Skocz do zawartości
Myniu

Partycje na dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar podzielic sobie dysk na nastepujace partycje napiszcie co o tym sadzicie.

C - fat16 2GB - winda XP

D - fat16 770MB - pagefile

E - fat32 reszta HDD - cala reszta

Mam dysk Maxtor ata 133,40GB

Dysk C i D bedzie nieruszany wszystko bede insalowal na E

Koncepcja jest taka zeby uzyskac maksymalana wydanosc

CO o tym sadzicie?

Czekam na wasze spostrzezenia

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do kitu!!!! bedziesz miec problem z partycja C windows to nie tylko sam w sobie system poniewaz kiedy doinstalujesz reszte softu jego rozmiar powiekszy ci sie znacznie wiec 2 GB to stanowczo za malo.

Przeciez napisalem ze soft bedze instalowal na E zeby niezasmiecac C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do kitu!!!! bedziesz miec problem z partycja C windows to nie tylko sam w sobie system poniewaz kiedy doinstalujesz reszte softu jego rozmiar powiekszy ci sie znacznie wiec 2 GB to stanowczo za malo.

Przeciez napisalem ze soft bedze instalowal na E zeby niezasmiecac C

ROTFL a myslisz ze po co sie mowi "instalowac"??? Jesli instalujesz jakikolwiek soft na obojetnie jakiej partycji program ten wrzuca ci odpowiednie pliki do katalogu c:windowssystem (glownie) są to takie pliki dzięki którym program moze dzialac w danym systemie. Jesli mi nie wierzysz to sprawdz rozmiar katalogu "windows" zaraz po instalce i po jakims tygodniu/dwoch uzytkownia zobaczysz jak wzrosnie jego rozmiar. Zreszta jakby bylo tak jak mowisz to winda nigdy by sie nie sypala/zapychala itd. itp.

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje podzielic na 3 partycje:

1. 5GB NTFS - WinXP, Office itp.

2. 10 GB NTFS - na DOWNLOAD

3. Reszta Fat32 - inne aplikacje, filmy, gry, dokumety - do ktorych powinienes miec dostep z DOSu przy awarii systemu.

ja tak mam i sie sprawdzilo nie raz

pozdrawiam

ps. skad pomysl na fat16?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"ps. skad pomysl na fat16?"

fat16 - to przedewszystkim szybkosc jest szybszy od fat32 o NTFS juz niewspomne,a mi przedewszystkim zalezy tylko na wydajnosci pliku wymiany windows i w ogole calego systemu,a na E bede mial bezpiecznie zgromadzone reszte danych.

Wrazie czego (jak sypnie sie winda) szybki formacik c i d i po sprawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje podzielic na 3 partycje:

1. 5GB NTFS - WinXP, Office itp.

2. 10 GB NTFS - na DOWNLOAD

3. Reszta Fat32 - inne aplikacje, filmy, gry, dokumety - do ktorych powinienes miec dostep z DOSu przy awarii systemu.

ja tak mam i sie sprawdzilo nie raz

pozdrawiam

ps. skad pomysl na fat16?

ja mam dokladnie tak samo 5, 10, reszta ale osobiscie nie polecam systemu NTFS jesli chodzi o wydajnosc zostaje w tyle za fat32 nie mowiac o fat16 kolega wyraznie zaznaczyl ze chodzi mu o wydajnosc

pozdrav

LAgier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi