Skocz do zawartości
Gość Kruczek

Ocena Zastawu 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam zamiar złożyć sobie pod koniec czerwca PC przeznaczony do gier, oglądania filmu i takie tam. Głownie chce żeby mi służył na dobre parę lat :wink: . Mam na ten cel 3000 zł (mogę dorzucić parę złotych w ostateczności). Ułożyłem sobie coś takiego:

Procesor: Core 2 Duo E8400 - 506zł

Płyta główna: Asus P5K-E/WIFI-AP (P35 2xPCI-E SATA2 DDR2) - 397zł

Pamięć: PDP Patriot 4GB 800Mhz [2x(2x1024)] - 256zł

Nagrywarka: LG GH-20LS15 SecurDisc LightScribe SATA - 103zł

Dysk twardy: Seagate 500GB 7200obr. 32mb - 249zł

Karta graficzna: Asus GF9800GTX - 987zł

Zasilacz komputerowy: Corsair 550V CMPSU-550VXEU - 250zł

Mysz: A4-Tech X-710MF - 59zł

Klawiatura: A4-Tech KL-23MU - 41zł

Czytnik wewnętrzny: ModeCom CR-102 - 41zł

Razem: 2 889zł :wink: (+obudowa = ok.3000zl)

Komputer przeznaczony do gier, ale także chciałbym go troche podkręcić. Największe zastrzeżenia mam do zasilacza (nie znam sie na nich) ale myślę że powinno być więcej voltów ;p. I proszę o namiary na jakieś tanie ale za razem bardzo dobre chłodzenie. Z góry dziękuję :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek : może być (chociaż masz zamiar kręcić to 7200 by wystarczył za 350zł oem + pentagram karakorum za 80 )

mobo: Asus P5Q pro (p45) 360zł lub foxconn p35a-s 270zł lub dfi dk lanparty 370zł

ram : Mushkin 2x2GB 800MHz EM 270zł

napęd: Pioneer DVR-215 SATA 110zł

hdd: samsung f1 640G 265zł

grafika: 8800GTS (asus za 670zł )

zasilacz: może być

mysz i klawiatura to już względem upodobania ale widziałem na allegro taki zestawik http://allegro.pl/item377335527_a4tech_x_7..._mega_zest.html

buda : cm elite 33* za 120zł , sharkoon releb 9 value za 180zł albo antec 300 za 200zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na koniec czerwca to nie ma co oceniać. Dzisiaj premiera nowych dzieci nVidii i dopieru później można pomyśleć o złożeniu zestawu. Ale z tego co wybrałeś to grafa do d... bo za 525zł masz 8800GTS który po OC jest wydajniejszy niż 9800GTX, płyta do zmiany, nagrywarka również, i RAM. Reszta może zostać. Zasilacz jest jak najbardziej OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... A co byście powiedzieli na 2xGF9600GT połączone w SLI?? Albo może zamiast tej 8800GTS to 8800Ultra?? :wink: A co do tej płyty główniej w czym ta moja jest gorsza od tej Asus P5Q pro (p45) lub Foxconn p35a-s. Słyszałem że na tej mojej płycie głównej bardzo dobrze sie kręci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli najlepszym dla mnie kompem będzie:

Procesor: Core 2 Duo E8400

Płyta główna: Asus P5Q PRO (P45 2xPCI-E SATA2 DDR2)

Dysk twardy: Seagate 500GB 7200obr. 32mb

Zasilacz komputerowy: Corsair 550V CMPSU-550VXEU

Karta graficzna: Asus GF8800GTS

Pamięć: ( jeszcze sie nie zdecydowałem :( )

Nagrywarka: Pioneer DVR-215 SATA

Nie wiem jeszcze do końca co mam wybrać z tych pamięci. W Częstochowie nie ma żadnego sklepu gdzie były by te Mushkin :sad: A przez Allegro nie chce kupować. A te Patriota są takie złe?? Doradźcie mi z tymi Ram, bo to ostatnia rzecz jaka mi została :wink: Z góry dziekuję.

Aha i jeszcze jedno czy ta płyta główna Asus P5Q PRO ma dobrą kartę dźwiękową i sieciową?? :)

Edytowane przez Kruczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dźwiękówka i sieciówka będą całkowicie wystarczające. jeśli Ci nie będzie odpowiadać zawsze możesz dokupić.

i nie upieraj się tak przy tym Seagate - Samsung F1 640GB będzie lepszy. a co do Patriotów to ja z nimi problemów nie mam ale jak będziesz chciał kręcić to niestety kiepsko latają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba to już ostateczny zestaw:

Procesor: Core 2 Duo E8400 - 506zł

Płyta główna: Asus P5Q PRO (P45 PCI-E SATA2 DDR2) - 266zł

Dysk twardy: Samsung F1 640GB 7200obr. 16mb - 263zł

Zasilacz komputerowy: Corsair 550V CMPSU-550VXEU - 250zł

Karta graficzna: Asus GF8800GTS -722zł

Pamięć: Mushkin HP2-6400 2x2 GB - 305zł

Nagrywarka: Pioneer DVR-215 SATA - 94zł

Razem: 2406zł :rolleyes:

Jeszcze do tego muszę dokupić jakąś budę i chłodzenie. Myślę nad Scythe Mugen - 149zł. Dziękuje wszystkim za pomoc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie opłaca się brac tego Asusa, za 150zł taniej masz Evga z 10 letnią gwarancją (po np. 2-3 latach zawsze łatwiej sprzedać grafikę jeszcze na gwarancji) a za zaoszczędzone pieniądze kupisz od razu Mugen-a

Gdzie znalazłeś takie tanie mobo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.x-kom.pl :wink:

W tym sklepie widzę że kosztuje 446zł a nie 266zł jak podawałeś a szkoda bo już bym zamówił

dzikidaniel ja bym wolał dopłacić parę złotych żeby za te 2 lata sprzedać ją drożej z gwarancją. Zdziwiłem się że pomimo ze masz Evga polecasz IMHO gorszą w wykonaniu Inno3D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no tak sorka z pomyłkę :oops:

Potrzebuje jeszcze jednego komponentu. Jest nim monitor LCD 19. Czy moglibyście mi doradzić jakiś bardzo dobry monitor w rozsądniej cenie. Słyszałem o LG że są najlepsze (nie znam się) . Tak najlepiej 500-700zl :wink: No chyba że są tańsze a lepsze, to by było najlepiej :razz: Od razu mówię że nie potrzebny mi pivot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzikidaniel ja bym wolał dopłacić parę złotych żeby za te 2 lata sprzedać ją drożej z gwarancją. Zdziwiłem się że pomimo ze masz Evga polecasz IMHO gorszą w wykonaniu Inno3D

Polecam bo różnica między modelami 8800GTS jest początkowe taktowanie i naklejka na radiatorze oraz dodatki. Wykonanie jest identyczne, bo jak ma być inne skoro wszystko jest referencyjne? Poza tym jeśli ktoś chce trzymać grafike 2 lata to powodzenia. Na obecną chwile można przypuszczać że GT200 będzie mogło chwile potrzymać podobnie jak 8800GTX.

Kruczek zajżyj w przyklejone zestawy. Tam sa polecane mnitorki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to podstawowe chłodzenia da sobie rade z OC (w takiej większej mierze)?? Jeżeli nie to jakie chłodzenie kupić <_<

Nie potrzeba, standardowo w 8800 wiatrak lata na 60% i tak wystarczy do chlodzenia, zawsze mozesz programowo (RivaTuner np) zmienic na 100% i ciagnac wzwyz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ajjjj to już nie wiem co mam wybrać :mad: Czy tego GF 8800GTS czy Radeona 4850 ?? Jest jakaś różnica miedzy nimi w podkręcaniu, wydajność w grach?? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są już jakieś gotowe modele z tymi chłodzeniami?? Czy indywidualnie trzeba to zakładać??

A może lepiej tego radka 3870??

Edytowane przez Kruczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asus miał wydać jeżeli już nie wydał wersji z lepszym chłodzeniem a jeżeli chcesz mieć takie rezultaty jak napisałem wyżej to zainwestuj w radiator auras fridge na pasywnym chłodzeniu jest dużo lepszy niż boxowe chłodzenie a po dołożeniu wentylatora jakiejś dobrej firmy ma się bardzo chłodną kartę

Edytowane przez scoobydoo19911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze ostatnie pytanie już z innej beczki :wink: Znalazłem 2 karty MSI GF 8800GTS. Pierwsza wersja jest standardowa a druga po fabrycznym OC i mam takie pytanie czy w tej wersji po OC jest coś lepszego od tej standardowej nie chodzi mi tu o taktowanie itp. ale np. o chłodzenie. Czy po prostu ta wersja po OC jest to zwykłe podkręcenie tej karty ze standardowej wersji?? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi