jacepaw Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 (edytowane) Mój sprzęt to Phenom Quad-Core 9850 BE i płyta główna GA-MA790FX-DQ6, nic nie kręcone .. taką wysoką temperature wykazują dwa programy: CPUID Hardware Monitor a to odczyt z SpeedFana Skąd taka wysoka temperatura 93oC i co może się tak nagrzewać ? Czyżby uwalony czujnik na płycie głównej? Zaznaczam, iż system pracuje stabilnie, nie ma zadnych restartów ani zawieszeń (przynajmniej do tej pory). I dodatkowe odczyty ... teraz wskazania programów po godzinnym "męczeniu" Orthosem procesora Już tutaj daje się zauważyć rozbieżności we wskazaniach temperatur ... czy przy tak wysokiej temperaturze cokolwiek miałoby prawo jeszcze "żyć" ? czy to przekłamania programów (chciałbym miec taką nadzieję) ? Najprawdopodobniej to temperatury na mostku północnym. Jakie polecilibyście chłodzenie na żebrowane radiatory sekcji zasilania i mostka północnego na tej płycie. Czy nie przejmować sie tymi temperaturami i je zbagatelizować? Edytowane 13 Czerwca 2008 przez jacepaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Sekcja zasilania, mosfety wytrzymują generalnie do 125st. C Jak dotkniesz będą parzyły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacepaw Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 (edytowane) Pytanie chyba teraz najważniejsze ... czy powinienem się zacząć martwić jesli to "rzeczywista" temperatura, a jeśli tak, to jakie chłodzenie byście polecili :blink: P.S. Rzeczywiście radiator mostka północnego i zasilania są nagrzane mocno, na ile nie wiem, około 5 sekund mogę trzymać na nich swobodnie palec. Edytowane 13 Czerwca 2008 przez jacepaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 jak 5 sekund możesz trzymać to OK, prawdopodobnie program ciut zawyża, jak 2-3 sekundy i ból to wtedy trzeba nawiewu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacepaw Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Nigdy nie miałem potrzeby zakładania dodatkowego chłodzenia, dlatego mam pytanie wynikające z mej niewiedzy w tym zakresie. Niestety chipset NB jest naprawdę gorący w dotyku ... temperatura w iddle 98oC w stresie dochodzi do 109oC :sad: Czy jeśli chipset "padnie" przez takie temperatury uwzględnią mi to jako reklamacje ? Czy montować dodatkowe na już istniejące gigabyte i jakie polecacie ? Czy założyć na oryginalny radiator wentyl (choć nie za bardzo wiem jak go na nim zamocować) ? Czytałem recki z mojej płyty i jest chwalona za chłodzenie mosfetów ... czyżby u mnie trafił się wybrakowany egzemplarz ? Czy na takie temperatury mogę ją reklamować , czy z problemem musze uporać sie we własnym zakresie ? Mam miejsce na wentyl z przodu obudowy na wysokości dysku twardego, czy próbowac go tam zamocować ? Czy też chłodzenie powinno być bezpośrednio na samym chipsecie lub jak najbliżej niego ? Nadmieniam, system chodzi bez żadnych problemów, nawet pod duzym obciążeniem nic sie nie dzieje ... może ta temperatura jest wysoka ale mimo wszystko w normie, jak uważacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 nie ma opcji, żeby chipset miał 100-110st. C, wskazania są troche pomylone. Dla swietego spokoju wez wentylator powiedzmy 60mm i opaskami zaciskowymi/drutem przymocuj do chipsetu, bo i dodaj też wentylator z przodu budy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...