Peczuss Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Nie dziwie CI sie, ja też traciłem zmysły jak co chwile sypal mi sie raid i mialem blue screeny :D (problem opisalem kilka stron wczesniej) na szczescie pomogło wgranie nowego firmware do dysków. Poprobuj z tym gta ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 no dobra, od wczoraj testowałem kompa na 1307 BIOS: 1) sprzęt trochę gorzej się kręci, 2) tam gdzie na 1901 były freezy i BSOD'y na 1307 od razu BSOD :D 3) na 1307 Vcore wydaje się być stabilniejsze, niestety pomimo najszczerszych chęci nie znalazłem punktów pomiarowych na MIIF jestem prawie w 99% pewny że to chodzi właśnie o Vcore, nie zawsze jest ładowane takie same napięcie, posprawdzajcie sobie w BIOS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Popatrzcie panowie na te wykresiki. Nie wiem jak je interpretować. Dziwi mnie tak mocne "poszarpanie" wykresów HD Tach dla Samsunga. Może to stanowi problem? RAID 0 (2 x Samsung) RAID 0 (2 x WD) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Ale to temat o MIIF nie o raid ;) Wykres poszarpany bo źle dobrany pasek najpewniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 (edytowane) Paski 32KB na obu (Samsung i WD) a RAID z płyty (początkowo myślałem o dovoltowaniu SB) :) Sugestie mile widziane. EDIT: A może czas też na modowany BIOS :) ( http://www.xtremesystems.org/forums/showth...12&page=128 ) Edytowane 25 Lutego 2009 przez zzachm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Popatrzcie panowie na te wykresiki. Nie wiem jak je interpretować. Dziwi mnie tak mocne "poszarpanie" wykresów HD Tach dla Samsunga. Może to stanowi problem? RAID 0 (2 x Samsung) RAID 0 (2 x WD) Tyle co masz w RAIDzie z 2xWD mam na swoim Szajsungu w HD TACH (nawet troche lepiej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 No to gratulacje KUBA a co powiesz mi na spadki odczytu a 2 X Samsung? Szukam przyczyn niestabilności i zaprowadziło mnie to do myślenia o HDD/RAID/SB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 (edytowane) Zdefragmentuj dyski ;) Wylacz indeksowanie plikow :) BTW to juz nie ten topic :P Problem raczej nie dotyczy 'mobo' :) Edytowane 25 Lutego 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 OK, macie rację, sorry za offtopa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 (edytowane) U mnie niezle jazdy... Orthos przy 540x7.5 SMALL FFTs - Stress CPU lata jak zloto. Zmieniam na Large FFTs - Stress some RAM i zwiech po kilku minutach albo error w orthosie. Ramy mam ustawione na 1080MHz. Probowalem z PL, NB nawet dostalo 1.4V, VTT 1.25, memki 2.2V. GTL 2 opcje po -40 (probowalem tez -45 i -30) i nic ;) Ustawilem MEM OC CHARGER na DISABLED, LOADLINE CALIBRATION NA ENABLED... Komp latal 450x9 @1.35V i bylo git. Rece opadaja :D Edytowane 25 Lutego 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Coś czytałem o dzielniku 1:1, że na MIIF nie jest polecany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 U mnie niezle jazdy... Orthos przy 540x7.5 SMALL FFTs - Stress CPU lata jak zloto. Zmieniam na Large FFTs - Stress some RAM i zwiech po kilku minutach albo error w orthosie. zrobiłem to samo i... efekt taki sam!! wywał na maxa... niestety testy zawieszone... rozładowały mi się baterie w keybordzie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 (edytowane) max --> Jesli zainstalujesz windę, masz pierwsze uruchomienie i wyskakuje komunikat ze potrzebuje stery do radia. Masz trzy opcje do wyboru. Oduszkaj, zapytaj pozniej i chyba na dole jest anuluj. Jesli dasz to na górze czyli odszukaj sterowniki i system ich nie znajdzie to przy nastepnym wlaczeniu kompa masz blue screena. Jesli dasz anuluj i robisz restart to to samo blue screen. Jesli dasz zapytaj pozniej to komputer bez problemu Ci sie wlaczy ponownie i tak do bolu. Nalezy dać zapytaj pozniej i manualnie wgrać stery ze stronki intela. To nie wina biosu. Pozdro ;)Pewnie, że tak, ale ze mnie pajac, a ja głupi myślałem, że te jajca zaczęły się po przejściu na najnowszy bios, zapomniałem, że nie wolno klikać innych pozycji oprócz tej zapytaj później :mur: Dzięki za przypomnienie :rolleyes: PS. Gdzie się zmienia w biosie dla pamięci Command Rate CR - 2T? Edytowane 25 Lutego 2009 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 @KubaTM na takich ustawieniach zero zwiech :) Ai Overclock Tuner: MANUAL OC From CPU Level Up: AUTO Ratio CMOS Setting: 7.5x FSB Frequency: 540 CPU Clock Skew: AUTO NB Clock Skew: AUTO FSB Strap to North Bridge: AUTO DRAM Frequency: DDR2-1082MHz DRAM CLK Skew on Channel A1: AUTO DRAM CLK Skew on Channel A2: AUTO DRAM CLK Skew on Channel B1: AUTO DRAM CLK Skew on Channel B2: AUTO DRAM Timing Control: AUTO 5-5-5-15 DRAM Static Read Control: Disabled Dram Read Training : Disabled MEM OC Charger : Disabled Ai Clock Twister : MODERATE (strong wywala przy ładowaniu systemu a stronger nie ładuje nawet BIOS'u :)) Transaction Booster : AUTO PCIE Frequency: 100 CPU Voltage: 1.39 CPU PLL Voltage: 1.5265 FSB Termination Voltage: 1.2325 DRAM Voltage: 2.25 (na niższym nadal były zwiechy pomimo moderate) North Bridge Voltage: 1.259 South Bridge 1.5 Voltage: 1.5 South Bridge 1.1 Voltage: 1.1 CPU GTL Reference (0): AUTO CPU GTL Reference (1): -40mv CPU GTL Reference (2): AUTO CPU GTL Reference (3): -40mv NB GTL Reference: Auto DDR2 ChA Reference Voltage: AUTO DDR2 ChB Reference Voltage: AUTO North Bridge DDR Reference: AUTO Load-Line Calibration: Enabled CPU Sread Spectrum: Disabled PCIE Spread Spectrum: Disabled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 PS. Gdzie się zmienia w biosie dla pamięci Command Rate CR - 2T? Nie ma takiej opcji z tego co pamiętam :( 2T na stałe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Nie ma takiej opcji z tego co pamiętam :( 2T na stałe.taka opcja jest, ale w manualu... w biosie już nie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 @KubaTM na takich ustawieniach zero zwiech :) Ai Overclock Tuner: MANUALOC From CPU Level Up: AUTORatio CMOS Setting: 7.5xFSB Frequency: 540CPU Clock Skew: AUTONB Clock Skew: AUTOFSB Strap to North Bridge: AUTODRAM Frequency: DDR2-1082MHzDRAM CLK Skew on Channel A1: AUTODRAM CLK Skew on Channel A2: AUTODRAM CLK Skew on Channel B1: AUTODRAM CLK Skew on Channel B2: AUTODRAM Timing Control: AUTO 5-5-5-15DRAM Static Read Control: DisabledDram Read Training : DisabledMEM OC Charger : DisabledAi Clock Twister : MODERATE (strong wywala przy ładowaniu systemu a stronger nie ładuje nawet BIOS'u :) )Transaction Booster : AUTOPCIE Frequency: 100CPU Voltage: 1.39CPU PLL Voltage: 1.5265FSB Termination Voltage: 1.2325DRAM Voltage: 2.25 (na niższym nadal były zwiechy pomimo moderate)North Bridge Voltage: 1.259South Bridge 1.5 Voltage: 1.5South Bridge 1.1 Voltage: 1.1CPU GTL Reference (0): AUTOCPU GTL Reference (1): -40mvCPU GTL Reference (2): AUTOCPU GTL Reference (3): -40mvNB GTL Reference: AutoDDR2 ChA Reference Voltage: AUTODDR2 ChB Reference Voltage: AUTONorth Bridge DDR Reference: AUTOLoad-Line Calibration: EnabledCPU Sread Spectrum: DisabledPCIE Spread Spectrum: Disabled Dzieki :) Sprawdze jak wroce do domku ;) Teraz ciezko pracuje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Dzieki :) Sprawdze jak wroce do domku ;) Teraz ciezko pracuje :P QPA, nie mogę przeskoczyć 540FSB :mur: to są ustawienia dla 537, które o dziwo, jest rock solid Ai Overclock Tuner: MANUALOC From CPU Level Up: AUTORatio CMOS Setting: 7.5xFSB Frequency: 537CPU Clock Skew: AUTONB Clock Skew: AUTOFSB Strap to North Bridge: AUTODRAM Frequency: DDR2-1076MHzDRAM CLK Skew on Channel A1: Advance 50psDRAM CLK Skew on Channel A2: Advance 50psDRAM CLK Skew on Channel B1: Advance 50psDRAM CLK Skew on Channel B2: Advance 50psDRAM Timing Control: AUTO 5-5-5-15DRAM Static Read Control: DisabledDram Read Training : DisabledMEM OC Charger : DisabledAi Clock Twister : ModerateTransaction Booster : ManualCommon Performance Level : 10PCIE Frequency: 100CPU Voltage: 1.39CPU PLL Voltage: 1.5265FSB Termination Voltage: 1.2325DRAM Voltage: 2.1North Bridge Voltage: 1.259South Bridge 1.5 Voltage: 1.5South Bridge 1.1 Voltage: 1.1CPU GTL Reference (0): AUTOCPU GTL Reference (1): -40mvCPU GTL Reference (2): AUTOCPU GTL Reference (3): -40mvNB GTL Reference: AutoDDR2 ChA Reference Voltage: AUTODDR2 ChB Reference Voltage: AUTONorth Bridge DDR Reference: AUTOLoad-Line Calibration: EnabledCPU Sread Spectrum: DisabledPCIE Spread Spectrum: Disabledwszystkie testy przechodzi: OCCT, Orthos, Prime... Fallout3 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Jak przechodzi Fallout 3 to MUSI być OK :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peczuss Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) U mnie te ustawienia nie robią. Chodzi o NB muszę dać ~1.35V (550 fsb) inaczej kupcia, system sie ładuje ale nie jest stablilny. Dodatkowo u mnie MEM OC Charger : Enabled Ai Clock Twister : Auto Ale te dwie opcje to ustawia sie w zaleznosci jak memki reaguja. U mnie smigają tak ajak jest ustawione wyzej. Edytowane 27 Lutego 2009 przez Peczuss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Panowie jakie dajecie napięci na NB przy FSB 480 pod Quada? U mnie wcześniej śmigało po 12h w prime z 1.35v a teraz muszę zwiększać do 1.39v żeby było stabilnie bo inaczej zonk po 4h... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peczuss Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Jak dasz auto to ile Ci ustawia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Jak dam auto, to ustawia ~1.37 co też nie jest stabilne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 FSB 400 NB=1.30V FSB>= 500 NB=1.40V Pisała gdzieś mądra głowa o P45 Tak więc 480 to w okolicach 1.38-1.39V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) U mnie te ustawienia nie robią. Chodzi o NB muszę dać ~1.35V (550 fsb) inaczej kupcia, system sie ładuje ale nie jest stablilny. Dodatkowo u mnie MEM OC Charger : Enabled Ai Clock Twister : Auto Ale te dwie opcje to ustawia sie w zaleznosci jak memki reaguja. U mnie smigają tak ajak jest ustawione wyzej. Jak dajesz dla NB 1.35V to dla VTT dajesz 1.2325? @ zzachm Ja przy 400FSB mialem 1.12V dla NB i VTT i bylo git :) Pozniej juz sie to skaluje gorzej... BTW gravimag np. odpali kompa przy 1.225V przy 540MHz FSB, ja nie ;) Plyta potrzebuje papu zeby wstac ;) Edytowane 27 Lutego 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peczuss Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) Jak dajesz dla NB 1.35V to dla VTT dajesz 1.2325? Tak zgadza sie. A dokladnie VTT 1.24 - i tak mam zawsze ustawione(vtt) - nawet gdy proca odpalam na 4.8 ghz. Edytowane 27 Lutego 2009 przez Peczuss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Widać gravimag ma selecta :D Ja przy FSB 440-460 muszę dawać 1.35V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Widać gravimag ma selecta :D Ja przy FSB 440-460 muszę dawać 1.35Vmój "select" potrzebuje Vcore 1.39 do 4GHz... więc jakiś ch... "select"... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 mój "select" potrzebuje Vcore 1.39 do 4GHz... więc jakiś ch... "select"... :rolleyes:Chodzilo mi o NB voltage ;) a nie o VCORE :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 To mobo select :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...