Skocz do zawartości
pmp

Asus Maximus Ii Formula

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzałem, Patriotów na niej nie ma żadnych, G.Skille są dokładnie takie jak w sigu. Wiesz, dopiero na tej mobo zacząłem to sprawdzać bo te dodatkowe Goodramy też jej nie pasowały (działały na Commando i nigdy mi nie uwaliły gry, choć kapryśne są). Jakiś koszmar albo mam wyjątkowego pecha.

Myślałem też o żyle wodnej pod mieszkaniem :)

Edytowane przez zzachm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie tak ale zawsze traktowałem ten dokument jako:

"kiedy były jeszcze próbki inżynieryjne płyty i bios 0101 sprawdziliśmy parę pamięci dostępnych na rynku i te mogą być" :)

Nie widziałem po prostu nigdy update do QVL i może stąd takie podejście :) Ciekawe jest w QVL też określenie czy pamięci pracują na 1 banku pamięci, dwóch lub czterech. Poza tym chciałbym się dowiedzieć skąd są różnice w QVL różnych producentów płyt opartych o ten sam chipset, chodzi o BIOS? U np. Gigabyte w GA-EP45-DQ6 nie ma w QVL wogóle G.Skilli. Na szczęście mam to już za sobą i teraz myślę o dalszym kroku, coś na 1366. Nowe problemy i nowa zabawa :D

EDIT: W MIIF QVL są Patrioty ale 800tki i z trzech modeli dwóch nie wolno obsadzać na 4 bankach tylko na 2 lub 1

EDIT2: Właśnie dzwonił kumpel, że Patrioty na P5K robią mu ten sam problem w Fallout 3 co u mnie. Zamówiłem przed chwilą G.Skille a Patrioty muszę sprzedać. No bo oddać ich chyba nie mogę? Memtest przechodzą :(

Edytowane przez zzachm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja oc changer mam wlaczone. Ramy na 1220 mhz full stable. Nigdy nie probowalem wylaczac.. :)

Jednak na codzien mam 1200 .. zgrywa sie z procem ;) (500x9) ;)

Edytowane przez Peczuss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jest z tym maximusem 2? to normalne że co kilka restartów mobo nie wstaje i trzeba robic reset biosu?

No już mnie cholera bierze co 3-4 restarty kompa ciemny ekran 0 reakcji pomaga tylko reset biosu i ustawianie wszystkiego od nowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spójrz na LCD poster. Jak staje na init USB to odłącz jakiekolwiek zewnętrzne napędy masz, jak na init Ram przełóż ramy do dwóch pozostałych slotów.

Mnie to sie zdarzyło kilka razy podczas tych paru miesięcy posiadania.

@zzachm - na którym biosie masz te problemy z pamięciami?

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jest z tym maximusem 2? to normalne że co kilka restartów mobo nie wstaje i trzeba robic reset biosu?

No już mnie cholera bierze co 3-4 restarty kompa ciemny ekran 0 reakcji pomaga tylko reset biosu i ustawianie wszystkiego od nowa...

U mnie taka sytuacja nie występuje, natomiast miałem tak na maximus x38 :D

Cyrki Cyreczki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja się zastanawiam nad takimi pamięciami :

http://www.allegro.pl/item540569855_g_skil..._4gb_od_ss.html

http://www.allegro.pl/item539462042_crucia..._24led_blk.html

http://www.allegro.pl/item541021750_patrio..._importera.html

generalnie chodzi mi o bezproblemową pracę, minimalne oc a przede wszystkim pamięć musi mieć niski profil bo mi z chłodzenie będzie kolidować. Jestem troszkę laikiem i takie firmy jak Crucial czy G skill są dla mnie za bardzo egzotyczne.Jeżeli tylko były by dobre z przyjemnością je kupię. No i jeszcze jak zobaczyłem QVl to przyznam że się troszkę przestraszyłem. No i jeszcze mam wątpliwości czy 800 czy 1066. Generalnie tylko 2x2 g zestawy mnie interesują.

Możecie mi jakoś łopatologicznie pomóc dokonać wyboru ?

pozdrawiam i dziekuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ rafa

Kurcze na jakimkolwiek z dotychczas wypuszczonych, ale rafa to nie BIOS to sprawa CHIPSET/RAM. Zamieniłem Patrioty z kumplem a od Niego (tu pozdrawiam) wziąłem G.Skille z sigu. Ja już nie mam problemów z grami on natomiast tak. Ja na P45 on na P35. Z tego co zdążyłem wyczytać w BIOSie płyt na chipsecie Nvidii możesz ustawiać taki parametr jak tRC, Intel ponoć ustala to automatycznie (tRC=tRAS+tRP lub tRC=tRAS+tRP+2) a parametr ten wpływa na długofalową stabilność pamięci (artykuł o ustawianiu tRC na evga z 680i).

