Skocz do zawartości
D3NV3R

9600gt Vs 9600gso-768

Rekomendowane odpowiedzi

Około miesiąc temu założyłem temat pytający o właściwe części do komputera dla kuzyna.

Teraz sytuacja się nieco zmieniła, ponieważ kilka części uległo zmianie, a kilka już posiadam.

Już mam:

- Intel Core 2 Duo E6320 (wyrwałem niemal za pół-darmo na brytyjskim eBay'u)

- Geil Black Dragon 2x1GB 800mhz/cl4 - sprawdzony potencjał OC - idą do 920mhz na cl4; cl5 nie sprawdzałem

- DVD-RW LiteON

Planuję dokupić:

- najprawdopodobniej procesor posadzę na Gigabyte EP35-DS3R albo ASUS P5K Pro

- zasiłka Corsair CNPS-VXEU450 450W na 100%

- HDD Samsung F1 320GB

- jakąś budę, ale to już mniejszy problem

No i największy dylemat sprawia mi karta graficzna. Wiem że komp na 100% będzie podłączony do Dell'a UltraSharp 2408WFP 24", co oznacza rozdziałke 1920x1200. W grę wchodzi wszystko o cenie podobnej do 9600GT. W 8800GT już nie chcę inwestować (mimo że jest to opłacalne), ponieważ komp nie będzie zbyt często używany do naj-najnowszych gier (od tego będzie PS3 podłączone do tego monitora przez DisplayPort). Ważne jest aby poszedł na nim ProStreet na max'ie i gry pokroju CoD4, też bez redukcji detali. Na pewno nikt nie będzie na nim próbował odpalać Crysis'a. Głównie CSS, ET:QW, F:FoW, CoD4 i być może Bioshock.

Przeglądałem oferty oraz testy. Moją uwagę (poza 9600GT) przykuł re-brandowany 8800GS czy 9600GSO. Oczywiście 384MB wydaje się mało do gry w takiej rozdziałce jak 1920x1200, ale po dłuższej wycieczce po eBay'u wpadł mi w oko 9600GSO w wersji z 768MB pamięci, co wydaje mi się dość rozsądne, zważywszy że już podstawowy 9600GSO nieźle daje popalić 9600GT (np. TUTAJ). Jedyne kwestie budzące moje wątpliwości to:

- czy 768MB przy 192 bit-owej nie będzie wąskim gardłem (tak jak 512MB vs 128bit) - żeby nie było nonsensu typu 8500GT z 1GB pamięci (która jest wolniejsza od 8500GT z 256...)

- jaką konkretną kartę możecie tutaj polecić

- najważniejsze - 9600GT czy 9600GSO-768 dla gry tylko w 1920x1200 (możliwa lekka redukcja detali, ale im szybciej tym lepiej przy dobrych detalach)??

EDIT: OC jak najbardziej wchodzi w grę ;D

Edytowane przez D3NV3R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie przed chwilą przeanalizowałem testy i opinie, i natrafiłem na następujące fakty:

- w trybach z AA 9600GSO wyraźnie przegrywa, ale wydaje mi się że przy 1920x1200 nie ma potrzeby na AA wyższe niż 2x (chyba że się mylę, to niech mnie ktoś poprawi)

- 9600GSO 768MB jest produkowane tylko przez Palita, więc karty: Gainward, Palit, Inno3D i XpertVision są do kupienia...

- ponoć 9600GSO w wersji 768MB ma niessamowicie podkręcalne pamięci (piszą o tym w tej recenzji): "...If that card overclocks as well as the 768MB cards seem to, it could be a excellent budget -- yet still quite fast -- gaming card..."

Jest ktoś to w stanie potwierdzić???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi