zzachm Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Mówiłem o mobo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) nadal jednak nie wiem co powoduje, że na tych samych ustawieniach komp jest rock solid, a po restarcie wywala się przy ładowaniu systemu :mur: ale spoko, tests in progress :twisted2: poddaję się:( już nie mam siły na ten zestaw... coś się k...a gryzie i nie mam już pewności co. zakładam że to ramki więc mam zamiar je wymienić tylko teraz mam zagwozdkę na co? mam kilka typów: 1) 4GB G.Skill TT PI DDR2 PC2-8500 2) 4Gb Adata Vitesta DDR2 PC2-8500 co polecicie? oczywiście do M2F ;) Edytowane 8 Marca 2009 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peczuss Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Hyyy - 4Gb Adata Vitesta DDR2 PC2-8500 - testowałem i powiem krótko że padaczka. Robiły max 1120 mhz cl 5 ale za to przy niskim V. Podwyższenie V nie przynosiło zamierzonych skutów. Zdecydowanie polecam G.Skill. ps. chętny ktoś na geile z sygnaturki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) nadal jednak nie wiem co powoduje, że na tych samych ustawieniach komp jest rock solid, a po restarcie wywala się przy ładowaniu systemu :mur: ale spoko, tests in progress :twisted2: poddaję się :( już nie mam siły na ten zestaw... coś się k...a gryzie i nie mam już pewności co. zakładam że to ramki więc mam zamiar je wymienić tylko teraz mam zagwozdkę na co? mam kilka typów: 1) 4GB G.Skill TT PI DDR2 PC2-8500 2) 4Gb Adata Vitesta DDR2 PC2-8500 co polecicie? oczywiście do M2F ;) Memki wymieniac bo nie mozna uzyskac 545 FSB ROCK STABLE? :D no co Ty? :D Mi tam 455x9 5:6 z memkami styka :) Edytowane 8 Marca 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) A kto mówi, że OC to zabawa mająca w założeniu ekonomiczne podejście do sprawy... gravimag pewnie kręci i pokrętłem od pralki :D Wybrałbym G.Skille Czy ktoś z Was miał Mushkiny na MIIF? Kiedyś chciałem kupić takie ale nie widziałem Mushkinów w QVL i odpuściłem. Edytowane 9 Marca 2009 przez zzachm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Ja mam Muchy z podpisu i hulają bez zastrzeżeń :gitarzysta2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Kurde to mogłem je wziąć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 A twoje G.Skille to złe są? Szwankują? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) Powiem Ci, że właśnie zszedłem z 1104 na default bo pomimo dokładania voltów do 2.2 miałem BSOD. Na 1090 działają na tych samych timingach i OK. Muszę jeszcze posprawdzać 1104 luzując alphy ale nie mam za bardzo kiedy :( EDIT: Co prawda zdarzył się tylko jeden BSOD lecz oprócz gier komp służy mi także do pracy. Od czasu zejścia niżej z pamięciami nie mam żadnych problemów. Edytowane 9 Marca 2009 przez zzachm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) Max stable dla moich memek to 1118MHz 5-5-5-15. Najśmieszniejsze jest to, ze komp śmiga na 4.1GHz 24/7 ale przy 456x9 bo nawet przy 540x7.5 co daje mniej MHz niz w przypadku 456x9 orthos sie wywala juz po chwili ;/ Dowoltowanie, kombinowanie nic nie dalo :D Zostalem wiec przy 456x9 :P i FSB:DRAM 5:6 Czekam na GRAVIMAGA :D Ten kreci korba wiec niedlugo moze podesle jakis stabilny config :P Edytowane 9 Marca 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Powtórzę się ale ... 1:1 - no good, 5:6 - OK :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 to wiem :) Tylko ludzie jakos moga pracowac przy 545FSB na MIIF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 A próbowałeś zejść z PL? Z tego co piszą min. PL na 1:1 przy P45 to 10 a na 5:6 już nie. może warto sprawdzić np. 12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Jasne, ze tak :) Jak myslisz...? Co? :D CRAP ! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 To tylko pytanie ;) Bez urazy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Memki wymieniac bo nie mozna uzyskac 545 FSB ROCK STABLE? :D no co Ty? :D Mi tam 455x9 5:6 z memkami styka :)no dobra, to była chwilowa słabość ;) chociaż już byłem blisko wcisnąć "checkout" dla tych G.Skill :D co do high FSB to u mnie różnie bywa właśnie w okolicach 450 x9, nie wiem dlaczego. najlepszą stabilność CPU/NB mam właśnie przy 540 x7.5 :) i jedyne co mnie dobija to te memki :mur: , ale spoko... Thaiphoon Burner i SPD tool zostały uruchomione i już nic mnie nie powstrzyma przed zmianą tych memek! w taki czy inny sposób B-) przy okazji walki z memkami zauważyłem bardzo ciekawą rzecz, zbyt wysokie VTT powoduje straszną niestabilność systemu. wiem że najczęściej przy kręceniu podnosi się wszystkie V, ale w stosunku do VTT trzeba znaleźć ten sweet point i nie przeginać. u mnie przy przekroczeniu 1.24V zaczynało świrować :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Ja mam odwrotna sytuacje.... Moge zapomniec o 545x7 nawet. Za to 456x9 i 5:6 smiga jak ta lala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Tylko co Ci da SPDtool jeśli ustawisz z ręki czy na Auto te same wartości? Może bardziej Memset tam gdzie BIOS nie sięga :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Tylko co Ci da SPDtool jeśli ustawisz z ręki czy na Auto te same wartości? Może bardziej Memset tam gdzie BIOS nie sięga :)memset nie mogę ustawić tRC, chyba że nie wiem jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 No i nie ustawisz dla P45. Walczyłem z tym na Patriotach. Kwestia chipsetu. Tylko czy zmiana przez SPDtool zmieni cokolwiek poza wpisem? To nadal te same pcb i kości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) Ja mam crucialki ballistix 2x2GB 800MHz BL2KIT25664AA80A i spokojnie śmigają 576FSB 5-4-4-12 2.1v a max dla niech na tej mobo to 1180MHz 5-5-5-15 :wink: Edytowane 10 Marca 2009 przez seba84_2005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 No i nie ustawisz dla P45. Walczyłem z tym na Patriotach. Kwestia chipsetu. Tylko czy zmiana przez SPDtool zmieni cokolwiek poza wpisem? To nadal te same pcb i kości.nie wiem już co zrobić więc kombinuję na wszystkie sposoby :wisielec: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Rozumiem zbyt dobrze niestety. Mam jeszcze niesprzedane 2 x 1 GB GoodRAMów PC2-8900 (1110MHz). Za 8 dni kończy się aukcja na Allegro i jeśli do tego czasu nie pójdą to mogę Ci je podesłać do testów. Napisz na priva gdzie jeśli Cię to interesuje. Przynajmniej nie będziesz musiał kupować innych kości, które mogą okazać się nietrafioną inwestycją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Rozumiem zbyt dobrze niestety. Mam jeszcze niesprzedane 2 x 1 GB GoodRAMów PC2-8900 (1110MHz). Za 8 dni kończy się aukcja na Allegro i jeśli do tego czasu nie pójdą to mogę Ci je podesłać do testów. Napisz na priva gdzie jeśli Cię to interesuje. Przynajmniej nie będziesz musiał kupować innych kości, które mogą okazać się nietrafioną inwestycją.dziękuję, ale raczej nie da rady, w PW wyjasniłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi11 Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Czy ktoś spotkał się z jakimś sposobem zamontowania bloków na mosfet bez konieczności całkowitego usuwania konstrukcji chłodzącej na tejże płycie? A i czy po usunięciu układu chłodzącego, bloczek na mostek północny swiftecha nadal będzie pasował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 System chłodzenia jest jednolity. Albo całość albo nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digimax Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 (edytowane) Czy ktoś spotkał się z jakimś sposobem zamontowania bloków na mosfet bez konieczności całkowitego usuwania konstrukcji chłodzącej na tejże płycie? A i czy po usunięciu układu chłodzącego, bloczek na mostek północny swiftecha nadal będzie pasował? System chłodzenia jest jednolity. Albo całość albo nic. Da się wsadzić bez demontażu całego oryginalnego chłodzenia jeden blok na mofy :wink: Edytowane 12 Marca 2009 przez Digimax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 (edytowane) O kurcze :) czyżby to EK zaczęło robić te bloki na mosfety? Z tego co widze da sie załozyc ten blok bez demontażu układu chłodzącego, tak? I jak z temperaturami, jakies istotne różnice? Edytowane 12 Marca 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digimax Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 O kurcze :) czyżby to EK zaczęło robić te bloki na mosfety? Z tego co widze da sie załozyc ten blok bez demontażu układu chłodzącego, tak? I jak z temperaturami, jakies istotne różnice? Blok na mofa to: EK Water Blocks Mosfet Asus 3a :wink: i EK nie miało tego w planach.... wystarczyło mieć blok i dokładnie się przyjrzeć :) trochę jest spadek temp ale bardzo mały, uważam że jest to bezsensowne wydanie 100-paru zł na blok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 IMHO jezeli sa wysokie temperatury lepiej uzyc dobrej pasty i dac podkladki pod srubki co spowoduje lepszy docisk elementow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...