Skocz do zawartości
panfranek

Chce Kupić: Płyta Główna + Ram I Dyski Pod Raid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Za około 2 tygodnie będę kupował nowy sprzęt. Tak jak w temacie MOBO, RAM i 2xHDD.

Potrzebuje rady albo w sumie potwierdzenia moich wyborów (ostatnio jak ktoś mi tu doradził to do dzisiaj nie żałuje) Przede wszystkim nie pytajcie co mam (powinno być w opisie), chce kupić świeże części.

Czego oczekuje?

Potrzebuje MOBO do podkręcania (obecnie mam C2DE8200@3,6), chce żebym mógł bez zabawy z VTT i GLT mógł dojść do stabilnego 450Mhz a później to już ja będę się głowił i poczytam o tym. Musi być RAID i dobre chłodzenie ICH i MCH. Cena? Do 1000 zł - to jest taki top bo tak na prawdę chce przeznaczyć około 800 zł ale jeżeli ktoś przedstawi coś ciekawego za 1k zł to ok. Chipset musi być Intel - Nie mam drugiej karty i czytałem recenzje jak działa pamięć RAM na nForce w porównaniu do P35/X38.

Dyski

Ja już w sumie wybrałem ale napisze: Seagate 2x250GB ST3250310NS lub ST3250620AS tutaj możecie doradzić w sumie bo wiem tylko że to są dyski różniące się cache i ilością talerzy. Cena 2 dysków do 500 zł

RAM

Chce żeby wytrzymały 1000Mhz na 5-5-5-15 i na przyzwoitych napięciach (DDR2). Mój wybór to OCZ ale jeszce nie wiem jakie kości dokładnie.

Oto lista płyt które mi się podobają (chip X38/X48/P45)

--Gigabyte GA-X48-DS5--

--Asus Rampage Formula Intel X48--

--Asus P5E Intel X38--

--EVGA nForce 780i SLI Mainboard Premium [132-CK-NF78-A1]--

--GA-EP45 Extreme--

Ponieważ chce mieć świeży sprzęt wole raczej MOBO z P45 ale wiadomo, że intel troche skopał sprawę i w nim nie ma dużych zmian (chyba, że się mylę :) )

Podsumowując, mam 2000 zł na te podzespoły i nie wymagam żeby było tanio, chce żeby sprzęt był dobrej jakości.

Jeszcze chce kupić zestaw mat i wentylatory ale edytuje post później ponieważ muszę iść do pracy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta na intelu P45

w zaleznosci o mozliwosci portfela:

calkiem przyzwoita:

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=ASUS+P5Q

albo cos drozszego z serii Platinum MSI

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=MSI-P45+PLATINUM

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=MSI-P45D3+PLATINUM

z wszyskimi mialem do czynienia i sa stabilne jak skala przy O/C...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram myślę że OCZ Technology 2x2GB DDR2 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe.

Dyski chyba bym wziął WD Caviar RaidEdition 320GB WD3201ABYS

Płyty Ci nie wskaże.

Tylko jest problem, musiałbym kupić płyte która ma slot na ram na drugim końcu mobo ponieważ mam Scythe Zippang i to jest spory Cooler a te pamięci są wysokie i zawadzały by - 1 kość prawdopodobnie - o ten cooler. Co do dysków, Chce 2x250GB bo nie potrzeba więcej a mam seageate i WD i Seagate jest 20% szybszy a droższy o kilka złotych. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ?

Co do płyty... mówiłem ile mam kasy na to....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jest problem, musiałbym kupić płyte która ma slot na ram na drugim końcu mobo ponieważ mam Scythe Zippang i to jest spory Cooler a te pamięci są wysokie i zawadzały by - 1 kość prawdopodobnie - o ten cooler. Co do dysków, Chce 2x250GB bo nie potrzeba więcej a mam seageate i WD i Seagate jest 20% szybszy a droższy o kilka złotych. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ?

Co do płyty... mówiłem ile mam kasy na to....

a czemuż nie samsung 320 F1 ?? Bardzo szybki i cichy ...

Cena ok 140PLN

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To weź 2x2GB DDR2 1066MHz Platinium też od OCZ.

Widziałeś jakieś testy tych dysków w RAIDzie że mówisz że będą 20% szybsze? Ty masz dyski tych firm z serii AAKS i 7200.10/.11 by je porównywać? Były różne wersje od danych producenta i jeśli dalej uważasz że różnica wynosi 20% to poczytaj testy...

Co do płyty to myślę że jak rozejżysz się w płytach od DFI napewno znajdziesz coś ciekawego dla siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To weź 2x2GB DDR2 1066MHz Platinium też od OCZ.

Widziałeś jakieś testy tych dysków w RAIDzie że mówisz że będą 20% szybsze? Ty masz dyski tych firm z serii AAKS i 7200.10/.11 by je porównywać? Były różne wersje od danych producenta i jeśli dalej uważasz że różnica wynosi 20% to poczytaj testy...

Co do płyty to myślę że jak rozejżysz się w płytach od DFI napewno znajdziesz coś ciekawego dla siebie.

Czy ty czytales posta ze zrozumieniem ? Napisalem ze MAM WD i Seagate i porownalem szybkosc - dyski nie sa z przed miesiaca tylko maja ponad rok i nie porownywalem dyskow, ktore wyszly wczoraj.

Tak czy inaczej testy poczytam zanim cokolwiek kupie, to jest podstawa u mnie. Pytam Was jakie macie propozycje, co ma jakie wady bo w ciagu tygodnia nie mam mozliwosci czytania testow w pracy.

Co do pyt DFI, bralem pod uwage tego producenta, tylko nie widzialem jeszcze (w polsce) plyt DFI z P45 a ja skoro kupuje mobo to przydalo by sie zeby ICH i MCH byl tez nowy a cena plyt z P45 dla mnie nie jest wysoka. Chyba ze masz pod reka linka lub podasz strone sklepu gdzie te plyty sa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ty czytales posta ze zrozumieniem ? Napisalem ze MAM WD i Seagate i porownalem szybkosc - dyski nie sa z przed miesiaca tylko maja ponad rok i nie porownywalem dyskow, ktore wyszly wczoraj.

Tak czy inaczej testy poczytam zanim cokolwiek kupie, to jest podstawa u mnie. Pytam Was jakie macie propozycje, co ma jakie wady bo w ciagu tygodnia nie mam mozliwosci czytania testow w pracy.

Co do pyt DFI, bralem pod uwage tego producenta, tylko nie widzialem jeszcze (w polsce) plyt DFI z P45 a ja skoro kupuje mobo to przydalo by sie zeby ICH i MCH byl tez nowy a cena plyt z P45 dla mnie nie jest wysoka. Chyba ze masz pod reka linka lub podasz strone sklepu gdzie te plyty sa.

Ja bym brał Asus P5Q od 344 pln

DFI ostatni kiepawe

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się chyba skusze na Asus P5Q Deluxe lub Premium

Natomiast Dyski 2x250 GB Seagate ST3250620AS, dodatkowo jeżeli płyta będzie od ASUSa to OCZ Reaper z HP ponieważ slot ram jest tak umieszczony ze cooler nie będzie zawadzał.

Jeszcze mam prośbę co do wentylatorów 120mm lub 140mm. Jakie polecicie, potrzebuje 7 nowych i cichych z dobrym przewiewem na 5V lub cichych na 12V, przydało by mi się 7 nowych - prawdopodobnie cena będzie 400zł ale jak już mam na to kasę to chce mieć najlepszą jakość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi