Skocz do zawartości
adek755

Jaki Dysk Twardy Na Ata Zakupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam obecnie dysk twardy Western Digital WD800JB. Dysk mam od 5 lat i ma "przebieg" 7121 godzin, czyli około 9 miesięcy \ 296 dni ciągłej pracy. HDD spisuje się wyśmienicie! Nie raz transportowany był w celu przenoszenia danych i mimo to trzyma się świetnie! Twardziel jest cichy i bardzo chłodny - 3 godziny zwykłej pracy na PC bez wentylatora chłodzącego dysk i 30*C to przyzwoity wynik jak na 5 letni dysk. Naprawdę bardzo zadowolony jestem z tego dysku.

No dobra, skończę z opisem swojego obecnego dysku i przejdę do tematu.

Zamierzam kupić nowy dysk pod interfejs ATA o większej pojemności 200-300GB, a tego sprzedać. Mimo że zadowolony jestem ze swojego WD, to słyszałem nie raz, że dyski tej firmy padają jak muchy po jakimś czasie ni stąd ni z zowąd, dlatego pomyślałem, że może znajdę coś innego, lepszego.

No więc jaki dysk pod ATA 200-300GB nowy, do 160zł polecacie mi? Zależy mi na bezawaryjności i szybkości, a mniej na wydzielanym cieple i głośności pracy.

Proszę o każde sugestie w tej sprawie.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zbynia wg. mnie glupie posty piszesz. juz drugi post o podobnej trsci w ostatnich kilku tematach. Uzytkownikowi zalezy na dysku ATA byc moze nie ma w ogole kontrolera SATA wiec nie wciskaj mu ze ma kupowac SATA.

Jesli o mnie chodzi to polecam Seagate(troche sie grzeja ale to mowiles ci nie przeszkadza) chociaz polecam przejrzenie komentarzy w sklepach internetowych z tego wzgledu ze co dysk to troche inne jego wlasciwosci. Sa serie ciche sa serie glosne wiec czytaj uwaznie opisy. Ja mam Seagate 160 GB i jest cichy sam w sobie, grzeje sie strasznie niestety. No i niestety troche chrupie. Ale jest o niebo cichszy od tego twojego bo mam dokladnie ten sam :P

W skrocie wybierz:

Przejrzyj oferty, poczytaj komentarze na stronie sklepu ewentualnie wybrane modele poszukaj na forach internetowych i poczytaj co ludzie o nich pisza ;]

P.S.

Starego dysku bym nie sprzedawal. Dostaniesz jakas tam przypuszczam smieszna kwote a tak masz duzego pendrive ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam podobny dylemat, tylko kontroler SATA i dysk do niego odpada całkowicie.

Tak więc potrzebuje kupić dysk 320GB na ATA, którego priorytetem jest niezawodność.

Jestem też ciekaw jak jest z większymi pojemnościami. Mój znajomy dla którego jest sprzęt chce bowiem kupić 500GB. Pytanie jak większa pojemność wpłynie na żywotność i niezawodność (pewnie jeśli ma więcej talerzy/głowic to powinien być bardziej trwały,ale pewnie to nie reguła).

Nie znam się na hdd, więc pytam.

pzd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seagate - 500 jest juz za okolo 240 pln - wersja sata za 200 - obydwa 16mb cache

niezawodnosc - nie ma czego polecic - obecnie jeszcze nie trafilem zeby jakis dysk nie przezyl 3 lat....

licze na ciche i wydajne - samsung i seagate

kontrolery okolo 30 pln(i takie przejsciowki i kontrolery do pci)

za 2-3 lata nie bedzie problemu z podlaczeniem takiego dysku nigdzie i uzyskaniem maksymalnej wydajnosci

najwiekszy to seagate 750 giga ale tylko 16mb cache co przy tej pojemnosci juz bywa odczuwalne - 50 wiecej niz wersja sata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat już nieaktualny. Plany zmieniły się diametralnie i wyminiam całą platformę:

Pewien gościo zaproponował mi taki sprzęt:

1). Procesor Intel Core 2 Duo E2160 - kupiony 20 maja 2008 - wersja BOX - rewizja m0 (najlepsza?) Ot tak bez zmiany napięcia ustawił na 3Ghz bo poprosiłem ;) - 120zł

Dołączona grafika

2). Płyta Główna MSI NEO 2 FIR - kupiony 28 maja 2008 - wersja BOX - wersja FIR - z fire wire - 200zł

Dołączona grafika

3). Ram OCZ PLATINUM rev 2 2x 1GB DUAL CHANNEL CL4 - kupiony 20 maja 2008 - BOX - 100zł

Dołączona grafika

4). PALIT GeForce 8600GT 256MB DDR3 Sonic+ - kupiony 25 styczeń 2008 - BOX - 100zł

Dołączona grafika

5). Zasilacz Modecom MC-350 - kupiony 20 styczeń 2008 - BOX - 50zł

Dołączona grafika

6). AC Freezer 7 Pro - gwarancji już brak albo z miesiąc - BOX - 30zł

Dołączona grafika

SUMA: 600zł

Wydaje mi się że to korzystna inwestycja i wziąłem. Z przesyłką 627zł :)

Dobry zakup jak myślicie? Dolar w górę, kompy coraz droższe więc chyba mi się udało ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi