Skocz do zawartości
radziuxd

Ożywić 5-letni Komputer ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Sprzęt jaki w tej chwili posiadam to:

CPU:

Intel Celeron 2.0GHz, Northwood, Socket 478 i zniewalające... 128kB Cache L2 ^^

RAM:

256 MB PC2700 DDR SDRAM (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-3-3-6 @ 133 MHz)

512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-8 @ 200 MHz) (2.0-3-3-7 @ 166 MHz)

Zasilacz:

'Rubikon' (xD) 300W

Klasa ATX:2.03

Reszty nie podaje, bo jej nie wymieniam ^^

No i cóż... nie stać mnie na nowy ;S

Chciałem dlatego tchnąć w niego troszkę życia i rozglądając się po sklepach i allegro znalazłem dla niego taki ratunek:

CPU:

INTEL PENTIUM 4 3.00GHz FSB 800 PRESCOTT

http://www.allegro.pl/item376813915_intel_...escott_box.html

nie sugerujcie się zbytnio tą aukcją.. ogólnie chcę kupić Pentiuma 4 3.0GHz lub 3.2GHz ale koniecznie z 1-megowym L2 i najlepiej PRESCOTTa

Ta aukcja to przykład.. można też wybrać coś bez pudła i dokupić cooler, ale tutaj zdecydowanie zachęcająca jest gwarancja 36 m-cy i fakt, że proc jest nowy.

RAM:

PATRIOT 2X1GB DDR 400MHZ CL3 H

http://www.infoglob.pl/sklep/podzespoly/78...28435/opis.html

Myślę, że w sam raz :)

Zasilacz:

MODECOM FEEL III 400W ILLUMINATION

http://www.infoglob.pl/sklep/podzespoly/23...35431/opis.html

Dobra cena, moc wystarczająca.. wiatrak 120mm, a to podświetlanie patrząc na cenę to gratis :D

Chciałem usłyszeć komentarze na temat tego pomysłu :)

Wpakować mam zamiar nie więcej jak 600 złotych i podkreślam, że nie chce nowego, choćby miał kosztować 800 albo 900zł :P

Pozdrawiam.

PS. Moja MoBo to: ASRock P4i45D :rolleyes:

Edytowane przez .RadziU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem usłyszeć komentarze na temat tego pomysłu :)

Wpakować mam zamiar nie więcej jak 600 złotych i podkreślam, że nie chce nowego, choćby miał kosztować 800 albo 900zł :P

Pozdrawiam.

PS. Moja MoBo to: ASRock P4i45D :rolleyes:

No cóż - lepiej kupic nowe bebechy - będzie szybciej i ... taniej :D

Proc chocby Celek E1200 (dwurdzeniowy - zjada każde PIV szczególnie po OC) ok 120PLN /ew E21xx od ok 160PLN/, oczko wyżej E4xx od ok 270/

Ram DDR2 2x1GB ok 150PLN

Mobo dobre GB ok 220PLN (przyzwoite już od ok 140PLN)

I tyle :D

Zasilator przyzwoite 300W spokojnie wystarczy

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie tu tkwi mój problem, że nie chcę nowego kompa, bo mój ojciec wyjdzie z założenia, że jak nowy to ma pociągnąć następne 5 lat.. i nie ważne czy będzie kosztował 1000zł czy 4000zł :P

A tak to wymieni się części.. komputer jeszcze pokaże na co go stać, a przed zimą znów się tatusia przyciśnie, że potrzeba nowy ;)

Poza tym.. jak już kupować nowy.. to dobry ;) Już mam na oku zestawik za 2700zł ale jak mówiłem... funduszy brak :P

Edytowane przez .RadziU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz kartę graficzną ? Bo jeśli nie grasz, to bym kupił :

Gigabyte MA78GM-S2H

AMD Athlon 64 X2 4800+

Aeneon 2GB (2x1GB) PC1066 CL5 X-Tune

Modecom MC-350ATX 2.0

RAZEM : 644 zł (ESC.pl)

Masz wtedy dobrą (jak na zintegrowane) kartę graficzną, która spokojnie pozwoli na oglądanie filmów w HD oraz granie w starsze tytuły. Jeżeli coś na Intelu :

Intel Pentium Dual Core E2180

Gigabyte P31-DS3L

Modecom MC-350ATX 2.0

RAZEM : 604 zł

Wtedy jednak byś potrzebował oddzielnej karty graficznej na PCI-Express - do oglądania filmów HD karta HD2400Pro/HD3450 wystarczy.

Powiedz, czy grasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie opłaca sie inwestować juz w ten komp ani grosza... wydajnosć będzie przeciwproporcjonalna do wydatku i zachodu...

Dokładnie NIE OPŁACA SIĘ ładowac kase w stare bebechy

Jak możesz wydac 600PLN na bebechy to co za roznica czy to bedzie kulawe PIV czy nowoczesny proc ??

Wymieniasz 3 elementy (ew + grafa) ze środka i tyle ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest taka opcja żeby kupić w miarę droższą płytę główną, a tańszy CPU i RAM, a potem z biegiem czasu wymienić bez problemu na 4 rdzenie i 4GB RAMu 1066MHz ?

Gigabyte MA78GM-S2H się nada na taki pomysł? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli pociągnołeś do tej pory na tym celku, to myślę żę te 2-3 lata będzie dla ciebie na wypasie z tym co podali koledzy.

Aha, jak kolega nie gra, to po co mu 2gb ramu ? Pewno surfuje po necie, ogląda filmy i słucha mp3

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam na marginesie, że zdałem właśnie do 2 klasy technikum informatycznego i teraz lub za rok mogą dojść do obsługi różne potrzebne programy związane z tym...

Na obecnym sprzęcie nie odważyłbym się nawet odpalić Virtualnej Maszyny ;]

Miguel707 - odpowiedz mi jeszcze tylko, czy do tej płyty głównej będę mógł za jakiś czas wcisnąć np. Phenoma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ja bym wzial najtansze dwujajkowe amd + mobo na 780g + 2 gb ramu i zasilacz jak ktos juz podawal MC350 albo GPS400.

I bedzie git Ojcu sie powie, ze komputer przeciez zostal ten sam bo obudowa dyski, napedy beda na swoim miejscu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Michaelius

Przecież ja właśnie to podałem :

Gigabyte MA78GM-S2H

AMD Athlon 64 X2 4800+

Modecom MC-350ATX 2.0

RAZEM : 644 zł (ESC.pl)

I tutaj sprzedajesz FX5500 i korzystasz z zintegrowanej i wydajniejszej karty graficznej z chipsetu 780G.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej to zobaczymy :)

Nie chcę zamawiać przez neta, a u mnie w Infoglobie (mam blisko i często kupuję) wyszło tyle:

GIGABYTE MA78GM-S2H 780G DUALDDR21066SATA2 AM2+ = 245.00 zł

AMD ATHLON 64 X2 4800+ 1000FSB AM2 = 170.00 zł

PATRIOT 2X1GB DDR2 800MHZ LOW LATENCY CL4 = 144.00 zł

ATX MODECOM FEEL III 350W = 90.00 zł

RAZEM = 649 :P

Może być? :D

Edytowane przez .RadziU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jednak wolałbym Intela.

Mobo - Gigabyte GA-G33M-S2 - 210zł

Proc - Intel E2200 - 205zł

Pamięci - 2x1gb Kingmax 1066 - 120zł

Zasilacz - Modecom MC-350 - 80zł

I mucha nie siada :) Na starcie masz wyższą wydajność niż z AMD, support pod Penryny jest, a fajnego Quada sobie kiedyś tam możesz wsadzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I mucha nie siada :) Na starcie masz wyższą wydajność niż z AMD, support pod Penryny jest, a fajnego Quada sobie kiedyś tam możesz wsadzić.

Wyzsza wydajnosc proca bo grafika bedzie gorsza. Zreszta na mobo AMD tez spokojnie wsadzisz ich quady pozniej jak bedziesz mial taka ochote i masz niezerowa szanse , ze pojda tam tez procki pod am3 czego o intelu i nehalemie napewno nie da sie powiedziec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyzsza wydajnosc na starcie pojdzie na programowe operacje tej ułomnej intelowskiej grafiki..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, ale czytaj, co do ciebie piszą. NIE FEEL! Modecom MC-350.

Do takiego słabego zestawu feel III będzie wręcz idealny. W prawdzie zasilacz nie top-klasa, ale taki sprzęt pociągnie z palcem w pupie + ma wszystkie niezbędne zabezpieczebua. Ja jestem na "tak". Jak możesz wziąć MC-350 to weź, ale jak nie ma (bo w małych sklepach zazwyczaj nie ma) to możesz spokojnie brać tego feela 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyzsza wydajnosc na starcie pojdzie na programowe operacje tej ułomnej intelowskiej grafiki..

To można na CPU oszczędzic (niewiele słabszy E1200) i za zaoszczędzoną kase kupic jakąś grafe (7300/8400 czy cokolwiek ...)

Albo darowac sobie tego GB i wziąc np Gigabyte GA-G31M-S2L za ok 140PLN i oszczędzic kolejne kilkadziesiat PLN na grafe ( za 200PLN można juz kupic coś do okazyjnego pogiercowania ...)

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Panowie... zaraz się okaże, że całkiem nowego kompa będę miał za te 650 zł :P

Cóż, w takim razie się zastanowię jeszcze co z tą grafiką. Dzięki za cenne rady :)

Tak na marginesie... również wolałbym AMD, ale Intelowcy dookoła piorą mi mózg haha :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi