Skocz do zawartości
kurniczek

4gb Do Xp 32 Bit

Rekomendowane odpowiedzi

Co do OS 32 Bit ( nie ważne czy XP , Vista czy 2003 ) to będą one widziały od 3,2 GB do ~ 3,75 GB .

Tylko jedna z wersji W2000 ( chyba Advenced Server ) ma specjalne rozszerzenie umożliwiające obsługę nawet 32 GB Ramu .

To ile OS 32-bit będzie widział zależy od tego ile urządeń i jakich ma do obsłużenia , pamieć karty video = o tyle mniej będzie dostępnego ramu , do tego obsługa hdd i całej reszty .

Przy 4+ GB to tylko OS 64-bit , obsłuzy nawet do 2 TB ramu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest takie proste, że ile pamięci grafy, tyle zabiera. U siebie sprawdzałem z kartą 256MB i 512MB i zawsze tyle samo miałem dostępne - 3.5GB

Ogólnie - zależy od płyty/biosu

(..) Ja mam Viste 32Bity i po SP1 juz mam normalnie 4GB

Widzieć, to sobie widzi - ściema dla klientów gotowych zestawów. A w menedżerze zadań ile  pokazuje fizycznej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy dopisać przełącznik /PAE na końcu wpisu startowego w pliku boot.ini. Np.:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional (TuneUp Backup)" /noexecute=optin /fastdetect /TUTag=S1KRTB-BAK /PAE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy dopisać przełącznik /PAE na końcu wpisu startowego w pliku boot.ini. Np.:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional (TuneUp Backup)" /noexecute=optin /fastdetect /TUTag=S1KRTB-BAK /PAE

tak naprawde takie sztuczki na 32-bitowym systemie (jakimkolwiek) to polsrodki. wlaczysz sobie to cale PAE to system owszem bedzie mogl wykorzystac wiecej ramu ale jeden proces (np gra) bedzie mial nadal ten sam limit 2gb ram dostepnej przestrzeni. wlaczysz sobie /3gb to odpowiednio przygotowane aplikacje beda mogly wykorzystac 3 giga a nieodpowiednio przygotowany sterownik czy inna aplikacja ci polozy system. zainteresujesz sie AWE to sie okaze ze korzystac z tego potrafia praktycznie tylko aplikacje serwerowe.

za to spokoj bedzie jak bedziesz mial 64-bitowy system, ale ja bym sie jeszcze nie decydowal (moze jestem uprzedzony).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tego że BIOS wykryje 4GB ramu , jak system nie będzie w stanie tego zaadresować .

32-bit OS jest w stanie zaadresować maksymalnie 4 GB pamięci ram ( 2^32 = 4096 MB ) .

Ale przestrzeń adresowa jest zużywana przez inne urządzenia we/wy , stąd do adresowania ramu system nie pełnych 32-bitów tylko mniej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego mi widzi tylko 2.75GB?

Mam 3 kostki po 1GB i reszte konfigu jak w podpisie....

a dlatego ze microsoft ma w [gluteus maximus] klientow i robi systemy na szybko polsrodkami byle tylko mamone trzepac a nie po to zeby ktos mial dobry i stabilny system do pracy tak bylo jest i bedzie i nic na to nie poradzisz

zreszta wszystkie firmy w tych czasach klientow maja w [gluteus maximus]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie, aczkolwiek na xp nie poczujesz roznicy miedzy 2, a 4G ramu ale dokupic warto, pamieci nigdy za duzo, moze przejdziesz na viste w przyslosci

I tak, i nie - tylko haczyk jest w limicie 2GB na proces. Majac 3+GB RAM, jest realna szansa, zeby jakis pazerny proces tyle faktycznie dostal.

Tak naprawde powyzej 2GB RAM roznice widac tylko przy korzystaniu z bardzo pamieciozernych aplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak, i nie - tylko haczyk jest w limicie 2GB na proces. Majac 3+GB RAM, jest realna szansa, zeby jakis pazerny proces tyle faktycznie dostal.

Tak naprawde powyzej 2GB RAM roznice widac tylko przy korzystaniu z bardzo pamieciozernych aplikacji.

Zdefiniuj pamieciozerne aplikacje to zrobie test miedzy 2GB a 3GB [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Limit mozna zwiekszyc do 3GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi