Skocz do zawartości
pomidorr

Watercooling By Pomidorr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "1.0 Rev"
Moja przygoda z watercooling`iem zaczęła się ok. rok temu. Żmudne zbieranie funduszy i dowiadywanie się wszystkiego co związane z komputerową wodą coraz bardziej zaczęło ogarniać mój umysł. Tak oto po około roku trudu i nauki :D powstał monstrualny układ...
Ale żeby rozluźnić nieco atmosferę pozwolę sobie napisać mój konfig:

Core 2 Duo E6420
Crucial LanFiest 2x1GB
Gigabyte P35-DS3R
BFG 8800GTS 320MB
Enarmax Liberty 500w

A oto wodny konfig ^^ (tzw. klocki:P)

Cpu – MNP Posejdon (Kyniek Production :P)
NB – MNP Channel Pro V3 (Kyniek Production :P)
GPU - MNP Prison Pro V2 GPU (Kyniek Production :P)
Pompka – Vortex CWU
Rez – Black Water Alu
Chłodnice – BWU 123 , BWA 122

Po 5h szamotaninie...Batalii , udało mi się wygrać :D
Po 1. Nigdy , ale to nigdy nie kupujcie taśmy termo przewodzącej firmy AKASA (nic nie klei).
Teraz się boje...ale może VGA wytrzyma bez radiatorów na memkach xD
Po 2. Zawsze kupujcie więcej węża...(kupiłem 2m ledwie stykło :P)
Po 3. Ręczniki to podstawa :)

A po 4. co was będę pouczał skoro to moje 1 wc :P.

No to teraz w końcu macie foto sesje :D

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "1.1 Rev"
Mały Update:
Za chłodzenie pamięci odpowiada Glacialtech , który jest bezgłośny(po małym modzie , wyszlifowałem go na lustro). Podziwiajcie :D
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "2.0 Rev"

Witam!
W ostatnim czasie złożyłem edycje 2. Jak widać wiele się nie zmieniło z powodu braku funduszy , aczkolwiek w planach jest jeszcze dużo do zrobienia. Ale teraz zacznijmy od tego co udało mi się „odświeżyć”. Na początek podam konfig :
Core 2 Duo E6420
Gigabyte EP-35DS3 rev2.1 – Ostatnia płyta RIP
Ocz RapierX 2x2Gb 800Mhz
Gigabyte 6200 – mój 4870 padł :/ prawdopodobnie dostane kasę bo zapłaciłem za niego ok. 750zł a teraz wszystko poszło w górę :/

To by było tyle z konfigu , przejdźmy teraz do konkretów. Zrobiłem ściankę zasłaniająca napędy 5'25 , pochowałem kable , poszedł grill na top 2x120mm , upiększenie zapinki 775 ( jak na pierwsze spotkanie z dremelem chyba nie jest źle ? )
Zmiany są nie wielkie ale jak to się mówi nie od razu Rzym zbudowano :D. Dodam od siebie skromna listę planów na kolejne edycje:
-Dobre malowanie na czarno środka
-Dłuższe taśmy SATA
-oploty na 24pin
-fanswamp w zasilaczu
-wymiana wentylatorów
-biała gąbka(pianka) na „podłogę” (wiecie gdzie taka znajdę ? )
-zaszpachlowanie zbędnych dziur
To by było na tyle :D Uwagi , sugestie i komentarze mile widziane :)
Pozdrawiam

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Edytowane przez pomidorr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elegancko.

ale ja bym to troche inaczej rozlozyl. pompke jakos na lezaca dac zeby tak nie sterczala. imho jakbys mial ochote zmienic bude np na sharkoona 9 to wtedy taka mala zamiana tej chlodnicy 3*120 na 2*120 i ta 2*120 na front wrzucic. jedna na froncie i jedna na dachu tak zeby wszystko bylo w srodeczku. a tak ogolnie jak na pierwsze wc to ładnie. nie ma burdelu w kablach a to sie chwali :)

btw zapalu braklo na pomalownie calej chlodny tej 3*120 ? :P

jak tam tempy pochwal sie ;)

Edytowane przez osa512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

btw zapalu braklo na pomalownie calej chlodny tej 3*120 ? icon_razz.gif

tam była folia :lol:

Chłodnica koniecznie na dół budy - wc które się nie zamyka w budzie - to nic szczególnego icon_biggrin3.gif

wtedy by musiał ciąć kombinować nóżki itp

Dystanse skróć jeżeli komp stoi cały czas jak na tej focie >http://images32.fotosik.pl/282/e83bfa4d53a75780.jpg to masz baaardzo lipne temp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmienilbym troche kolejnosc powinno to spowodowac lepsze ulozenie wezy:

pompka - rez - gorna chlodnica - cpu - nb - gpu - tylna chlodnica - pompka. wtedy trzebaby odwrocic chlodnice kroccami do dołu, wyciac 2 otwory na weze lub wstawic sledzia z otworami :)

wtedy skracasz dystense na chlodnicy i jest git

Edytowane przez Celin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wyglada tak ze jest bardzo blisko w rzeczywistości jest ok 15cm odstepu . Tak tak posejdon...(czyt. więcej pinów i złoty spód :D).

Zbyt duzo roboty z pakowaniem wszystkiego do środka. A teraz troche o temp : Idle

CPU@3300Ghz 1.5v - 35

GPU - 40

nb - 40

Stress

CPU - 60

GPU - 50

nb - 45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info.

Złoty spód? Co przez to rozumiesz? Kyniek pokrył spód złotem zamiast niklem (?). Pytam, bo nie chwalił się nowym blokiem i nie widać go ani na allegro ani na coolingu. Ostatni o którym powszechnie wiadomo była Hydra właśnie.

Masz jakieś fotki/info tego/otym bloczku?

Edyt- coś tam znalazłem:

... Poseidon, to jest bezpośrednia konkurencja wydajnościowa dla fusiona... Poseidon oprócz większej wydajności ma złocony spód a nie nilkowany no ale to taki bajerek...

...Wydajność Hydra Vs. Poseidon jest to ok. 2C na korzyść poseidona, każdy następny stopień się jednak coraz trudniej zdobywa...

Edytowane przez pc_max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio obserwuje chłodzenia wodne i widzę tendencje do dawania po 2 duże chłodnice. Czy to jest na pewno dobre rozwiązanie dawanie np Thermochill PA120.3 i do tego jakiejs jeszcze 2x12cm. Ile można uzyskać przy dołączeniu tej drugiej chłodnicy 1*? 2*C. Miałem jakiś czas chłodnice 1x12cm z jednym wentylatorem i 4 bloki dawała rade wychłodzić sprzęt z sygnatury i temperatura wody nie przezywała więcej jak 35*C Wiec taki Thermochill PA120.3 wydaje sie wystarczający. W mojej opinii najlepszym rozwiązaniem jest montaż chłodnicy na syficie bądź o ile pozwala obudowa na tylnej ściance ponieważ takie rozwiązanie obniża dodatkowo temperaturę w obudowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli twierdzicie co niektórzy że druga chłodnica mało co da? Ostatnio słyszałem że Malikowi jakoś te 2 chłodnice rady nie dawały mając QX na ponad 4 G także teoria że ma ktoś kasę to kupuje więcej niż potrzeba jest imo bez sensu. Zaraz ktoś powie że jego podwójna chłodnica uciągnie 80 bloków i sli tak jak mi swojego czasu wmawiano że potrójna jest za duża do układu :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej opinii dawanie Thermochill PA120.3 + 2x12cm jest przesadą chyba że ten pierwszy nie jest na tyle wydajny na ile wygląda. JEżeli Thermochill PA120.3 nie wystarcza może należy szukać innego rozwiązania np. inne ułożenie chłodnicy, dopływ zimniejszego powietrza itd. Wszystko może wyjaśnić test i pomiary temperatury wody, kto na ochotnika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu wyjaśniać każda chłodnica może odprowadzić X W przy zachowaniu Y delty między wodą a otoczeniem. Gdy się ma w układzie Z źródeł z czego niektóre naprawie nieźle grzeją to wychodzą potem temperatury jakie wychodzą. Chcąc mieć fajne temperatury na mocno grzejącym się procu i mocnym zestawie typu gx2 + nb sb mofy warto zainwestować w 2 obieg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojej, az sie boje teraz dawac swoje WC do galerii... Jak sie juz zaczynaja czepiac o dorzucanie do TC PA 120.3 chlodniczki 2x120 to co dopiero bwdzie jak pokaze mojego TC PA 120.3 + BI GTX 480 :lol:

CO do kibelka calkiem fajne, jednak wezyki poprobowal bym inaczej pociagnac. Nie dalo by rady puscic wezy od chlodniczki 3x120 nad zasilatorem? W sumie wtedy pewnie z jedna zlaczke w tej 2x120 trzeba by na kontowa zmienic.

Polaczenie blok CPU - 3x120 tez bym zmodyfikowal i zrobil dziure pod zasilaczem, a w miejscu tego wycietego grila dal jakis wolnoobrotowy wentylatorek.

Ewentualnie sprobowal bym jeszcze zlaczki kontowe na G1/8 cala dorwac, albo lepiej kontowe G1/4 o przelotki na G1/8 (coby flowkilerstwo nieco zmniejszyc) i sprobowal obrucic alu-tanka zlaczkami bardziej w strone tylu obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi