Skocz do zawartości
balker

Nie Wstaje Płyta Fs D1875...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

problem mam następujący.

Zakupiłem płytę główną: Fujitsu D1875 oraz pamięci 512 MB RAM, które bios czyta jako 333MHz, ale naklejka na nich jest PC2100 ;P

Posiadam jeszcze nowy zasilacz Chieftec 360W, grafike MX440 oraz procesor Celeron 2400/128/400.

Problem w tym, że po podłączeniu płyty oraz zamontowaniu wszystkich elementów wraz z jakimis dyskami, cd-romami itp.. Płyta nie reaguje. Jedynie po podłączeniu zawsze raz zakręci wiatrakiem na procku.

Jednak gdy wyłącze wtyczkę zasilacza od procesora, to płyta startuje, wiatrak na procku pracuje i płyta wygląda jakby wstała, jednak nie słychac zadnego dźwięku kontrolnego oraz monitor pozostaje w stanie spoczynku.

Procek wrzuciałem do innej płyty, gdzie uruchamiał się i niby normalnie działał. Ramy sprawdziłem także programem Memtest i niby nie było błędów. Karte graficzną sprawdzałem na innej płytcie i niby działała, ale nawet gdy wsadzę inną kartę graficzną nic to nie zmienia.

Moje pytanie jest następujące: czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć, co może być powodem tego problemu?

Na stronie: http://www.fujitsu-siemens.com/rl/peripher....asp?Main=D1875 jest lista procesorów działających z tą płytą. Nie ma tam celerona 2,4/128/400, ale jest 2,6/128/400 co pozoranie wydaje się być praktycznie to samo.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odswiezam, bo mam ten sam problem. kupilem te plyte z procesorem na allegro (Płyta D1875 + Pentium4 1.8Ghz 512kb/400Mhz). dokupilem zasilacz, ram (goodram, pc 3200, 1gb). wszystko podlaczylem. i nie dziala. :o

uruchamia sie wentylator na procesorze, dysk twardy, ale monitor pzostaje uspiony. jakies pomysly?

zapytam sie jeszcze, czy mozliwe jest, aby komputer nie bootowal, ze wzgledu na zle podlaczony 'front panel'? przycisk power na pewno dziala, reset tez pewnie dobrze podlaczylem, pozostaja male wtyczki h.d.d (podlaczone do hd-led, wg instrukcji, na plycie przy tym miejscu sa male: "+" i "-", oraz dwie 1dno pinowe wtyczki z minusem i plusem, ktore chyba tez podlczylem zgodnie z instrucja.

instrukcja:

http://www.fujitsu-siemens.co.uk/rl/servic...5/d1875_eng.pdf

Edytowane przez sinbad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi