KRISTERS Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 (edytowane) Witam! Mam do Was szybie pytanie: czy opłaca się dorzucać 110zł do 4GB czy różnica w wydajności nie będzie tego warta? Jak to jest bo kurde nie wiem czy kupić 2GB i zaoszczędzić kasy czy już dorzucić i mieć te 4GB które będą na XP SP2? Bo zastanawiam się nad OCZ Platinum lub Reaper 2GB lub Mushkinami 2x2GB EM? Kupuje jeszcze Karakorum na procka i bude Antec Three Hundred i to byłby mój zestaw na dość dłuuugo bo raczej do wszystkiego będzie ok (oprócz najnowszych gier) czyli jak dużo wydajniej jest z 4GB czy nie? Bo myśle ze wówczas bym wyłączył pamięć virtualną na dysku i byłby cichy. To jak to jest? Dzięki za odpowiedzi Edytowane 14 Czerwca 2008 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Windows XP 32bit wykrywa ok. 3GB MAX, więc takim sposobem ok. 1GB nie będzie wykorzystane. Sposobem na to jest jedynie 64bitowy system operacyjny (Win XP 64bit, Win Vista 64bit). Z tych trzech modułów, to bym wziął Mushkiny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Znalazłem coś takiego: Win XP Obsługuje najwyżej 3,2 GB, jak wszystkie 32-bitowe systemy M$, bez włączonego PAE. Jeśli będziesz chciał korzystać z 4GB musisz to właśnie włączyć. Albo używać systemu 64-bitowego. Spróbuj poczytać o tym: http://www.microsoft.com/technet/prodtechn...9.mspx?mfr=true i tutaj też: http://www.microsoft.com/whdc/system/platf...PAE/pae_os.mspx Jeśli Twój sprzęt to obsługuje to zadziała i pod XP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 no ale czy opłaca się właśnie dla tego 1GB więcej kupować 4GB? Czy jest spora różnica w wydajności, bo nie wykluczam że za trochę kupie Viste 64bit ale na razie lubie XP :D No bo 2x2GB nawet jak wykrywa >3GB to śmigają w Dualu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Tak. To nie ma nic do rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Windows XP 32bit wykrywa ok. 3GB MAXNa to akurat nie ma reguły. Jednym wykrywa niecałe 3GB; innym równe 3; jeszcze innym 3,25 a np. mnie 3,5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Ja bym dołożył do 4GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Ja też bym na Twoim miejscu dołożył do ramów 2x2GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 wiecie jednak po zastanowieniu wole dorzucić na wakacje 120zł niż dawać na pamięć :D kupie najprawdopodobniej OCZ platinum CL4 2x1GB za które zapłace coś koło 150zł bo dla 1GB więcej nie opłaca mi się dawać 120zł tak mi się wydaje. A teraz mam 1GB i nie jest tak źle choć na pewno szybkie 2GB przyspieszą kompa. Zresztą wydaje mi się że nie wykorzystam 4GB i na darmo wydam kase. A tak z 2GB i e2160 na 3GHz to będzie bardzo zrównoważony zestaw, bo nie ma co się oszukiwać 4GB ramu to chyba do Quadów by się przydało. Bo mam nadzieje że te ramy pójdą na mojej płycie? Jak ktoś ma to proszę o odpowiedz? Dzięki za podpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Powinny bez problemu pójść. Kup 2x1GB a te GoodRamy co teraz masz możesz zostawić. Nie wiem czy będzie działać to na P31 bo ta płyta ma problemy z dwustronnymi koścmi (jak wszystkie banki są obsadzone). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Mądry wybór, bo wakacje faktycznie ważniejsza rzecz niż ładowanie się gry o 5% szybciej, ale nie bierz OCZ platinum, ani żadnych innych OCZ bo są badziewne. Weź sobie najtańsze goodramy albo kingstony 667 cl5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...