ale bez żadnego problemu TRUE wchodzi :D Dzieki za info. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 mam pytanie czy ktoś kręcił E8400 na maximusie II, jak tak to na jakich ustawieniach przekroczono 4 ghz. u mnie to nie wygląda ciekawie, mam rev. C0 Vcore - 1,41, CPUPLL - 1,68 VTTCPU - 1.23 GTL(0) auto GTL(1) -45mv GTL(2) auto GTL(3) -45mv trochę to przekracza napięcia "bezpieczne" więc się zastanawiam jak innym poszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Po co ustawiasz cztery GTL jak masz procesor dwu rdzeniowy??? A moze to pamięci wcześniej siadają a nie procesor? Sprawdziłeś ile fsb robi sama płyta i pamięci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 (edytowane) Po co ustawiasz cztery GTL jak masz procesor dwu rdzeniowy??? A moze to pamięci wcześniej siadają a nie procesor? Sprawdziłeś ile fsb robi sama płyta i pamięci? ( 1 ) GTL mam ustawione na dwujajowca: GTL (0) - AUTO GTL (1) - -40mV GTL (2) - AUTO GTL (3) - -40mV jak zostawię wszystkie na auto, to nawet nie ładuje systemu, przy tych ustawieniach jest najstabilniejszy, ( 2 ) płyta i pamiątki poleciały na FSB 550 przy tych samych ustawieniach, jedyne co zmieniłem to mnożnik na x6 udało mi się dojechać do stabilnego 4,09: CPU x 9 FSB - 455 Vcore - 1.4 CPUPLL - 1.5 VTT - 1.24 NB - 1.24 DDRV - 2.2 FSB strap to NB - 333 DRAM - 901MHZ GTL (0) - +20mv GTL (1) - +10mV GTL (2) - +10mV GTL (3) - +20mV wiem że dziwne GTL, ale stabilniejszych nie znalazłem. jak ktoś wyżej podjechał na 8400 to poproszę o settingi :), ja już lepiej nie mogę nie podnosząc napięcia na CPU :( Edytowane 7 Listopada 2008 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 (edytowane) gravimag ---> Ja mam e8500 (revC) co prawda ale konfig bedzie przyblizony. 4.10 Ghz. Mnożnik Auto FSB - ~440 VCore - u mnie 1.337 V ( u siebie na początek ustaw max 1.35 - oczywiscie mowa o 4.0) CPU PLL - 1.6 V Cpu VTT - 1.24V NB - daje na auto (ustawia w przyblizeniu 1.32V) FSB Strap - ustawiam na auto DDRRam - zalezy na ile Ci sie krecą pamieci ale na poczatek zalecam mniejsze aby ustabilizowac procesor, pozniej mozna zając sie pamieciami (miałem te z podpisu lecialy max 1160 ;)] Trzecia opcja od dołu na ENABLED {zakładka extreme tweaker} Dwie od dołu na disabled. {zakładka extreme tweaker} U mnie tak smiga bez problemu na 4.10, jesli bedziesz miał problemy to Ci powiem ze smialo tylko mozesz zwiekszac napiecie na proca... plyta reszte ustawia sama bardzo dobrze (przynamniej u mnie nie sa ta duze wartosci) Pozdrawiam ;) Edytowane 7 Listopada 2008 przez Pęczuś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 gravimag ---> Ja mam e8500 (revC) co prawda ale konfig bedzie przyblizony. mam prawie takie same ustawienia, jedynie niższe CPU PLL, ale jego podwyższenie nic nie pomaga, a wiem że może zabić procesor :(, podobnie zbyt wysokie Vcore, ale spróbuję podbić NB, wyczytałem że maksymalna różnica pomiędzi VTT i NB może być o,11V inaczej płyta nie wstaje nawet. jak masz ustawione GTL? dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 (edytowane) GTL nie wiem jak się ustawia więc zostawiłem na auto? Moze podpowiesz jak ustawic :D? ps. tak mam obecnie ustawione ;) Edytowane 9 Listopada 2008 przez Pęczuś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 GTL nie wiem jak się ustawia więc zostawiłem na auto? Moze podpowiesz jak ustawic :D? ps. tak mam obecnie ustawione ;) oblicza się z wzoru podanego w biosie, poszperałem na różnych forach i znalazłem coś takiego: VTT x 0.667 + ITEM = VTT x 0.635 czyli np. dla VTT=1.2: 1.2 x 0.667 + ITEM = 1.2 x 0.635 0.8004 + ITEM = 0.762 ITEM = 0.8004 - 0.762 ITEM = 0.0384 ITEM (GTL) = 38.4mV najczęściej dla 45nm proców ustawia się wartość ujemną więc -38mV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Mam jeszcze jeden problem... otóż ustawiam procka 430x mnożnik auto(9.5 - e8500 ) ramy 1146mhz cl5 i wszytsko smiga bardzo stabilnie, daje identyczne ustawienia tylko że na mnożniku 7.5 x (530 chyba) ale proc wychodzi coś koło 4.07 ghz (czyli nawet mniej jak na poprzednim 9.5) i ramy obojetnie czy na 1066 czy na 1133 to przy napieciu na ktorym działały stabilnie 1146(2.27V) wysypują sie.. nie wiem co moze byc przyczyna... ? wylaczalem opcje dot. pamieci ddram static read control i te inne niestety nie pomaga.. wywalają sie po 4 sekundach orthosowania... ? O co tutaj chodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Mam jeszcze jeden problem... otóż ustawiam procka 430x mnożnik auto(9.5 - e8500 ) ramy 1146mhz cl5 i wszytsko smiga bardzo stabilnie, daje identyczne ustawienia tylko że na mnożniku 7.5 x (530 chyba) ale proc wychodzi coś koło 4.07 ghz (czyli nawet mniej jak na poprzednim 9.5) i ramy obojetnie czy na 1066 czy na 1133 to przy napieciu na ktorym działały stabilnie 1146(2.27V) wysypują sie.. nie wiem co moze byc przyczyna... ? wylaczalem opcje dot. pamieci ddram static read control i te inne niestety nie pomaga.. wywalają sie po 4 sekundach orthosowania... ? O co tutaj chodzi ?masz pewność że to ram wywala a nie np. mobo? przy FSB 530 powinieneś podnieść napięcie NB. tylko pamiętaj że maksymalna różnica pomiędzy NB i VTT może być tylko 0.11V, takie opinie znalazłem na paru forach, np. VTT 1.2V - NB 1.3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Wydaje mi się ze to mobo... bo skoro przy mnozniku 9.5 dzialaja na 1146mhz a przy 7.5 orthos wywala blad po 4 sek.. :D? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 przy FSb=530 to już trza ruszyć niektóe napięcia :) Pomajstruj przy nich trochę :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Które to są te niektóre :D? NB dałem nawet 1.7 (dla testow) zeby sprawdzic czy to nie jest przyczyna i nie pomogło. Nadal wywala po 20 sek... SB 1.5 na 1.55 nic nie dało. SB 1.1 na 1.15 tez nie nie dało.. Moze jeszcze czymś ruszyć :D? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 napięcie PLL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Wydaje mi sie ze PLL tyczy sie procesora ale on działa stabilnie tylko przy orthoowaniu memek wywala błędy...? Ale ok obczaje czy pomoze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 napięcie PLLCPU PLL, jak sama nazwa wskazuje napięcie na CPU. CPU PLL najlepiej ustawić na domyślnym 1.5 i nie ruszać, bo za wysokie łatwo może zdegradować proca. pęczuś spróbuj podnieść VTT i NB, odpowiednio VTT = 1.24 a NB = 1.31 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 dla FSB=530 PLL już trzeba zwiększyć. Spróbuj koło 1.56V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 gravimag---> Jak odpowiednio? NB przy 530 daje sie chyba coś koło 1.5V ? Wiec VTT rzędu 1.4 ugotuje mi proca... wydaje mi sie to nie rozsądne.... Jacekcz ---> Podnoszenie PLL nic nie daje. Podnoszenie SB 1.5 jak i 1.1 nie pomaga... Dam wam moze jeszcze jedna wskazówke, gdy uruchamiam kompa na fsb 530 daje restart to komp nie wstaje, wentylatory sie krecą i kręcą :D Musze wyłączyć listwę dopiero się uruchamia i informuje bios recovery coś tam :D Za chwile jak zrobię zdjęcie to pokaze Wam co mnie gryzie w biosie. Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 No to znaczy że nie jest stabilny i płyta nie chce się podnieść. Wyłączenie zasilania powoduje automatycznie załadowanie ustawień poprzednich bezpiecznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) A pamięci dają radę? Spróbuj 1:1, cl5 i może pl koło 9 lub 10. Edytowane 11 Listopada 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Jacekcz... FSB 430x9.5 do tego pamieci 1164 mhz CL5 Performance Level 8 i nie ma prawa sie wysypac system i orthos. Znowu taka sytuacja FSB 530 x7.5 do tego pamieci 1066 CL 5 PL10 i orthos wywala błąd roznie maxymalnie dolatuje 23sek... dziwne ? Skoro pamieci działają 1146mhz na mnozniku 9.5 a nie dzialaja na 1066 na 7.5 to ja bym obstawial na plyte ? Nizej daje zdjecia i ujelem aparatem to co nie umiem ustawic... chodzi mi o wartosci SKEW obojętnie czy to wartosci są dla NB czy DDR2 nie potrafie tego ustawić ? moze to jest przyczyna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) może wyższe vcore? CPU Clock Skew : Normal North Bridge Clock Skew : Normal Dram Clock Skew CH1 A1 : normal DRAM Clock Skew CH1 A2 normal Dram Clock Skew CH1 B1 : normal Dram Clock Skew CH1 B2 : normal DRAM Static Read Control: DISABLED Dram Read Training : AUTO MEM OC Charger : enabled Ai Clock Twister : moderate Load Line Calabration : Enabled CPU Sread Spectrum : Disabled PCIE Spread Spectrum : Disabled Edytowane 11 Listopada 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...