Patrioty są świetne ale do filmów, muzyki, www, i arkuszy kalkulacyjnych. W grach dostawałem błąd "Sterownik ekranu przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność", teraz mój kumpel go dostaje. Gra się freezuje (i pod XP to koniec a Vista ma wbudowany tool do zapobiegania takim akcjom więc jest freez i komunikat j.w.). Fakt faktem np. Bioshock i inne starsze gry działają jak powinny, nowsze jak Fallout 3 - nie. Uwierz mi miałem urlop i za sprawę honoru wziąłem sobie ustawienie tych pamięci. Do teraz mam zapiski z ustawieniami alph itp. oraz czasu jak długo grałem na nich w Fallout 3. Dwa razy zdażyło mi się pograć cały dzień i sądziłem, że oto dotarłem do świętego graala. Guzik! Wyłączam kompa, włączam go rano, gram 40 min i zonk.

Na G.Skillach nie mam tego problemu więc to nie wina grafiki, zasilacza czy innego komponentu. Zamówiłem dla siebie dokładnie te które pożyczyłem bo działają. Patrioty tRC=30, G.Skill tRC=48 i trochę luźniejsze alphy.

Tak więc mam do sprzedania:

- 2 x 1 GB Patriot PC2-8500 1066 CL5 ELK (gwarancja)

- 2 x 1 GB Patriot PC2-8500 1066 CL5 ELK (gwarancja zgubiona)

- 2 x 1 GB Goodram Pro PC2-8900 1110 CL5 na Micronach D9GKX (Test Goodramów) - polecam gdy ktoś lubi widzieć DRAM DET po każdej zmianie BIOSu lub czasami ot tak sobie. (Mi spaliło się w sumie 5 kości, koledze cztery na standardowym 2.4V z nawiewem OCZ XTC) (gwarancja zgubiona)

Są chętni? :)

Edytowane przez zzachm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ rafa

Wiesz co, gryzie mnie tylko sumienie bo muszę te pamięci sprzedać na allegro. Oddałbym je (te na które mam paragon) najchętniej do sklepu ale wiesz jak się testuje pamięci, memtest i dowidzenia. Nie chcę żeby ktoś inny miał takie problemy jak ja. To mnie boli :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ rafa

Wiesz co, gryzie mnie tylko sumienie bo muszę te pamięci sprzedać na allegro. Oddałbym je (te na które mam paragon) najchętniej do sklepu ale wiesz jak się testuje pamięci, memtest i dowidzenia. Nie chcę żeby ktoś inny miał takie problemy jak ja. To mnie boli :(

Zzachm napisz czy mam racje jeżeli nie to proszę popraw ale wydaje mi się że to co masz w podpisie odnośnie RAM powinno wyglądać tak: (G.SKILL F2-8500CL5D-2GBPK) tylko to jest 2x1GB a Ty piszesz że masz 2X2GB a to wtedy chyba nazywa się tak:(G.Skill F2-8500CL5D-4GBPK) a to jest znaczna różnica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Was.

Dziwne rzeczy na tym maximusie II są

Procek mam podany delikatnemu o/c

9x400 chodzi.

Do tej pory miałem w biosie 1.2250 tak jak jest w specyfikacji cpu.

Teraz z Ciekawości zmieniłem na 1.19 i... Cpu mi chodzi ;]

Juz 8 minut sp2004 go mieli i nic.

Może ta mobo przevoltowuje mocno cpu?

Gdzie jest pkt pomiarowy dla v na cpu?

Zmierzyłbym ale nie wiem gdzie.

Przed chwila też chciałem zobaczyć czy będzie mi chodził komp na fsb 500 niestety nie mogę za nic zrobić by sie winda odpaliła ciągle mam niebieskie ekrany śmierci.

Może ktoś poda swoje ustawienia na fsb500 ?

----------------EDIT------------------

Procek chodzi na 1.1750v <lol>

----------------EDIT2------------------

Oj po 52minutach crash :P

Testuje teraz stopień wyższe ;]

Co z tym miejscem pomiarowym poradźcie

Edytowane przez Tal-Rash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie (FSB 460, Quad Core) mam NB 1.35V. FSB termination 1.40, PLL na Auto czyli 1.78 :D Kiedyś coś mieszałem i NB nie lubi za wysokiego napięcia. Powyżej 1.55V rozjeżdżał mi się RAID a Vista instalowała z motywem Classic. Do tego znikały ikonki z Menu Start itp. :) Chyba 1.6V to za dużo.

Edytowane przez zzachm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem ze startem kompa system bardzo długo sie ładuje nawet dwie minuty ,przez dwa miesiące działał normalnie potem niebieskie ekrany wymieniłem ocz peatrot na pamięci geil ale nadal to samo tylko juz nie ma niebieskiego ekranu ,przy ładowaniu bardzo długo swieci dioda na obudowie od dysku ,zasilacz nowy be qiet 650 płyta maximus II proc 8400 chłodzenie noctua dyski jeden 160 gb seagate jako startowy a drugi 500gb segate na sata co moze byc bo mnie krew zalewa proc nie kręcony dzięki za jakiekolwiek sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi