adek755 Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Witam! Mam obecnie dysk twardy Western Digital WD800JB. Dysk mam od 5 lat i ma "przebieg" 7121 godzin, czyli około 9 miesięcy \ 296 dni ciągłej pracy. HDD spisuje się wyśmienicie! Nie raz transportowany był w celu przenoszenia danych i mimo to trzyma się świetnie! Twardziel jest cichy i bardzo chłodny - 3 godziny zwykłej pracy na PC bez wentylatora chłodzącego dysk i 30*C to przyzwoity wynik jak na 5 letni dysk. Naprawdę bardzo zadowolony jestem z tego dysku. No dobra, skończę z opisem swojego obecnego dysku i przejdę do tematu. Zamierzam kupić nowy dysk pod interfejs ATA o większej pojemności 200-300GB, a tego sprzedać. Mimo że zadowolony jestem ze swojego WD, to słyszałem nie raz, że dyski tej firmy padają jak muchy po jakimś czasie ni stąd ni z zowąd, dlatego pomyślałem, że może znajdę coś innego, lepszego. No więc jaki dysk pod ATA 200-300GB nowy, do 160zł polecacie mi? Zależy mi na bezawaryjności i szybkości, a mniej na wydzielanym cieple i głośności pracy. Proszę o każde sugestie w tej sprawie. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 zadnego - teraz rzadzi sata2 wiec mysl przyszlosciowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull_Byk Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 zbynia wg. mnie glupie posty piszesz. juz drugi post o podobnej trsci w ostatnich kilku tematach. Uzytkownikowi zalezy na dysku ATA byc moze nie ma w ogole kontrolera SATA wiec nie wciskaj mu ze ma kupowac SATA. Jesli o mnie chodzi to polecam Seagate(troche sie grzeja ale to mowiles ci nie przeszkadza) chociaz polecam przejrzenie komentarzy w sklepach internetowych z tego wzgledu ze co dysk to troche inne jego wlasciwosci. Sa serie ciche sa serie glosne wiec czytaj uwaznie opisy. Ja mam Seagate 160 GB i jest cichy sam w sobie, grzeje sie strasznie niestety. No i niestety troche chrupie. Ale jest o niebo cichszy od tego twojego bo mam dokladnie ten sam :P W skrocie wybierz: Przejrzyj oferty, poczytaj komentarze na stronie sklepu ewentualnie wybrane modele poszukaj na forach internetowych i poczytaj co ludzie o nich pisza ;] P.S. Starego dysku bym nie sprzedawal. Dostaniesz jakas tam przypuszczam smieszna kwote a tak masz duzego pendrive ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 nie glupoty tylko rozsadek - taniej kupisz dysk sata 2 i kontroler sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 faktycznie nad tym myślałem - ATA i kontroler. Jaki kupić żebym mógł podpiąć dysk SATA (II) na płytę ze złączem ATA. Bo widzę częściej kontrolery dizałające w drugą stronę ;| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Witam. Mam podobny dylemat, tylko kontroler SATA i dysk do niego odpada całkowicie. Tak więc potrzebuje kupić dysk 320GB na ATA, którego priorytetem jest niezawodność. Jestem też ciekaw jak jest z większymi pojemnościami. Mój znajomy dla którego jest sprzęt chce bowiem kupić 500GB. Pytanie jak większa pojemność wpłynie na żywotność i niezawodność (pewnie jeśli ma więcej talerzy/głowic to powinien być bardziej trwały,ale pewnie to nie reguła). Nie znam się na hdd, więc pytam. pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 seagate - 500 jest juz za okolo 240 pln - wersja sata za 200 - obydwa 16mb cache niezawodnosc - nie ma czego polecic - obecnie jeszcze nie trafilem zeby jakis dysk nie przezyl 3 lat.... licze na ciche i wydajne - samsung i seagate kontrolery okolo 30 pln(i takie przejsciowki i kontrolery do pci) za 2-3 lata nie bedzie problemu z podlaczeniem takiego dysku nigdzie i uzyskaniem maksymalnej wydajnosci najwiekszy to seagate 750 giga ale tylko 16mb cache co przy tej pojemnosci juz bywa odczuwalne - 50 wiecej niz wersja sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Temat już nieaktualny. Plany zmieniły się diametralnie i wyminiam całą platformę: Pewien gościo zaproponował mi taki sprzęt: 1). Procesor Intel Core 2 Duo E2160 - kupiony 20 maja 2008 - wersja BOX - rewizja m0 (najlepsza?) Ot tak bez zmiany napięcia ustawił na 3Ghz bo poprosiłem ;) - 120zł 2). Płyta Główna MSI NEO 2 FIR - kupiony 28 maja 2008 - wersja BOX - wersja FIR - z fire wire - 200zł 3). Ram OCZ PLATINUM rev 2 2x 1GB DUAL CHANNEL CL4 - kupiony 20 maja 2008 - BOX - 100zł 4). PALIT GeForce 8600GT 256MB DDR3 Sonic+ - kupiony 25 styczeń 2008 - BOX - 100zł 5). Zasilacz Modecom MC-350 - kupiony 20 styczeń 2008 - BOX - 50zł 6). AC Freezer 7 Pro - gwarancji już brak albo z miesiąc - BOX - 30zł SUMA: 600zł Wydaje mi się że to korzystna inwestycja i wziąłem. Z przesyłką 627zł :) Dobry zakup jak myślicie? Dolar w górę, kompy coraz droższe więc chyba mi się udało ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...