rafa Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Co jest temat nie żyje? :) Dwa teściki dla tych co się nie chce szukać: http://overclock3d.net/reviews.php?/cpu_ma...5_motherboard/1 i bardzo pochlebny http://www.cpu3d.com/index.php?option=com_...=54&limit=1 Plyta wydaje się być bardzo wydajna w grach. Więc coś tam jednak pokazuje. A 500fsb nie jest złe. Nie kazdy potrzebuje wyższego a szczególnie ktoś kto kupuje drogą płyte kupi tez procek z wysokim mnoznikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 (edytowane) Mam pytanie, mianowicie czy chłodzenie w tytułowej płycie jest modularne? Gdzieś przeczytałem, że część chłodzenia można zdemontować, żeby np. zainstalować blok wodny. Pytam, bo rozważam zakup tej płytki i za jakiś czas zwodowanie jej (i CPU). I fajnie by było gdybym mógł odkręcić tylko "kawałek" tego radiatora nad NB. Jak widziałem na zdjęciach ten radiator nie jest jednym elementem i przy NB jest jakby ucięty, ale nie wiem czy można ten kawałek zdemontować. W Rampage Extreme jest chyba identyczne chłodzenie, ale właśnie nad NB zamisat radiatora zastosowano bloczek i o coś takiego mi chodzi. Edit. Widzę, że zainteresowanie tematem zerowe. W każdym bądź razie gdyby kogoś ten temat interesował, odpowiedź znalazłem na stronie Swiftecha. A dokadniej na stronie ich nowego produktu którym jest MCW-NBMAX - Bloczek stworzony do współpracy z płytami Asusa: Edytowane 8 Września 2008 przez Piterro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Witam, może ktoś z Was mi podpowie odnośnie dual BIOSu tej płyty. Zworka na 1-2 i możesz wybrać z którego BIOSu bootujesz, zworka na 3-4 boot z BIOS1 a 5-6 z BIOS2. OK, fajnie ale czy mogę wrzucić upgrade BIOSu tylko na np BIOS1 a na BIOS2 zostawić istniejącą konfigurację? Pytanie o tyle ważne, że właśnie przesiadłem się z Commando (leży pod biurkiem) bo po upgrade BIOSu ryczy DRAM DET i zamiana pamięci, odpalanie na 1 kości, clear cmos i inne akcje jej nie pomogły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) W każdym bądź razie gdyby kogoś ten temat interesował, odpowiedź znalazłem na stronie Swiftecha. A dokadniej na stronie ich nowego produktu którym jest MCW-NBMAX - Bloczek stworzony do współpracy z płytami Asusa: wg mnie na 'oko' widac ze kazdy inny blok a przynajmniej nawet MCW30 tez bedzie pasil =] Edytowane 9 Września 2008 przez playground Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 wg mnie na 'oko' widac ze kazdy inny blok a przynajmniej nawet MCW30 tez bedzie pasil =] Wiem, nawet widziałem gdzieś zdjęcia z założonym MCW30, ale chciałem się upewnić czy można wogóle zdjąć tę część cłodzenia "bez poważnej ingerencji w chłodzenie". I to, że istnieje dedykowany blok tego dowodzi. OK, fajnie ale czy mogę wrzucić upgrade BIOSu tylko na np BIOS1 a na BIOS2 zostawić istniejącą konfigurację?Dobre pytanie, zna ktoś odpowiedź? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 To świetna wiadomośc z tym blokiem swiftecha! I to umacnia mnie w chęci jej kupna. Co do biosu sprawdź sam i nam powiedz ;) Może w instrukcji jest coś o tym napisane.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 (edytowane) No właśnie nie za wiele jest w instrukcji, a tą nawet czytałem :) Mowa jest jedynie o bootowaniu z wybranego biosu ale jak wyjdzie coś po 1307 to spróbuję dać zworką na 3-4 i zrobić upgrade tylkon na BIOS1. Na razie mam dość zabaw z biosami Asusa. Można napisać do nich maila ale jeśli ma to wyglądać jak moja ostatnia z nimi korespondencja to nie ma sensu. Bardzo miło i bardzo nierzeczowo... Edytowane 10 Września 2008 przez zzachm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Ja jeszcze się waham między tą płytką a P5Q Deluxe. No i czekam jak się rozwinie sprawa z X58 i Bloomfield'em. Ale na razie rewelacji nie ma tym bardziej, że ceny chyba będą niezbyt adekwatne do możliwości. Tak czy owak skok wydajnościowy chyba będzie z mojego wysłużonego Athlona 2500+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Skok w nadprzestrzeń ;) Za maximusem chyba najbardziej przemawia wygląd bo oferuje mniej więcej to samo co deluxe. Pewnie bios tez jest bardziej rozbudowany no i jednak ma wyższą wydajnośc w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravcik Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 A jak wygląda porównianie tej płytki do Rampage Formula ?? Głównie chodzi mi o możliwości OC i prowadzenie pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 (edytowane) A jak wygląda porównianie tej płytki do Rampage Formula ?? Głównie chodzi mi o możliwości OC i prowadzenie pamięci. Rampage uzyska niższy PL czyli lepsza obsługa pamięci. Płyta ładnie wygląda. Nic konkretnego nie wnosi. Wyższe FSB uzyska maximus. Rampage robi koło 600 SPI - przynajmniej moja tyle potrafi. Edytowane 12 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 No właśnie dziś zamówiłem tego mobaska Asus Maximus II Formula, Core 2 Duo E8600 i na to zasmaszka w postaci Noctua NH-U12P :gitarzysta2: Ciekaw jestem jak mi pójdzie z OC, ostatni intel to Pentium III i wtedy nie octowałem go :wink: Następny w kolejce był AMD, aż do dziś :-D Pytanko do posiadaczy, czy dosyć prosto się octuje na tym mobo, czy jednak trochę zabawy będzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Jak przeglądałem manuala do tej płyty to ona ma zdecydowanie najwięcej wspólnego z serią PQ5 niż z Maximusem (w koncu ten sam P45) więc i OC będzie identyczne. Polecam przeczytać i sledzić tamten wątek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 ale seria p5q pada jak muchy :/ to mnie skłania do dopłacenia do Maximusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Na Maximus II Formula P45 bedę łączył dwa dyski w Raid0, na jakim jest wydajniej: Intel Matrix Storage Technology supports Support RAID0, czy: Silicon Image Sil5723? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Raid Intela jest najwydajniejszy z tego typu rozwiązań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) Mam jeszcze takie pytanko, tą zaślepkę co na fotce ściągać i użyć zasilania 8-pin, czy zaślepkę zostawić i użyć 4-pin? Co jest bardziej wymagane? Edytowane 17 Września 2008 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) Mam jeszcze takie pytanko, tą zaślepkę co na fotce ściągać i użyć zasilania 8-pin, czy zaślepkę zostawić i użyć 4-pin? Co jest bardziej wymagane? jak masz 8 pin to podłącz. Na 4 też powinno działać stabilnie. Druga sprawa, że powinno to być napisane w instrukcji. Edytowane 17 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Ok dzięki, może i jest, ale jestem taki podjarany, że już nic nie widzę :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) Sorry, że odświeże, ale mam mały problem i zależy mi na czasie, nie wiem co wybrać :mur: Mam tą płytkę Asus Maximus II Formuła, P45 i zastanawiam się gdzie najlepiej postawić raid0 w Silicon Image Sil5723 to czarne S-ATA, czy ICH10R niebieskie? Gdzie będzie wydajniej? Edytowane 20 Września 2008 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) Ja bede robil na 100% CF z dwoch 4850, wiec w takim przypadku co lepiej wybrac(Rampage formula czy Maximus II)?? W P45 najbardziej interesuje mnie nowy mostek ICH10, ale czy daje jakies wymierne korzysci w wydajnosci? Edytowane 20 Września 2008 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Tylko Rampage Formula, będziesz miał CF 2x16, a w Maximusie 2x8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Tylko Rampage Formula, będziesz miał CF 2x16, a w Maximusie 2x8 Szybka odpowiedz jak nie wiem co :wink: Ale musze rozwinac swoje pytanie, bo zdaje sobie sprawe z przepustowosci, ale czy to rzeczywiscie cos daje?? W UT3 roznica 10fps na korzysc iXa, ale co z tego skoro fps'y dochodza do wart. 100 i wiecej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xisio Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) Szybka odpowiedz jak nie wiem co :wink: Ale musze rozwinac swoje pytanie, bo zdaje sobie sprawe z przepustowosci, ale czy to rzeczywiscie cos daje?? W UT3 roznica 10fps na korzysc iXa, ale co z tego skoro fps'y dochodza do wart. 100 i wiecej... Zalezy jakie karty masz zamiar wlozyc, jak chcesz 2x 4870X2 to ja bym bral na x38/48 jak cos slabszego to nie martw sie za bardzo tym Wie ktos gdzie sa osiagalne NBMAX bloczki ? maja je w http://www.specialtech.co.uk/spshop/custom...at=0&page=2 ale OUT OF STOCK ;/ w coolingu sie pojawily w sklepie ale nie na magazynie... Plyta jest fajna ale asus dal [gluteus maximus] z kolorami, mogl dac niklowane nakladki na mosfety, albo wszytkie niebieskie elementy mogl zrobic czerwone, a tak z [gluteus maximus] te czerwone blaszki i najlepiej je odkrecic. Edytowane 20 Września 2008 przez xisio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) Sorry, że odświeże, ale mam mały problem i zależy mi na czasie, nie wiem co wybrać :mur: Mam tą płytkę Asus Maximus II Formuła, P45 i zastanawiam się gdzie najlepiej postawić raid0 w Silicon Image Sil5723 to czarne S-ATA, czy ICH10R niebieskie? Gdzie będzie wydajniej? Przeczytaj co ci napisałem wyżej... @xisio - musisz sam zadecydowac czy akceptujesz taka strate wydajności. Przy ilości 100fps nie ma to znaczenia ale może miec kiedy gra działa na granicy płynności. Bloczki dopiero pojawiają się w USA więc w europie jest pewne opóźnienie. Osobiście jeszcze nie znalazłem ich na stanie w EU. Też śledze ich dostepność bo w ten wekend prawdopodobnie zamówie pytke. Edytowane 20 Września 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 W P45 najbardziej interesuje mnie nowy mostek ICH10, ale czy daje jakies wymierne korzysci w wydajnosci? Wydajność porównywalna do ICH9. Właściwie to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xisio Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 (edytowane) Też śledze ich dostepność bo w ten wekend prawdopodobnie zamówie pytke. daj znac jak bys gdzies je w europie zauwazyl, dla tej plyty zmieniam fusiona na GTZ (juz kupilem bloczek) i koniecznie chce zwodować NB jeszcze, mam nadzieje ze ta plyta bedzie lepiej dopracowana niz moj DFI x38 ktory poza wygladem niczym mnie nie przekonał Edytowane 22 Września 2008 przez xisio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Płytka dotarła. Na razie moge powiedzieć, że samo pudełko i jego otwieranie sprawia radość :D Wykonanie i design "malina"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Płytka dotarła. Na razie moge powiedzieć, że samo pudełko i jego otwieranie sprawia radość :D Wykonanie i design "malina"... Moja dojdzie jutro, razem z E8500. Z montarzem niestety będę się musiał wstrzymać bo pamięci i karty grficznej jeszcze nie będę miał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Płytka dotarła. Na razie moge powiedzieć, że samo pudełko i jego otwieranie sprawia radość :D Wykonanie i design "malina"... I co? udało ci się w końcu rozpakować tą płytę czy dalej się delektujesz? :) Dawaj jakieś wyniki. Jak Cellshock (d9gkx - popraw sobie podpis) na niej hula? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...