Guardian_McLeavy Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 (edytowane) Witam! Coś się stało z moją klawiaturą w laptopie i nie potrafię stwierdzić czy jest to usterka mechaniczna, czy coś innego. Otóż, przestał mi działać klawisze: F11, 8, i, j, k, ,, strzałka w dół (być może jeszcze jakieś funkcyjne jak f_numerek, ale nie zdążyłem tego stwierdzić). Lecz po jakimś czasie spostrzegłem, że pisząc coś dosyć szybko literki te wstukują. Okazało się, że gdy wcisnę spacje i będę ją trzymał i pisał, tak jakby była shiftem, wtedy wszystkie owe niedziałające klawisze wracają do życia. Sprawdziłem niezależność od systemu, w BIOSie jest dokładnie tak samo. Zastanawiałem się, czy jakoś mapa klawiatury się nie przestawiła, albo coś w tym stylu, w każdym razie nie mam pojęcia co się dzieje. Jeżeli ktoś ma jakieś rozwiązanie, albo inny sposób diagnozy problemu to bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam, jeżeli coś jest niezrozumiałe proszę pisać. P.S. Piszę post właśnie z laptopa, podłączyłem zewnętrzną klawiaturę pod USB, i tutaj nie ma problemu z używaniem tych literek. Źle to raczej wróży ;/ Edytowane 15 Czerwca 2008 przez Guardian_McLeavy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 (edytowane) Na początku możemy wykluczyć kwestie softwarowe. Jeżeli laptop jest na gwarancji, wyślij go do serwisu. Jeżeli nie jest, to ściągnij instrukcję serwisową, wyjmij klawiaturę i zobacz czy jest dobrze podłączona. Klawiaturę z płytą główną powinna łączyć taka mała tasiemka. Jeżeli nie jest dobrze dociśnięta, to powoduje różne anomalie. Pozdrawiam. Edytowane 15 Czerwca 2008 przez AK-105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...