chryst Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 Witajcie. Dostałem do "zrobienia" normalnym notebooka HP dv9810 czyli mialem go przeinstalować na PL bo był kupiony w stanach. Na początek zainstalowalem na nim XP PL żeby zobaczyć jak bedzie śmigał, ale okazało się iż HP nie wspiera sterowników dla "nowej" serii. Podobny problem http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.ph...p;sk=t&sd=a No dobra więc wracam do kochanej Visty a tu zonk... Brak sterowników chipsetu nforce do dv9810us na stronie HP. Dokładnie chodzi mi o sterownik sieci LAN zawarty w paczce do chipsetu - zapomnijcie. Jako ciekawostkę rozmowa z konsultantem na czacie. Dariusz z : Witam! Po ponownej instalacji windowsa Vista Home premium nie można zainstalować sterownikow sieci LAN oraz chipsetu nforce ( sp36079.exe) [Niedługo nastąpi połączenie z rozmówcą.] [Rozmawiasz z Łukasz .] Łukasz : Wprzypadku jakichkolwiek komplikacji z połączeniem lub aplikacją , które niestety mogą wystąpić zostanie wysłane zapytanie na adres mailowy podany przy logowaniu. Łukasz : Witam, dziękuję za kontakt za pomocą Chata. Mam na imię Łukasz Łukasz : Proszę podać mi P/N ze spodu laptopa. Dariusz z : kn#####aba Łukasz : Czy to jest system który był dostarczony fabrycznie z laptopem? Dariusz z : nie Dariusz z : tzn tak Dariusz z : system jest ten sam tylko z innej plyty instalowany Łukasz : W takim wypadku jest to jednak inny system. Czy ma Pan mozliwość instalacji systemu z partycji recovery? Dariusz z : no wlasnie zostala skasowana :/ Łukasz : Czy to jest laptop zakupiony w polsce? Dariusz z : nie mozna bylo przywrócić oryginalnego system Dariusz z : nie Dariusz z : tzn jest partycja recovery lecz przy wciskaniu F11 nie startuje proces przywracania Łukasz : Czy pobierał Pan sterowniki ze strony HP? Dariusz z : tak Dariusz z : http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwar...p;os=2093〈=en Łukasz : Czy próbował Pan z tej strony? http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwar...product=3689885 Dariusz z : na tej stronie nie ma sterowników do chipsetu tego notebooka Dariusz z : jedynie video driver Łukasz : W takim wypadku mogę zaproponować dwa rozwiązania. Dariusz z : dokładnie chodzi mi o sterownik sieci LAN Dariusz z : który jest razem z nforce Łukasz : Jednym jest kontakt z rynkiem gdzie został zakupiony laptop w celu uzyskania płyt recovery z których może Pan przywrócić system. Łukasz : A drugie rozwiązanie to wysyłka laptopa do serwisu w celu przywrócenia ustawień fabrycznych laptopa. Dariusz z : oba rozwiązania stawiają w złym świetle firmę HP Dariusz z : chodzi o zwykły terownik chipsetu nforce zainstalowany w notebooku Łukasz : Niestety z wyjątkiem linku który Panu podałem nie posiadam więcej informacji odnośnie sterowników. Wszystkie sterowniki potrzebne zawieramy zawsze na partycji recovery. Łukasz : Sterownik który Pan instaluje nie jest przystosowany do Pańskiego modelu dlatego może on nie działać poprawnie. Dariusz z : jak mogę pobrać sterownik z tej partycji Łukasz : Sterowniki są instalowane automatycznie z partycji recovery i niestety nie ma możliwości wyciągnięcia ich ręcznie. Dariusz z : ok, to wiec jak mogę uruchomic proces automatycznego przywracania sterowników Łukasz : Czy formatował Pan partycje c bądź zmieniał jej rozmiar? Dariusz z : tak, podstawową Łukasz : W takim wypadku usunął Pan plik który odpowiada za startowanie partycji recovery. Dlatego niestety klawisz F11 nie reaguje. Łukasz : Niestety w tym momencie pozostają tylko dwie opcje które przedstawiłem. Dariusz z : tak wiem, ale partycja HP_recovery nie zostala usunięta Dariusz z : czy istnieje w inny sposób mozliwosc uruchomienia partycji recovery Łukasz : Niestety tylko ten plik. Dariusz z : czy nie dało sie juz bardziej skomplikować problemu przez Państwa firme? Łukasz : Wpełni rozumiem Pańskie rozczarowanie. Niestety ja przekazuje tylko informacje które mi podano. Dariusz z : jestem troche zniesmaczony podejściem firmy HP do nowych produktów. Łukasz : Niestety nie mam możliwości obejścia tego. Dariusz z : ok, dziękuję za pomoc. W ten oto sposób firma HP straciła zaufanie klienta, który oczywiście postara się "pokazać" swój problem szerszemu gronu. Łukasz : Rozumiem. Ja rozumiem ze brak do XP, ale żeby nie można bylo w normalny sposób otrzymać sterów do produktu który niby jest wspierany to troche bydło. Macie jakiś pomysł jak rozwiązac problem sterów? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 (edytowane) A na stronie producenta chipsetu nie ma? Sprawdź Everestem co to dokładnie za chipset a potem szukaj na stronie nVidii. Jak czegoś nie rozumiesz to pytaj. Pozdrawiam. Edytowane 12 Czerwca 2008 przez AK-105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chryst Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 AK-105 opisane przez Ciebie czynności były wykonane przed rozmową na czacie z konsultantem HP. na stronie nv odsyłają do firm produkujących kompy. (nVIDIA MCP67 - Lan Controller (PHY: Realtek RTL8201CL/CP) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 AK-105 opisane przez Ciebie czynności były wykonane przed rozmową na czacie z konsultantem HP. na stronie nv odsyłają do firm produkujących kompy. (nVIDIA MCP67 - Lan Controller (PHY: Realtek RTL8201CL/CP) Wpisz w goglu RTL8201CL i na pewno coś znajdziesz. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexx Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Witam, miałem ten sam problem. Rozwiązanie jest tutaj: http://forums12.itrc.hp.com/service/forums...hreadId=1230792 W skrócie: 1. Instalujemy nFORCE (zawiera m. in. sterownik LAN) z linka na w/w stronie (żaden inny nFORCE CHIPSET nie zainstaluje nam karty sieciowej, TYLKO ten. 2. Drugi link ma sterowniki do NIEZNANE URZĄDZENIE - jest to HP QUICK LAUNCH BUTTON. Jak nie wiesz czegoś - pytaj. Pozdrawiam, Alexx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 to co robi HP z nowymi produktami jest śmieszne, też mam lapka ze stanow dv9700t i miałem taki sam problem, po wielu trudach odnalazłem sterowniki do wszytkiego trwało to cały dzień heh... czy tak ciężko jest dołączyć płytkę ze sterownikami do systemu, nie mogę tego pojąć, kupując laptopa za prawie 4 tyś zł na polskim rynku mam się babrać w jakieś ściąganie sterowników z 15 stron internetowych w przypadku sformatowania partycji? naprawdę śmieszne podejście do klienta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...