Daniel Wieszczycki Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Krótka piłka: (chociaż, o piłce lepiej może dziś nie wspominać :) Czy Tagan 530 U15 pociągnie taki zestaw, czy jednak zmienić na coś mocniejszego? - Asus Striker II formula - pamięć 2x2Gb - Core2Duo E8400 3Ghz - 2x9800GX2 - 2xSamsung F1 640Gb - 4 Fandery 12cm Wyniki z kalkulatorów są tak rozbieżne, że nie można im ufać... Ile taka konfiguracja quad SLI potrzebuje mocy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Krótka piłka: (chociaż, o piłce lepiej może dziś nie wspominać :) Czy Tagan 530 U15 pociągnie taki zestaw, czy jednak zmienić na coś mocniejszego? - Asus Striker II formula - pamięć 2x2Gb - Core2Duo E8400 3Ghz - 2x9800GX2 - 2xSamsung F1 640Gb - 4 Fandery 12cm Wyniki z kalkulatorów są tak rozbieżne, że nie można im ufać... Ile taka konfiguracja quad SLI potrzebuje mocy? mocy ma teoretycznie wystarczająco, jednak uważam że nie poradzi sobie z dwóch powodów: 1) Tagany z serii U15 źle znoszą niesymetryczne obciążenie - linia +12V spadnie Ci mocno w dół a +5V poleci w kosmos do góry (imho szkoda karty palić) 2) Możesz mieć problem z podłączeniem kart bo AFAIK to 9800GX2 wymaga 1 x PCI-E 6-pin i 1 x PEG 8-pin, dwie karty będą potrzebowały 2 x PCI-E 6-pin i 2 x PEG 8-pin a tagan takiego zestawu nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wieszczycki Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 (edytowane) mocy ma teoretycznie wystarczająco, jednak uważam że nie poradzi sobie z dwóch powodów: 1) Tagany z serii U15 źle znoszą niesymetryczne obciążenie - linia +12V spadnie Ci mocno w dół a +5V poleci w kosmos do góry (imho szkoda karty palić) 2) Możesz mieć problem z podłączeniem kart bo AFAIK to 9800GX2 wymaga 1 x PCI-E 6-pin i 1 x PEG 8-pin, dwie karty będą potrzebowały 2 x PCI-E 6-pin i 2 x PEG 8-pin a tagan takiego zestawu nie ma. Dzięki za potwierdzenie obaw... To może jakaś propozycja z oferty Zenfista? :) Tak myślę - może jakiś Tacens? Albo i coś innego - jestem otwarty na propozycje - byleby miało szansę wylądować w obudowie przed weekendem... Edytowane 17 Czerwca 2008 przez Daniel Wieszczycki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansu (-+)'' Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 A może Corsair z Serii HXEU 620W. Bardzo dobrze trzyma napięcia, wysoka efektywność i niesamowita cisza. Twój zestaw powinien spokojnie pociągnąć. Odradzam natomiast Corsairy z serii VX. Takie kastraty względem wyższej serii :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wieszczycki Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 A może Corsair z Serii HXEU 620W. Bardzo dobrze trzyma napięcia, wysoka efektywność i niesamowita cisza. Twój zestaw powinien spokojnie pociągnąć. Odradzam natomiast Corsairy z serii VX. Takie kastraty względem wyższej serii :P Te 90 Wat pomiędzy tym Korsarzem a moim Taganem naprawdę zrobi różnicę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansu (-+)'' Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Jeśli chodzi o Twojego Tagana, to uważam ze nawet Corsair HXEU 520W byłby tutaj lepszym wyborem. Wg. mnie jest to jedna z najbardziej udanych serii zasilaczy na rynku. Co do zalecanej mocy dla ww. zestawu, to wg. kalkulatorów można stwierdzić, że 520W też da radę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 (edytowane) Daniel - tutaj nie o moc chodzi. Po prostu U15 to stary dziad, niesymetryczne obciążenie to zabójstwo dla niego. Po prostu nie umie trzymać napięć wtedy. Ten sprzęcik IMO na luzie by nawet Corsair 450W pociągnął :] Edytowane 17 Czerwca 2008 przez omgwtf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wieszczycki Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Daniel - tutaj nie o moc chodzi. Po prostu U15 to stary dziad, niesymetryczne obciążenie to zabójstwo dla niego. Po prostu nie umie trzymać napięć wtedy. Ten sprzęcik IMO na luzie by nawet Corsair 450W pociągnął :] Stary :) Ale jary :) Jestem z niego naprawde zadowolony... Ale co racja to racja - ze 4 lata już ma, o 9800gx2 nikt wtedy nie słyszał, a nowością było 7800... A czy obecne Tagany są złe? bo skoro jeden mnie nie zawiódł, to może trzeba się trzymać marki... Wszyscy piszecie o Corsair... A np. Enermaxy? Mają super sprawność... Może taki? http://zenfist.pl/enermax-modu82-emd625awt...25w-p-2094.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Enermax Super. Co do Tagana - Zenfist ci wyjaśnił, ja ci wyjaśniłem - czego jeszcze nie wiesz? Po prostu U15 to stary dziad, niesymetryczne obciążenie to zabójstwo dla niego. Po prostu nie umie trzymać napięć wtedy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wieszczycki Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Enermax Super. Co do Tagana - Zenfist ci wyjaśnił, ja ci wyjaśniłem - czego jeszcze nie wiesz? Co do mojego Tagana to wiem, że zły, ale są przeciez nowsze. Widocznie ich nie lubicie :) Wezmę pewnie Enermaxa. Mam 300-tkę w innym kompie i jest naprawę cicha i zimna. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 ten Enermax to najlepszy wybor jakiego dokonales. Nie ma obecnie lepszej zasilki. Jeszcze BQ P7 sa rowniez dobre. Kupujac tego Enermaxa bedziesz bardzo zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 z nowych taganów to seria BZ jest fajna ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Widocznie ich nie lubicieBo skrytykowałem U15 to od razu mam coś do Tagana? :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...