kurniczek Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Czy jest sens kupowac 4GB ramu do xp 32 bit mimo iz system zobaczy jedynie 3.25GB? Oczywiscie moglbym kupic 3GB, ale ciezko dostac 1GB w jednej kosci, a mysle ze taki zestaw 2x1GB + 2x512 MB nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Mi tam widzie 3.5gb zarówno pod xp i vistą :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 pewnie ze jest sens a dlaczego nie? Przy obecnej cenie ramu i niektorych ramozernych grach to wrecz wskazane. Ja mam Viste 32Bity i po SP1 juz mam normalnie 4GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 (edytowane) a jak to bedzie w przypadku 2003 serwer ? bedzie widzial 4G ? Edytowane 17 Czerwca 2008 przez peve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Ale chodzi mi o to, ze xp 32 bit widzi 3 GB z hakiem, a reszta sie marnuje wiec sie pytam czy jest sens kupowac 4GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Co do OS 32 Bit ( nie ważne czy XP , Vista czy 2003 ) to będą one widziały od 3,2 GB do ~ 3,75 GB . Tylko jedna z wersji W2000 ( chyba Advenced Server ) ma specjalne rozszerzenie umożliwiające obsługę nawet 32 GB Ramu . To ile OS 32-bit będzie widział zależy od tego ile urządeń i jakich ma do obsłużenia , pamieć karty video = o tyle mniej będzie dostępnego ramu , do tego obsługa hdd i całej reszty . Przy 4+ GB to tylko OS 64-bit , obsłuzy nawet do 2 TB ramu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Chyba, ze włączysz sobie PAE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 To nie jest takie proste, że ile pamięci grafy, tyle zabiera. U siebie sprawdzałem z kartą 256MB i 512MB i zawsze tyle samo miałem dostępne - 3.5GB Ogólnie - zależy od płyty/biosu (..) Ja mam Viste 32Bity i po SP1 juz mam normalnie 4GB Widzieć, to sobie widzi - ściema dla klientów gotowych zestawów. A w menedżerze zadań ile pokazuje fizycznej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 he pewnie że warto :] właśnie mi dzisiaj wrócił komplet 2x1 z gw. miałem 3tyg 2gb mam 4 teraz i na 4 jest szybciej ja to czuje ;p,, xp sp3 3,37GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Przy 4+ GB to tylko OS 64-bit , obsłuzy nawet do 2 TB ramu .Vista basic do 8 GB a Premium do 16 - microsyf sztucznie wprowadził takie ograniczenia by naciągać ludzi na wersję Ultimate Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gavik Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Po włączeniu PAE nawet xp z sp1 będzie widział 4gb, więc sens jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Po włączeniu PAE nawet xp z sp1 będzie widział 4gb, więc sens jest.Zdradz sekret jak to wlaczyc :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Wystarczy dopisać przełącznik /PAE na końcu wpisu startowego w pliku boot.ini. Np.: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional (TuneUp Backup)" /noexecute=optin /fastdetect /TUTag=S1KRTB-BAK /PAE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Wystarczy dopisać przełącznik /PAE na końcu wpisu startowego w pliku boot.ini. Np.: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional (TuneUp Backup)" /noexecute=optin /fastdetect /TUTag=S1KRTB-BAK /PAE tak naprawde takie sztuczki na 32-bitowym systemie (jakimkolwiek) to polsrodki. wlaczysz sobie to cale PAE to system owszem bedzie mogl wykorzystac wiecej ramu ale jeden proces (np gra) bedzie mial nadal ten sam limit 2gb ram dostepnej przestrzeni. wlaczysz sobie /3gb to odpowiednio przygotowane aplikacje beda mogly wykorzystac 3 giga a nieodpowiednio przygotowany sterownik czy inna aplikacja ci polozy system. zainteresujesz sie AWE to sie okaze ze korzystac z tego potrafia praktycznie tylko aplikacje serwerowe. za to spokoj bedzie jak bedziesz mial 64-bitowy system, ale ja bym sie jeszcze nie decydowal (moze jestem uprzedzony). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Po włączeniu PAE nawet xp z sp1 będzie widział 4gb, więc sens jest.Na SP2 to nie zadziała... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RONIN3579 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 A nie jest przypadkiem tak, ze jeśli BIOS wykryje te 4GB to one będą działały, chociaż Winda ich nie pokazuje pokazuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Co z tego że BIOS wykryje 4GB ramu , jak system nie będzie w stanie tego zaadresować . 32-bit OS jest w stanie zaadresować maksymalnie 4 GB pamięci ram ( 2^32 = 4096 MB ) . Ale przestrzeń adresowa jest zużywana przez inne urządzenia we/wy , stąd do adresowania ramu system nie pełnych 32-bitów tylko mniej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Co nei zmienia faktu, ze 4GB mozna spokojnie kupowac - troche sie zmarnuje, ale IMHO prosciej jest kupic 2x2GB, niz kombinowac, zeby sklecic 3GB i zapychac sobie wszystkie sloty na mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 (edytowane) oczywiscie, aczkolwiek na xp nie poczujesz roznicy miedzy 2, a 4G ramu ale dokupic warto, pamieci nigdy za duzo, moze przejdziesz na viste w przyslosci Edytowane 19 Czerwca 2008 przez peve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Mi także widzi 3,5Gb ale nie poczułem "kopa" :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 A dlaczego mi widzi tylko 2.75GB? Mam 3 kostki po 1GB i reszte konfigu jak w podpisie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 A dlaczego mi widzi tylko 2.75GB? Mam 3 kostki po 1GB i reszte konfigu jak w podpisie.... a dlatego ze microsoft ma w [gluteus maximus] klientow i robi systemy na szybko polsrodkami byle tylko mamone trzepac a nie po to zeby ktos mial dobry i stabilny system do pracy tak bylo jest i bedzie i nic na to nie poradzisz zreszta wszystkie firmy w tych czasach klientow maja w [gluteus maximus] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 oczywiscie, aczkolwiek na xp nie poczujesz roznicy miedzy 2, a 4G ramu ale dokupic warto, pamieci nigdy za duzo, moze przejdziesz na viste w przyslosciI tak, i nie - tylko haczyk jest w limicie 2GB na proces. Majac 3+GB RAM, jest realna szansa, zeby jakis pazerny proces tyle faktycznie dostal. Tak naprawde powyzej 2GB RAM roznice widac tylko przy korzystaniu z bardzo pamieciozernych aplikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 I tak, i nie - tylko haczyk jest w limicie 2GB na proces. Majac 3+GB RAM, jest realna szansa, zeby jakis pazerny proces tyle faktycznie dostal. Tak naprawde powyzej 2GB RAM roznice widac tylko przy korzystaniu z bardzo pamieciozernych aplikacji. Zdefiniuj pamieciozerne aplikacje to zrobie test miedzy 2GB a 3GB [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 I tak, i nie - tylko haczyk jest w limicie 2GB na proces. Majac 3+GB RAM, jest realna szansa, zeby jakis pazerny proces tyle faktycznie dostal. Tak naprawde powyzej 2GB RAM roznice widac tylko przy korzystaniu z bardzo pamieciozernych aplikacji. Limit mozna zwiekszyc do 3GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zdefiniuj pamieciozerne aplikacje to zrobie test miedzy 2GB a 3GB [;Adobe Photoshop, Adobe Premiere Pro i wiele innych. I różnica między 2 a 3 GB jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...