malydok Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Komputer jest roczny, problemów z przegrzewaniem wcześniej nie miałem. Kręcony z 1,8 na 2,4GHz gdzie działał stabilnie przy niezmienianym napięciu 1,325V. Core temp wskazuje w idle 63-67 st a w stresie grubo przekracza 80 (i to po powrocie do 1,8ghz). Temperatura wskazywana przez bios to 56st. Jak włączam trudniejszą dla kompa grę np CoD4 to po około 4 minutach mam czarny ekran i padnięty komp, zupełnie jakby odcieli zasilanie. Możliwe że coś zrypałem przy nakładaniu pasty na procka, a możliwe że już coś się spaliło. Jakie są Wasze opinie? Mój zestaw: proc Core2Duo E4300 mobo Asus P5N-E SLI zasilacz Chieftec 450W grafa Palit Geforce 7900GS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkoz11 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Kiedy ostatnio czyściłeś radiator od procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Jest dużo możliwości: 1. Źle założony radiator. 2. Za dużo pasty termo. 3. Zanieczyszczony radiator. 4. Walnięta czujka. TO chyba tyle :P Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Czujka odpada skoro pisze, że komp się wyłącza. Nałóż jeszcze raz pastę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Ja stawiam na źle założony radiator... Jeśli to BOX, to miałem podobny problem bo źle docisnąłem kołeczki i miałem po 50*C w BIOSie ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malydok Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 radiator to AC Freezer 7 Pro więc do niego nie można mieć zastrzeżeń. Na pewno dobrze wskoczył bo były 'kliki'. Czysty jest jak nówka. Jakbym założył go źle to już rok temu bym miał takie temperatury, a nie miałem. Pastę (zalman ZM-STG1) próbowałem nakładać kolejny raz, całkiem możliwe że nie do końca usuwam starą pastę bo robię to chusteczką. Pasta jest na pędzelek i kilka warstw jej nałożyłem, ale wątpię żeby to było za dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 radiator to AC Freezer 7 Pro więc do niego nie można mieć zastrzeżeń. Na pewno dobrze wskoczył bo były 'kliki'. Czysty jest jak nówka. Jakbym założył go źle to już rok temu bym miał takie temperatury, a nie miałem. Pastę (zalman ZM-STG1) próbowałem nakładać kolejny raz, całkiem możliwe że nie do końca usuwam starą pastę bo robię to chusteczką. Pasta jest na pędzelek i kilka warstw jej nałożyłem, ale wątpię żeby to było za dużoZdejmij proca i zobacz czy pasta równo jest rozprowadzona, w przeciwnym wypadku wiadomo że radiator gdzieś odstaje. Potem spirytus w łape i wyczyść procesor i podstawe radiatora. Nałóż cienką warstwę pasty. No i powiedz jakie tempy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malydok Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zdejmij proca i zobacz czy pasta równo jest rozprowadzona, w przeciwnym wypadku wiadomo że radiator gdzieś odstaje. Potem spirytus w łape i wyczyść procesor i podstawe radiatora. Nałóż cienką warstwę pasty. No i powiedz jakie tempy Zrobiłem dokładnie to co napisałeś. Ale dopiero teraz zauważyłem, że radiator nie był do końca dociśnięty do procka (co jest dziwne, bo wszystko było ładnie założone). Udało mi się go docisnąć i ... 40 stopni :) Powiedzcie mi jeszcze tylko, w którą stronę powinien być zamocowany radiator (wiatrak wieje w lewo, w stronę obudowy, czy w prawo, do srodka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 (edytowane) Jak otwierasz budę do wentylator ma być po prawej, tak aby ciepłe powietrze uciekało po za obudowę z lewej pod zasilaczem http://www.mod-planet.com/index.php?module...&pageid=922 tu masz foty, z fryzjerem nie chciało mi się szukać :P Edytowane 16 Czerwca 2008 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...