Trzelpy Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Witam forumowiczów. Napiszę wszystko w logicznym porządku ;) Przed instalacją Windowsa XP Profesional oczywiście F6 i instalacja sterów od Sata. Później instalacja systemu, instaluje także sterowniki mostka południowego. Resecik. Po włączeniu w biosie opcji AHCI zaraz przy próbie załadowania systemu robi się reset. Nie mam pojęcia gdzie popełniam błąd. Wszystkie sterowniki najnowsze, bios także. System łyknął sterowniki z dyskietki, ale najwyraźniej nie działają. Kombinowałem ze sterownikami z płytki instalacyjnej, to samo. Czy błąd może powodować fakt, że na drugiej partycji na dysku były jakieś dane? Czy integracja sterów z instalatorem systemu przez nLite może coś pomóc? Wieczorem spróbuje jeszcze z instalką XP Home. Mostek południowy to oczywiście stary SB600. Dysk Samsung hd322hj. Z góry dziękuje za wszelką możliwą pomoc, przepraszam modów jeśli temat jest nie tam gdzie trzeba lub już był ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master_electronic Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Ja ta sie nie znam, ale zrobiłeś jeden poważny błąd. Opcje w biosie sie zaznacza przed instalacją systemu. Potem f6 i dopiero instalacja B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekW Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 (edytowane) Zainstaluj Vistę tam nie ma tego problemu ,albo nowszą wersje Windows XP która zawiera pewną ograniczoną obsługę AHCI/SATA :wink: Edytowane 28 Czerwca 2008 przez DarekW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof036 Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Zrob tak: 1. Ustaw w biosie AHCI MODE 2. Przygotuj dyskietke ze sterownikami sata 3. Podczas instalacji WIndows XP wcisnij F6 - po pewnym czasie poprosi cie o lokalizacje sterownikow - jesli instalujesz Windows XP 32 bit to wybierasz AHCIX86 - jesli Windows XP 64bit to AHCIX64. Wybierasz tylko 1 sterownik zaleznie od systemu! 4. Instalacja idzie dalej, mozesz wyjac dyskietke, wszystko powinno dzialac... Jesli chcesz korzystac z AHCI i Windows XP musisz przestawic tryb pracy SATA na AHCI przed instalacja i obstawiam ze tego nie zrobiles i dlatego masz problem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trzelpy Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Witam, Przepraszam, że tak późno odpisuje, ale zwyczajnie zapomniałem podziękować za pomoc. Rzeczywiście, mój błąd i to lakoniczny. AHCI włącza się przed instalacją, a nie po. . . Co ciekawe, to pomimo że moja instrukcja od płyty głównej omawia tą kwestię szeroko, to nijak z niej wyczytać, że taka kolejność ma być zachowana. Czasem rozwodzimy się nad szczegółami, a zapominamy o rzeczach podstawowych. . . ;) Dziękuje za pomoc forumowiczom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...