Skocz do zawartości
Granat

Format Dysku I Późniejsze Przejmowanie Folderów, Plików Etc.

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja wygląda nastepująco.

Na dysku mam dwie partycje:C i D. C oczywiście systemowa.Obie NTFS.

Po sformatowaniu partycji C i instalacji świeżego systemu mam utrudniony dostęp do zawartość dysku D."Brak dostępu....itd"

Dopiero po przejęciu/zmianie właściciela poszczególnych elementów lub całego dysku wszytsko wraca do normy.

Jest jakiś sposób na unikniecie tego czy nie ma?O ile pamiętam to kiedys jak był FAT32 przeze mnie używany do tego nie było.

Czy w Windows Vista będzie pojawiał sie ten sam motyw i czy tam też można przejmować pliki, foldery itd podobnie jak w Windows XP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę dziwne, że po sformatowaniu C: i reinstalacji systemu masz problem z dostępem do partycji D: - ja nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem, oczywiście pod warunkiem, że użytkownik nie kombinował wcześniej z uprawnieniami.

Czy w Viście będzie podobnie? Ciężko powiedzieć, ale pewnie tak ;) Przejmowanie plików i folderów na własność itp., działa (niestety!) identycznie jak w XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę dziwne, że po sformatowaniu C: i reinstalacji systemu masz problem z dostępem do partycji D: - ja nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem, oczywiście pod warunkiem, że użytkownik nie kombinował wcześniej z uprawnieniami.

Z uprawnieniami nic nie kombinowałem, sam się trochę dziwie bo jak do tej pory na tym komputerze, którego używam teraz, system przeinstalowywałem trzy razy i za każdym razem tez musiałem zmienić właściciela zawartośćcidysku/partycji D.

Zastanawiam sie czy przypadkiem nie wynikneło to z tego iz podczas pierwszej instalacji systemu podałem nazwę użytkownika "x" a potem po sformatowaniu i reinstalacji nową nazwę uzytkownika "Y"....

Z drugiej strony wyczytałem ,że taki jest "urok" NTFS i tego sie nie uniknie....

Sam nie wiem.

Nie jest to wielki problem, ale jednak upierdliwy...

Edytowane przez pemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę dziwne, że po sformatowaniu C: i reinstalacji systemu masz problem z dostępem do partycji D: - ja nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem(....)

No i jestem po reinstalacji systemu i sytuacja znów się powtórzyła.

Musiałem niektóre pliki/foldery przejąc na własność coby np.zdjęcia czy pliki muzyczne sie otworzyły.

Pliki , które nie chciały się otworzyć wyglądały tak, jeśli chodzi o zabezpieczenia:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=915f630756360794

Nazwa grupy i użytkownika nie wiem skąd się wzięła...

Wszystko wraca do normy po usunięciu tego "użytkownika" i dodania nowego np.Administratorzy lub "pemu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi