Skocz do zawartości
pmp

Asus Maximus Ii Formula

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem co u mnie sie dzieje ale juz mnie to drazni mam bios 1802 i mnoznik mimo zmian nadal 6 ,mógłby mi ktos podac ustawienia co i jak bo tak naprawde jestem zielony w tym a chciałbym troche popróbowac prosze o jakies podpowiedzi co i jak ustawic w biosie za pomoc dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działają Wam zapamiętane profile po zmianie biosu czy zawsze trzeba wszystko ustawiać od nowa?

Bo mnie jak zmieniałem z fabrycznego nie działało a dalszych nie sprawdzałem.

u mnie wszystko ruszyło bez problemu, przy poprzednich biosach musiałem wszystko ustawiać od nowa, a przy 1802 profile wczytane OK :)

@partizano sprawdź czy masz opcje C1E DISABLE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bys mógł to w którym miejscu to sie wyłacza ,sorki ale szukałem i za cholere nie znalazłem ale dzięki za odpowiedz

zakładka EXTREME TWEAKER wejdź w CPU CONFIGURATION, C1E SUPPORT przełącz na DISABLED.

zapomniałem zapytać jakiego masz procka i czy to x6 jest w idle, bo podejrzewam że w stresie zmienia ci na defaultowy mnożnik tylko o tym nie wiesz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilkadziesiąt smarków potrafi ulecieć ot tak bez żadnego powodu więc ja tez nie patrzylbym na te pkt.

Więcej test SuperPI może powiedzieć i test wydajności pamięci w evereście.

EDIT

Bios załadowany i zacząłem pierwsze OC.

Ciekawie działa nowa techniologia Intel C-STATE - mnożnik zmienia się nie jak dotychczas x6 i max ale równierz kroki pośrednie.

W moim przypadku w zależności od sytuacji sa wszystkie mnożniki od 6 do 9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe pytanie:

Zmieniłem ostatnio ramki i aby stabilnie działały musiałem ustawić DRAM CLK skew:

A1: Advance + 50 ps

A2: Advance + 50 ps

B1: Advance + 100 ps

B2: Normal

Przy nawet jednej obsadzanej kości na B1 musiałem zmieniać z Auto na Advance + 100 ps, w innym razie memtest sypał błędami w teście nr 5. Co ciekawe nie chodzi tu o kość tylko o bank pamięci (każda z 4 kostek obsadzana na B1 z skew na Auto sypała błędami). Jakie macie ustawienia i czy ktoś się orientuje jak zmiana w prędkości dostarczanego sygnału do slotu ma wpływ na prędkość działania pamięci. Przy skew na wszystkich bankach na Auto Everest dawał mi test odczytu ok. 8200 MB/s teraz 8380 MB/s.

:?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Znalazłem dziś troche czasu żeby pobawic sie mobo i prockiem:

Dołączona grafika

Duzo frajdy daje zabawa biosem tej mobo :razz: Zanotowalem dosc duzy wplyw ustawien GTL na poprawe stabilnosci.Troche mi zajelo ustabilizowanie tego Q807 na 4.3Ghz glownie za pomoca manipulacji vFSB oraz vNb poniewaz maipulacja vcore nie wnosila nic nowego poza wzrostem temp.Pewnie da sie go ustabilizowac na nizszym Vcore ale to juz kolejny dzien zabawy.

BIOS=1802

PL=10

GTL 1/3=-40

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Znalazłem dziś troche czasu żeby pobawic sie mobo i prockiem:

[urlack.us/img218/8440/pc22qf5.th.jpg[/img][/url]

Duzo frajdy daje zabawa biosem tej mobo :razz: Zanotowalem dosc duzy wplyw ustawien GTL na poprawe stabilnosci.Troche mi zajelo ustabilizowanie tego Q807 na 4.3Ghz glownie za pomoca manipulacji vFSB oraz vNb poniewaz maipulacja vcore nie wnosila nic nowego poza wzrostem temp.Pewnie da sie go ustabilizowac na nizszym Vcore ale to juz kolejny dzien zabawy.

BIOS=1802

PL=10

GTL 1/3=-40

fajny procek ci się trafił... na moim padace przy 1.38V moge maksymalnie uzyskać 4.0GHz :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny procek ci się trafił... na moim padace przy 1.38V moge maksymalnie uzyskać 4.0GHz :angry:

Nie wiem czy mozna tak powiedziec bo kupowałem juz jako selekta :rolleyes: Co do mobo...nie zauważyłem żadnego wzrostu stablności na Biosie 1802.Zauwazyłem że temp NB powyżej 55*C i CPU powyżej 74*C powoduja juz błędy i pojawiaja sie blue screeny-przynajmniej tak jest u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Zauwazyłem że temp NB powyżej 55*C i CPU powyżej 74*C powoduja juz błędy i pojawiaja sie blue screeny-przynajmniej tak jest u mnie.

:blink: u mnie nigdy nie widziałem temp wyższej niż 47 na NB, co zrobiłeś żeby mieć 55??? Edytowane przez gravimag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomniałem napisać, że zmieniałem pastę pod radiatorem na NB, ale ponieważ wszystko je połączone HP wątpię żeby to miało jakieś duże znaczenie. u niektórych występuje problem z dociskiem całego bloku do NB i zmieniają, lub dokładają, podkładki. może u JejoX tak właśnie jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: u mnie nigdy nie widziałem temp wyższej niż 47 na NB, co zrobiłeś żeby mieć 55???

vNB=1.35.Jakie Ty masz napiecie na NB?

U mnie max 51st było, 55 to rzeczywiście sporo jak na tą płyte ale może masz słaby przewiew w obudowie?

Przewiew był naprawde masywny.

zapomniałem napisać, że zmieniałem pastę pod radiatorem na NB, ale ponieważ wszystko je połączone HP wątpię żeby to miało jakieś duże znaczenie. u niektórych występuje problem z dociskiem całego bloku do NB i zmieniają, lub dokładają, podkładki. może u JejoX tak właśnie jest?

Nie zmieniałem pasty ani nie sprawdzałem tez docisku radiatora.Wymienie paste i dokrece radiator-zobaczymy jakie beda tego efekty. Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zamiast dokręcać zrób to co ja robiłem z poprzednimi Abitami - dołóż podkładek do kołków dociskowych tak żeby zwiększyć napięcie sprężyn.

Tak jak to robili na XS?Wiesz.....mysle że nawet 55*C dla p45 to nie masywne obciazenie.Teraz walcze z 4.4Ghz na AC :damage_wall: Swoja drogą....OCZ Vendetta 2 to genialny cooler

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiecia

Dołączona grafika

temperatury"

przy wyzej wymienionych napieciach jest mniej jest tak

CPu - 43idle (nie orthosuje bo zaraz sie wysypuje - 600:600 tylko do testów)

Chipset miał około 56 w idle

A tutaj udło mi sie wykręcic procka do 5.08 ghz .. oczywiscie tylko bios bo poki co chłodzi sie powietrzem :D

Dołączona grafika

W najblizszym czasie popróbuje wykrecic ciutke wiece na mnozniku x6 ale obawiam sie ze duzo wiecej nie pojdzie bo juz proc hamuje...

Pozdro 666 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi