miras19 Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 (edytowane) Witam, chciałbym tym tematem tylko się upewnić, aby nie wydać 100zł bez użytecznie. I tak mam modem kablowy wkręcony jest do niego taki kabel od dostawcy ISP: a całość od tyłu wygląda tak: Teraz aby połączyć 2 kompy pod internet muszę 1. Kabel RJ-45 co wychodzi z tego modemu kablowego podłączyć pod Ruter np taki 2. Od tego rutera za pomocą 1 z 5 portów RJ-45 podłączyć takim kablem do kompa który był poprzednio podłączony. 3. Drugi komp (laptop) będzie odbierał za pomocą Wi-Fi neta. Pytania: 1 Czy tak się da zrobić, że jeden komp poprzedni jest podłączony przez kabel do karty sieciowej, a drugi laptop w innym pokoju będzie otrzymywał sygnał Wi-Fi? Nigdy się tym nie interesowałem, więc proszę o wyrozumiałość. Jak dobrze rozumuje, to na co jeszcze ewentulanie mam zwrócić uwagę? Dzięki! Edytowane 17 Czerwca 2008 przez miras19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Dobrze rozumujesz... Jak masz więcej kasy, to zamiast BlackBoxa kup WRT54GL (używany). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Ok dzięki:) W sumie do 200zł mogę wydać, ale nie chce wgrywać innych softów, modować, bo mi zalerzy tylko na odbiorze neta na laptopie i nic więcej. 1. Mam pytanie, czy "ISP-erzy" stosują jakieś blokady, co ten rodzaj połączenia przez neta uniemożliwiają? 2. Ewentualnie czy to jest wykrywalne, że ktoś rozdziela sobie 1-dno 1 Mb połączenie na dwa? 3. W sumie to chyba nie jest nie legalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Ad.3 Sprawdź w umowie. Ad.2 Jest możliwość, ale raczej żaden admin tego nie robi. Ad.1 Stosują, MAC i TTL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Ok sprawdziłem, wg. umowy którą podpisałem, to nie mogę udostępniać osobą 3 poza obręb mojego mieszkania, dosłownie tak brzmi zapis :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...