Skocz do zawartości
Kenji San

Co Wogóle Dają Radiatorki Na Pamięciach ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam udało mi się zdobyć drugą karte GF7600GT z Gigabyte. No i teraz jest tak:

GPU robi O/C na poziomie 630 na GPU, a pamięci jakimś cudem wyciągaj 1700 efektywnie.

I nasuwa mi się pytanie czy dołożenie radiatorków na pamięci zwiększą ich potencjalność na O/C ?? Bo przy taktowaniu 855 MHz (1710 efektywnie) zaczęło mi wywalać (ale to rzadko) arty w ATITool ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja. Ale żywotność pamięci i tak jest dużą nawet bez radiatorów.

Radiatory są koniecznością w wypadku gdy się stosuje bloki wodne na sam GPU. W przypadku AC nie są konieczne, ale nie zaszkodzą :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pograj chwilę w coś średnio/bardzo wymagającego jakieś pół godziny i dotknij pamięci. Zakres ich pracy jest mniej więcej taki, że jak lekko parzą warto dać na nie radiatorki. Nie musisz do tego wyłączać kompa, ale dotknięcie nóżki może (nie musi) skończyć się zwisem, inna sprawa w przypadku BGA (brak fizycznej możliwości dostępu do PINa, ale z tego co pamiętam GF76ooGT ma TSOPy). Jeszcze przed dotknięciem czegokolwiek dotknij obudowy komputera, żeby zniwelować różnicę potencjału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No grałem w już bardziej wymagającą gierkę (Clive Barker's Jericho) na taktach 580 na rdzeń i 1700 na pamięci

Po 2 godzinach grania nie doświadczyłem czegoś takiego jak arty. Spróbuje jeszcze z radiatorami i spróbuje podkręcić na 1800 MHz

Pozdro

Edytowane przez Kenji San

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi