Gość Pigmej Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Tak wszyscy mówią że tylko AC... ale wydaje mi się że większość ubezpieczalni wymaga, aby samochód był wyposażony w zabezpieczenia przeciw kradzieży, przynajmniej tak jest napisane w warunkach ubezpieczenia Warty.Nikt nie mówi, że TYLKO AC. Wiadomo że jakaś zabawka musi być na [ciach!]iarzy. Ale chyba sam przyznasz, że jak fachowiec chce auto ukraść to je ukradnie. Wtedy tylko AC Ci może pomóc. No chyba że masz tyle siana że od ręki sobie kupisz nowe kółka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilobajt Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Jaka ubezpieczalnie z AC + OC polecacie?? Warta za ryske mi wypłacała kasę prawie dwa lata. Nie powiem, zapłacili szczodrze. W Link4 i inne telefoniczne nie wierze. Siostra ponad rok próbuje wyegzekwować pieniądze z AC za szybe i radio. Miałem przygody z PZU, sprawa załatwiona błyskawicznie...ale zapłacili jak goowniarzowi na lody, musiałem jeszcze dołożyć do naprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plasma Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Nikt nie mówi, że TYLKO AC. Wiadomo że jakaś zabawka musi być na [ciach!]iarzy. Ale chyba sam przyznasz, że jak fachowiec chce auto ukraść to je ukradnie. Wtedy tylko AC Ci może pomóc. No chyba że masz tyle siana że od ręki sobie kupisz nowe kółka :wink: Zgadzam się, że od utraty majątku ochronić może tylko ubezpieczenie. Chciałem po prostu zwrócić uwagę na to że skoro ubezpieczyciel wymaga obecności jakiegoś systemu antykradzieżowego, to dyskusja jaki system wybrać, nie jest bezcelowa. Od siebie dodam, że niezłym rozwiązaniem jest alarm z powiadomieniem na pilota. Zwykle jak na parkingu stoi kilkadziesiąt samochodów, to nie wiadomo który zaczyna wyć, a w takim alarmie wyje również pilot. Umożliwia to szybką reakcję i zwiększa prawdopodobieństwo dorwania mniej doświadczonego złodzieja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Chciałem po prostu zwrócić uwagę na to że skoro ubezpieczyciel wymaga obecności jakiegoś systemu antykradzieżowego, to dyskusja jaki system wybrać, nie jest bezcelowa.Absolutnie tego nie neguje. Od siebie dodam, że niezłym rozwiązaniem jest alarm z powiadomieniem na pilota. Zwykle jak na parkingu stoi kilkadziesiąt samochodów, to nie wiadomo który zaczyna wyć, a w takim alarmie wyje również pilot. Umożliwia to szybką reakcję i zwiększa prawdopodobieństwo dorwania mniej doświadczonego złodzieja.Owszem. Dobra rzecz. A jak w praktyce z zasięgiem takiego powiadomienia? Na necie widzę nawet że do kilku kilometrów to śmiga w otwartym terenie. Ktoś sprawdzał jak w typowej zabudowie miejskiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plasma Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Owszem. Dobra rzecz. A jak w praktyce z zasięgiem takiego powiadomienia? Na necie widzę nawet że do kilku kilometrów to śmiga w otwartym terenie. Ktoś sprawdzał jak w typowej zabudowie miejskiej?Ja mam taki alarm. W praktyce wygląda to tak że sygnał przechodzi przez 2-3 ściany. Na ogół jak samochód stoi gdzieś w pobliżu bloku, to jak położę kluczyki blisko okna to łapie ciągły zasięg (*). Jak ja jestem z jednej strony budynku a samochód z drugiej, to nie łapie. Kumpel ma alarm z powiadomieniem nieco lepszego producenta i różnica jest taka że nie musi kłaść kluczyków koło okna ;) (*)Ciągły zasięg - taki pilot co 10 minut wysyła 1 sygnał sprawdzający. Wywołanie alarmu powoduje lawinę takich sygnałów wysyłanych przez samochód, więc nawet jak pilot nie ma "ciągłego połączenia" to być może taki alarm odbierze w dużo gorszych warunkach połączenia. Przykładowo, jak kiedyś akurat miałem zbunkrowanego pilota gdzieś w kurtce za paroma ścianami, to jak alarm zaczął wyć, to pilot też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Jaka ubezpieczalnie z AC + OC polecacie?? Warta za ryske mi wypłacała kasę prawie dwa lata. Nie powiem, zapłacili szczodrze. W Link4 i inne telefoniczne nie wierze. Siostra ponad rok próbuje wyegzekwować pieniądze z AC za szybe i radio. Miałem przygody z PZU, sprawa załatwiona błyskawicznie...ale zapłacili jak goowniarzowi na lody, musiałem jeszcze dołożyć do naprawy.Ja w pzu z OC dostawałem kasę już dwukrotnie i sprawa zawsze była załatwiana błyskawicznie. Na sumę także nie miałem co narzekać gdyż zawsze mi zostawało jeszcze. Jeśli Tobie zabrakło trzeba się było zwrócić o dopłatę, z rachunkiem za naprawę ubezpieczyciel ma obowiązek pokryć wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Ja proponuje DAS z praktyki wiem, ze jesli dojdzie do kradziezy auta naprawde pomagaja w odzyskaniu odszkodowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...